Радници Алуминија са Човићем

- У Мостару ће данас бити одржан састанак представника Управе, Надзорног одбора и Независног синдиката радника "Алуминија" и предсједника ХДЗ-БиХ Драгана Човића, најављено је из мостарске компаније.

Босна и Херцеговина 15.07.2019 | 08:03
Радници Алуминија са Човићем
Састанак ће бити одржан у Управној згради "Алуминија" у 8.00 часова, а у 9.45 часова планиране су изјаве за новинаре.

Производња у "Алуминију" прекинута је у ноћи између 9. и 10. јула, када је четири минуте послије поноћи мостарској компанији искључена електрична енергија.

Дан касније, 11. јула, одржан је састанак Човића и представника радника, Надзорног одбора, Управе друштва и дионичара.

Послије састанка предсједник Синдиката Ромео Биокшић рекао је да је искључена процедура стечаја и да је циљ збрињавање радника и постепено враћање
производње.

Човић није давао изјаве за новинаре.

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је послије гашења "Алуминија" да искључење електричне енергије овом предузећу представља удар за цијелу БиХ, те да је тренутно најважнији задатак брига о радницима, али и што прије наћи краткорочно, дугорочно и на крају трајно рјешење.

Радници "Алуминија" тренутно су на плаћеном годишњем одмору.

Они су протекле седмице протестовали испред централе ХДЗ-а, а 11. јула придружило им се и неколико стотина грађана Мостара.

Укупна дуговања "Алуминија" износе око 400 милиона КМ, а више од половине се односи на потрошену електричну енергију.

"Алуминиј" запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима је Лука Плоче.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, сувласници 44 одсто. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Објавио

15.07.2019 06:25

Власништво је отето кроз малверзације. А Цовиц и ХДЗ су годинама пљачкали Алуминијум опдтруисати владу Федерације да постави управни одбор и изврши ревизију иако је Федерација намирницама енормну губитке Алуминија произведене бахатам расипниством плата од 2500 до чак 6000 КМ. Поред пљачке ХДЗа Хрватске и ХДЗ БиХ кроз струју коју је ЕПБИХ давала за 47 КМ а ови је слали за Хрватску да скине марзу па назад у ЕПХЗ која је скидала профит и испорусивала АЛУМИНИЈУ струју по невероватних 78 КМ. Све те крадје ХДЗа и Цовица је плаћала влада Федерације до сада као вецински власник. Е САДА НЕДАЈУ ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

15.07.2019 07:21

Који кретени он их схебо и опет код њега. Гласајте опет за ХДЗ.Него нешто ми наум паде наслов "Радници ЕПРС саДодиком"

Name

Михајло

15.07.2019 08:06

Злоцинац се враца на мјесто злоцина.

Name

ЗнааСеее

15.07.2019 07:11

Комична ситуација, крадезе разговара са самим собом ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјетар

15.07.2019 08:19

Кнезеви Цовиц и Миле,бег Изет,бег,овиц. Све је јасно.Народне и радницке паре су код њих.Цовиц нека врати сто је украо и ето Алуминија на правом путу.Само код нас мозе пропасти гигант.Алуминиј је за БиХ као било који алуминијски концерн у свијету.Код нас су и суме у губитку. То је само код умртвљених градјана,радника,и остих могуце. Сви цуте,кнезеви и бегови краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

15.07.2019 08:55

Ако сада народима у БиХ није јасно незнам кад ће бити. Овај тројац тзв лидера је зло и док они не оду, нема напретка...

ОДГОВОРИТЕ