ЕП: Шокантан пораз младих кошаркаша Србије!

Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1999. године и млађи, претрпела је први пораз на Европском првенству у Тел Авиву.  "Орлићи" запамтили плејмејкера Цедевите Олимпије.  Млада репрезентација Србије поражена у другом колу групне фазе Еуробаскета од Украјинаца.  Велико изненађење на Евробаскету: Украјина славила против уморне Србије.  Репрезентација Србије имала ужасан проценат шута са дистанце.

Кошарка 14.07.2019 | 18:44
ЕП: Шокантан пораз младих кошаркаша Србије!
Изабраници селектора Оливера Поповића су у оквиру другог кола групе “Б” изгубили од селекције Украјине.

Наш млади тим није поновио добру игру са старта шампионата против Израела, готово свих 40 минута био је у резултатском заостатку што је атипични ривал предвођенин одличним Исуфом Саноном знао да искористи и дође до изненађујуће победе - Србија У20 – Украјина У20 63:68 (15:20, 19:17, 10:15, 19:16).

Премијерни, исцрпљујући меч са селекцијом Израела, оставио је трага на српским репрезентативцима било је видљиво од самог страта меча. Селектор Поповић већ у првој четвртини послао је на паркет 11 од својих 12 изабраника.

До седмог минута резултат је био углавном изједначен, а онда Украјинци серијом 7:0 праве осетније вођство 19:12. Није било довољно енергије и правог ритма у редовима нашег тима, што је ривал кога је кренуо шут за три поена искористио да поведе са 30:20 у 14. минуту. До краја првог полувремена наш млади тим је поправио игру у одбрани и успео да смањи заостатак – 37:34.

Оба тима нису блистала у офанзивним акцијама на почетку другог полувремена, тако да је резултат у 26. минуту био 43:38 за Украјинце. Ништа се није променило до краја треће четвртине, осим што је ривал још више повећао предност – 52:44. Покушавали су репрезентативци Србије на све начине да ухвате прикључак, али су Украјинци предвођени сјајним Исуфом Саноном (30 поена) одолевали. Трачак нада се појавио у 38. минуту кад је Симовић смањио на 61:58. Међутим, веома брзо Санон постиже пет везаних поена и трасира пут својој репрезентацији ка првом тријумфу на шампионату – 68:63.

У трећем колу групе “Б” репрезентација Србије се у понедељак од 17:15 часова састаје са селекцијом Италије.

Штета!

Кошаркашка репрезентација Србије до 20 године славила је на "отварању" Еуробаскета против домаћина Израела, али је само дан касније поражена од Украјине у мечу у ком је била у константном дефициту - 68:63 (20:15, 17:19, 15:10, 16:19).

Ово неће "покварити" шансе Србије за пролазак у нокаут рунду, пошто пролазе све репрезентације, међутим може да донесе тежи посао у "костуру".

Најефикаснији играч утакмице био је Јусуф Санон, кошаркаш Цедевите Олимпије, који је постигао 30 поена и имао шест скокова, а још само Андреј Воиналович је био двоцифрен (19). 

У дресу Србије истакли су се Ранко Симовић са 12 поена, Марко Пецарски са 11 и Никола Мишковић са 10, док вреди додати да су се у стрелце уписали и Јовичић (7), Марјановић (7), Момиров (6), Вуликић (5), Ускоковић (3) иСтајчић (2).

Касно синоћ пао је Израел, али репрезентација Србије није имала довољно снаге да у размаку од свега 16 сати баци на леђа и другог противника. Готово да ништа није ишло српским кошаркашима на овом мечу, па пораз од Украјине може да дође као добра опомена пред наставак шампионата, 68:63. И даље постоји сасвим реална шанса да се дође до првог места након групне фазе такмичења, за шта ће бити неопходан тријумф против Италије у последњем колу.

И од самог старта је деловало да ће се играти прилично тврдо. Почетак прве четвртине донео нам је у потпуности изједначену игру обе репрезентације. Готово да се играло кош за кош, па ниједна селекција није успевала да се одлепи на осетнију резултатску разлику. У стартној постави, Оливер Поповић се одлучио да уврсти чак три играча који су уговором тренутно везана за Мега Бемакс, а као најбоље решење у уводним минутима показао се Михаило Јовичић, који је играо врло квалитетно како у нападу, тако и у одбрани. Ипак, Украјина је крајем деонице успела да веже неколико успешних напада, те је након првих десет минута игре водила резултатом 20:15.

