EP: Šokantan poraz mladih košarkaša Srbije!

Mlada reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1999. godine i mlađi, pretrpela je prvi poraz na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu.  "Orlići" zapamtili plejmejkera Cedevite Olimpije.  Mlada reprezentacija Srbije poražena u drugom kolu grupne faze Eurobasketa od Ukrajinaca.  Veliko iznenađenje na Evrobasketu: Ukrajina slavila protiv umorne Srbije.  Reprezentacija Srbije imala užasan procenat šuta sa distance.

Košarka 14.07.2019 | 18:44
EP: Šokantan poraz mladih košarkaša Srbije!
Izabranici selektora Olivera Popovića su u okviru drugog kola grupe “B” izgubili od selekcije Ukrajine.

Naš mladi tim nije ponovio dobru igru sa starta šampionata protiv Izraela, gotovo svih 40 minuta bio je u rezultatskom zaostatku što je atipični rival predvođenin odličnim Isufom Sanonom znao da iskoristi i dođe do iznenađujuće pobede - Srbija U20 – Ukrajina U20 63:68 (15:20, 19:17, 10:15, 19:16).

Premijerni, iscrpljujući meč sa selekcijom Izraela, ostavio je traga na srpskim reprezentativcima bilo je vidljivo od samog strata meča. Selektor Popović već u prvoj četvrtini poslao je na parket 11 od svojih 12 izabranika.

Do sedmog minuta rezultat je bio uglavnom izjednačen, a onda Ukrajinci serijom 7:0 prave osetnije vođstvo 19:12. Nije bilo dovoljno energije i pravog ritma u redovima našeg tima, što je rival koga je krenuo šut za tri poena iskoristio da povede sa 30:20 u 14. minutu. Do kraja prvog poluvremena naš mladi tim je popravio igru u odbrani i uspeo da smanji zaostatak – 37:34.

Oba tima nisu blistala u ofanzivnim akcijama na početku drugog poluvremena, tako da je rezultat u 26. minutu bio 43:38 za Ukrajince. Ništa se nije promenilo do kraja treće četvrtine, osim što je rival još više povećao prednost – 52:44. Pokušavali su reprezentativci Srbije na sve načine da uhvate priključak, ali su Ukrajinci predvođeni sjajnim Isufom Sanonom (30 poena) odolevali. Tračak nada se pojavio u 38. minutu kad je Simović smanjio na 61:58. Međutim, veoma brzo Sanon postiže pet vezanih poena i trasira put svojoj reprezentaciji ka prvom trijumfu na šampionatu – 68:63.

U trećem kolu grupe “B” reprezentacija Srbije se u ponedeljak od 17:15 časova sastaje sa selekcijom Italije.

Šteta!

Košarkaška reprezentacija Srbije do 20 godine slavila je na "otvaranju" Eurobasketa protiv domaćina Izraela, ali je samo dan kasnije poražena od Ukrajine u meču u kom je bila u konstantnom deficitu - 68:63 (20:15, 17:19, 15:10, 16:19).

Ovo neće "pokvariti" šanse Srbije za prolazak u nokaut rundu, pošto prolaze sve reprezentacije, međutim može da donese teži posao u "kosturu".

Najefikasniji igrač utakmice bio je Jusuf Sanon, košarkaš Cedevite Olimpije, koji je postigao 30 poena i imao šest skokova, a još samo Andrej Voinalovič je bio dvocifren (19). 

U dresu Srbije istakli su se Ranko Simović sa 12 poena, Marko Pecarski sa 11 i Nikola Mišković sa 10, dok vredi dodati da su se u strelce upisali i Jovičić (7), Marjanović (7), Momirov (6), Vulikić (5), Uskoković (3) iStajčić (2).

Kasno sinoć pao je Izrael, ali reprezentacija Srbije nije imala dovoljno snage da u razmaku od svega 16 sati baci na leđa i drugog protivnika. Gotovo da ništa nije išlo srpskim košarkašima na ovom meču, pa poraz od Ukrajine može da dođe kao dobra opomena pred nastavak šampionata, 68:63. I dalje postoji sasvim realna šansa da se dođe do prvog mesta nakon grupne faze takmičenja, za šta će biti neophodan trijumf protiv Italije u poslednjem kolu.

I od samog starta je delovalo da će se igrati prilično tvrdo. Početak prve četvrtine doneo nam je u potpunosti izjednačenu igru obe reprezentacije. Gotovo da se igralo koš za koš, pa nijedna selekcija nije uspevala da se odlepi na osetniju rezultatsku razliku. U startnoj postavi, Oliver Popović se odlučio da uvrsti čak tri igrača koji su ugovorom trenutno vezana za Mega Bemaks, a kao najbolje rešenje u uvodnim minutima pokazao se Mihailo Jovičić, koji je igrao vrlo kvalitetno kako u napadu, tako i u odbrani. Ipak, Ukrajina je krajem deonice uspela da veže nekoliko uspešnih napada, te je nakon prvih deset minuta igre vodila rezultatom 20:15.

