Emanuel Makron sletio u Beograd

Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Beograd u dvodnevnu posjetu tokom koje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 15.07.2019 | 15:55
Emanuel Makron sletio u Beograd
Makron je na Međunarodni aerodrom Nikola Tesla sletio oko 15:25 sati.

Vučić je, uoči posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona, poručio da ta posjeta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

U 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija. Nakon toga će u 16.15 sati uslijediti sastanak dvojice predsjednika. 

Predsjednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

Na ploči piše:

"Dana 15. jula 2019. godine, predsednik Republike Srbije, nj. e. Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Francuske, nj. e. Emanuel Makron obeležili su početak radova na modernizaciji Aerodroma ''Nikola Tesla, koju sprovodi kompanija "VINCI Airports".

Vansi erports, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra.

Koncesija beogradskog aerodroma je jedna od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u našoj zemlji, s obzirom da će ukupa ulaganja Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Neke od najvažnijih investicija u koje će Vansi uložiti u razvoj infrastrukture predviđaju da u prvih pet godina bude izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgaradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Plan Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona, koliko je imao u 2017. godini, na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Vansi je 22. decembra prošle godine preuzeo upravljanje aerodromom, nakon što je 21. decembra uplatio koncesionu naknadu od 501 milion evra.

Ugovor o koncesiji na 25 godina potpisan je 22. marta 2018. godine.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je podeljena, tako što je na ime dividende taj novac raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima.

Godišnja koncesiona nakada iznosi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivanje se u periodu od 25 godina u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

Sa strateškim paratnerom očekujemo se dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa Er Srbijom koja je najbrže rastuća i dominantna aviokompanija u regionu.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je donijeta 5. januara 2018. godine.

Vansi je jedan od najvećih operatera, koji posluje u 12 zemalja svijeta, zajedno sa 45 aerodroma i ima više od 180 miliona putnika.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BG

15.07.2019 16:02

Dobio ovlastenje od zapadnih sila da dodje u Beograd I preda ultimatume, I da rokove, sva druga prica je sarena laza I mazanje ociju od BG vlasti, vidjecete, pa na kraju oni su bili jedni od perjanica bombardovanja I unistavanj a Srbije, a da ne govorimo opriznavanju tzv. Kosova.

ODGOVORITE
Name

Mile

15.07.2019 16:18

Pa nijeli Francuska bombardirala Srbe a sad veliki prijatelji ahahahahaha koja sega...

ODGOVORITE