Нису успевали српски кошаркаши да пронађу лек за веома чврсту одбрану Украјине ни на почетку друге деонице, а све је веома конфузно изгледало и у дефанзиви. Ривали су користили готово сваку прилику да постигну кош, а нарочито добро их је служио шут са дистанце, па је већ након три минута игре селекција са истока Европе отишла на десет поена предности и Оливер Поповић је морао да тражи тајмаут.

Ни то нажалост није помогло нашим момцима да се тргну. Напад једноставно није функционисао, а покушавали су српски кошаркаши баш све. Марко Пецарски је желео да својим карактеристичним продорима, али шутевима са дистанце врати нашу селекцију у игру. Вукли су напред и Вук Вуликић, већ поменути МихаилоЈовичић и Стефан Момиров, али лопта једноставно није „слушала“.  Међутим, иако је ситуација претила да измакне контроли, Србија је након првог полувремена имала пристојан резултатски заостатак, 37:34.

Најефикаснији у редовима наше репрезентације у првом полувремену био је Андрија Марјановић са седам поена, док су по пет убацили Михаило Јовичић, Марко Пецарски и Вук Вуликић. Код Украјинаца истакли су се Андриј Воиналович са 12 поена, Исуф Санон са 10 поена, као и Дмитро Холовчик који је дошао до 8 убачених поена.

Мучење је настављено и у трећој четвртини. Иако је одбрана колико-толико функционисала, у нападу готово ништа да није ишло. Заправо, за првих пет минута ове деонице наша селекција успела је да постигне свега четири поена. Деловало је да ће се нешто коначно десити након два везана поготка Николе Мишковића, али је Украјина успела да одбије и тај налет, те да пред последњих десет минута игре води резултатом 52:44.

У последњем кварталу, виђена је слична прича као и у највећем делу утакмице. Ни једни, а ни други нису пружили квалитетну игру, али је Украјина била та која је одолевала и константно чувала предност. Деловало је да ће узбуђења ипак бити након што је Марко Пецарски и Ранко Симовић приближили репрезентацију Србије на само три поена заостатка на два минута до краја меча, али су ривали врло брзо поново отишли на осам поена испред, што је и дефинитивно била немогућа мисија. Да ли је умор од синоћњег напорног дуела са Израелом учинио своје или је по среди нешто друго, тек наша селекција је имала веома ужасавајућ проценат шута са дистанце (погодили су само три пута из 26 покушаја), а то их је на крају и коштало тријумфа, 68:63.

На крају, најефикаснији у репрезентацији Србије био је Ранко Симовић са 12 поена, а двоцифрени су још били и Марко Пецарски са 11 поена и Никола Мишковић са 10 убачених поена. Код Украјинаца је монструозну партију приказао Исуф Санон, који је дошао до невероватних 30 поена, а Андриј Воиналович је такође био фантастичан убацвиши чак 19 поена.

Кошаркаши Србије ће и сутра на терен (17.15), пошто ће у последњем колу групне фазе играти против репрезентације Италије. Добра ствар је што ће за тај меч имати нешто више времена за одмор од ривала, пошто Азури тек вечерас од 19.30 играју свој меч другог кола против Израела. 

УКРАЈИНА - СРБИЈА 68:63

Дворана: „Шолмо Груп Арена“
Гледалаца: 100
Судије: Петар Денковски (Северна Македонија), Гвидас Гедвилас (Литванија), Марко Владић (Аустрија)

Украјина: Грицак 4, Холовчик 8, Козак 5, Санон 30, Воиналович 19, Бондаренко, Ковал, Лукијан, Мелиник 2, Микјејев, Сорочан, Титов

Србија: Јовичић 7, Ђорђевић, Марјановић 7, Момиров 6, Симовић 12, Матић, Мишковић 10, Пецарски 11, Стајчић 2, Тадић, Ускоковић 3, Вуликић 5

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар