Вучић припремио неколико поклона

Француском предсједнику Емануелу Макрону, који сутра долази у дводневну посјету Србији, предсједник Александар Вучић припремио је неколико поклона међу којима су коњичка сабља М1895, као и два тома извјештаја посланика Краљевине Србије из Париза.  

Србија 14.07.2019 | 14:26
Вучић припремио неколико поклона
Макрон ће добити српску сабљу за подофицире и војнике која је уведена у наоружање подофицира, значара и редова коњице 1895. године, а на чијем балчаку је угравиран српски грб.

Преко Албаније је пренијето само 707 домаћих сабљи М1895, које су упућене на репарацију и трансформацију у француски завод ателроа.

Исти тип сабље, само са грбом Краљевине СХС/Југославије, уведен је у наоружање војске 1920. године, а тај тип сабље са грбом Републике Србије, предсједник данас додјељује најбољим свршеним питомцима Војне академије.

Међу поклонима за Емануела Макрона наћи ће се и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза “Посланство Краљевине Србије у Паризу том 1, 1879-1885” и “Посланство Краљевине Србије у Паризу том 2, 1885-1893”.

Оба тома имају више од 1000 страница и објављене су у серији Архива Србије “Историја српске дипломатије – документа”, и садрже двојезичке наслове, описе садржаја докумената и именске регистре.

Још један поклон који це бити уручен француском предсједнику је каталог о Севр порцелану из Бијелог двора, а публикација је у форми каталога.

Ријеч је о ремек-дјелу примјењене умјетности – шпанском поклон сервису грофа од Артоа из 1782, познатом и као Бифон сервис који је настао у чувеној Краљевској мануфактури порцелана у Севру.

За умјетничку колекцију Дворског комплекса Бифон сервис је откупљен 1935. године. Ово је и монографија која свједочи томе да је Србија једна од ријетких земаља која посједује читаву колекцију. 

Један од предмета који ће Макрон понијети из Србије биће и аутентични пиротски ћилим.

Неки од састанака Вучића и Макрона одржаће се у Палати Србија и том приликом Вучић ће Макрону показати глобус који се ту налази, а који је стигао из Француске као дипломатски поклон Предсједника Франсоа Митерана Предсједнику предсједништва СФРЈ Лазару Мојсову 1987. године.

Израђен је 1985. године по директној поруџбини и замисли предсједника Митерана. Главни конструктор овог глобуса био је архитекта, писац, гравер и картограф Фернанд Пујон, блиски сарадник предсједника, а као инспирација овој врсти предмета били су му Коронелијеви глобуси из касног 17. вијека.

Велики број тих необичних предмета имају карактеристике које их доводе у директну везу са предсједником Франсоа Митераном.

Глобусе је постављао на постоље,а сваки глобус је са једне стране имао велики месингани прстен који је обухвато цијелу куглу, окретао се помоћу шипке која се пружала од сјеверног до јужног пола.

Висина глобуса са конструкцијом износи 130 цм, а пречник саме лопте 110 цм.

Модел глобуса из 1985. године предсједник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска његовала добре дипломатске односе, а СФР Југославија је била једна од њих.

Овај предмет се и сада чува у Палати Савезног изворног вијећа, данас Палати Србија, а исти овакав глобус се налази и у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

14.07.2019 14:45

Браво .Са стилом

ОДГОВОРИТЕ