Nisu uspevali srpski košarkaši da pronađu lek za veoma čvrstu odbranu Ukrajine ni na početku druge deonice, a sve je veoma konfuzno izgledalo i u defanzivi. Rivali su koristili gotovo svaku priliku da postignu koš, a naročito dobro ih je služio šut sa distance, pa je već nakon tri minuta igre selekcija sa istoka Evrope otišla na deset poena prednosti i Oliver Popović je morao da traži tajmaut.

Ni to nažalost nije pomoglo našim momcima da se trgnu. Napad jednostavno nije funkcionisao, a pokušavali su srpski košarkaši baš sve. Marko Pecarski je želeo da svojim karakterističnim prodorima, ali šutevima sa distance vrati našu selekciju u igru. Vukli su napred i Vuk Vulikić, već pomenuti MihailoJovičić i Stefan Momirov, ali lopta jednostavno nije „slušala“.  Međutim, iako je situacija pretila da izmakne kontroli, Srbija je nakon prvog poluvremena imala pristojan rezultatski zaostatak, 37:34.

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije u prvom poluvremenu bio je Andrija Marjanović sa sedam poena, dok su po pet ubacili Mihailo Jovičić, Marko Pecarski i Vuk Vulikić. Kod Ukrajinaca istakli su se Andrij Voinalovič sa 12 poena, Isuf Sanon sa 10 poena, kao i Dmitro Holovčik koji je došao do 8 ubačenih poena.

Mučenje je nastavljeno i u trećoj četvrtini. Iako je odbrana koliko-toliko funkcionisala, u napadu gotovo ništa da nije išlo. Zapravo, za prvih pet minuta ove deonice naša selekcija uspela je da postigne svega četiri poena. Delovalo je da će se nešto konačno desiti nakon dva vezana pogotka Nikole Miškovića, ali je Ukrajina uspela da odbije i taj nalet, te da pred poslednjih deset minuta igre vodi rezultatom 52:44.

U poslednjem kvartalu, viđena je slična priča kao i u najvećem delu utakmice. Ni jedni, a ni drugi nisu pružili kvalitetnu igru, ali je Ukrajina bila ta koja je odolevala i konstantno čuvala prednost. Delovalo je da će uzbuđenja ipak biti nakon što je Marko Pecarski i Ranko Simović približili reprezentaciju Srbije na samo tri poena zaostatka na dva minuta do kraja meča, ali su rivali vrlo brzo ponovo otišli na osam poena ispred, što je i definitivno bila nemoguća misija. Da li je umor od sinoćnjeg napornog duela sa Izraelom učinio svoje ili je po sredi nešto drugo, tek naša selekcija je imala veoma užasavajuć procenat šuta sa distance (pogodili su samo tri puta iz 26 pokušaja), a to ih je na kraju i koštalo trijumfa, 68:63.

Na kraju, najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Ranko Simović sa 12 poena, a dvocifreni su još bili i Marko Pecarski sa 11 poena i Nikola Mišković sa 10 ubačenih poena. Kod Ukrajinaca je monstruoznu partiju prikazao Isuf Sanon, koji je došao do neverovatnih 30 poena, a Andrij Voinalovič je takođe bio fantastičan ubacviši čak 19 poena.

Košarkaši Srbije će i sutra na teren (17.15), pošto će u poslednjem kolu grupne faze igrati protiv reprezentacije Italije. Dobra stvar je što će za taj meč imati nešto više vremena za odmor od rivala, pošto Azuri tek večeras od 19.30 igraju svoj meč drugog kola protiv Izraela. 

UKRAJINA - SRBIJA 68:63

Dvorana: „Šolmo Grup Arena“
Gledalaca: 100
Sudije: Petar Denkovski (Severna Makedonija), Gvidas Gedvilas (Litvanija), Marko Vladić (Austrija)

Ukrajina: Gricak 4, Holovčik 8, Kozak 5, Sanon 30, Voinalovič 19, Bondarenko, Koval, Lukijan, Melinik 2, Mikjejev, Soročan, Titov

Srbija: Jovičić 7, Đorđević, Marjanović 7, Momirov 6, Simović 12, Matić, Mišković 10, Pecarski 11, Stajčić 2, Tadić, Uskoković 3, Vulikić 5

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar