Radnici Aluminija sa Čovićem

- U Mostaru će danas biti održan sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika "Aluminija" i predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića, najavljeno je iz mostarske kompanije.

Bosna i Hercegovina 15.07.2019 | 08:03
Radnici Aluminija sa Čovićem
Sastanak će biti održan u Upravnoj zgradi "Aluminija" u 8.00 časova, a u 9.45 časova planirane su izjave za novinare.

Proizvodnja u "Aluminiju" prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarskoj kompaniji isključena električna energija.

Dan kasnije, 11. jula, održan je sastanak Čovića i predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva i dioničara.

Poslije sastanka predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je da je isključena procedura stečaja i da je cilj zbrinjavanje radnika i postepeno vraćanje
proizvodnje.

Čović nije davao izjave za novinare.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je poslije gašenja "Aluminija" da isključenje električne energije ovom preduzeću predstavlja udar za cijelu BiH, te da je trenutno najvažniji zadatak briga o radnicima, ali i što prije naći kratkoročno, dugoročno i na kraju trajno rješenje.

Radnici "Aluminija" trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru.

Oni su protekle sedmice protestovali ispred centrale HDZ-a, a 11. jula pridružilo im se i nekoliko stotina građana Mostara.

Ukupna dugovanja "Aluminija" iznose oko 400 miliona КM, a više od polovine se odnosi na potrošenu električnu energiju.

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, suvlasnici 44 odsto. 

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Objavio

15.07.2019 06:25

Vlasništvo je oteto kroz malverzacije. A Covic i HDZ su godinama pljačkali Aluminijum opdtruisati vladu Federacije da postavi upravni odbor i izvrši reviziju iako je Federacija namirnicama enormnu gubitke Aluminija proizvedene bahatam rasipnistvom plata od 2500 do čak 6000 KM. Pored pljačke HDZa Hrvatske i HDZ BiH kroz struju koju je EPBIH davala za 47 KM a ovi je slali za Hrvatsku da skine marzu pa nazad u EPHZ koja je skidala profit i isporusivala ALUMINIJU struju po neverovatnih 78 KM. Sve te kradje HDZa i Covica je plaćala vlada Federacije do sada kao vecinski vlasnik. E SADA NEDAJU VISE

ODGOVORITE
Name

hercegovac

15.07.2019 07:21

Koji kreteni on ih shebo i opet kod njega. Glasajte opet za HDZ.Nego nešto mi naum pade naslov "Radnici EPRS saDodikom"

Name

Mihajlo

15.07.2019 08:06

Zlocinac se vraca na mjesto zlocina.

Name

ZnaaSeee

15.07.2019 07:11

Komična situacija, kradeze razgovara sa samim sobom HAHAHA

ODGOVORITE
Name

Vjetar

15.07.2019 08:19

Knezevi Covic i Mile,beg Izet,beg,ovic. Sve je jasno.Narodne i radnicke pare su kod njih.Covic neka vrati sto je ukrao i eto Aluminija na pravom putu.Samo kod nas moze propasti gigant.Aluminij je za BiH kao bilo koji aluminijski koncern u svijetu.Kod nas su i sume u gubitku. To je samo kod umrtvljenih gradjana,radnika,i ostih moguce. Svi cute,knezevi i begovi kradu.

ODGOVORITE
Name

Pero

15.07.2019 08:55

Ako sada narodima u BiH nije jasno neznam kad će biti. Ovaj trojac tzv lidera je zlo i dok oni ne odu, nema napretka...

ODGOVORITE