Vučić pripremio nekoliko poklona

Francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, koji sutra dolazi u dvodnevnu posjetu Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić pripremio je nekoliko poklona među kojima su konjička sablja M1895, kao i dva toma izvještaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza.  

Srbija 14.07.2019 | 14:26
Vučić pripremio nekoliko poklona
Makron će dobiti srpsku sablju za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje podoficira, značara i redova konjice 1895. godine, a na čijem balčaku je ugraviran srpski grb.

Preko Albanije je prenijeto samo 707 domaćih sablji M1895, koje su upućene na reparaciju i transformaciju u francuski zavod atelroa.

Isti tip sablje, samo sa grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije, uveden je u naoružanje vojske 1920. godine, a taj tip sablje sa grbom Republike Srbije, predsjednik danas dodjeljuje najboljim svršenim pitomcima Vojne akademije.

Među poklonima za Emanuela Makrona naći će se i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza “Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885” i “Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893”.

Oba toma imaju više od 1000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije “Istorija srpske diplomatije – dokumenta”, i sadrže dvojezičke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre.

Još jedan poklon koji ce biti uručen francuskom predsjedniku je katalog o Sevr porcelanu iz Bijelog dvora, a publikacija je u formi kataloga.

Riječ je o remek-djelu primjenjene umjetnosti – španskom poklon servisu grofa od Artoa iz 1782, poznatom i kao Bifon servis koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru.

Za umjetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine. Ovo je i monografija koja svjedoči tome da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja posjeduje čitavu kolekciju. 

Jedan od predmeta koji će Makron ponijeti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim.

Neki od sastanaka Vučića i Makrona održaće se u Palati Srbija i tom prilikom Vučić će Makronu pokazati globus koji se tu nalazi, a koji je stigao iz Francuske kao diplomatski poklon Predsjednika Fransoa Miterana Predsjedniku predsjedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsjednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsjednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. vijeka.

Veliki broj tih neobičnih predmeta imaju karakteristike koje ih dovode u direktnu vezu sa predsjednikom Fransoa Miteranom.

Globuse je postavljao na postolje,a svaki globus je sa jedne strane imao veliki mesingani prsten koji je obuhvato cijelu kuglu, okretao se pomoću šipke koja se pružala od sjevernog do južnog pola.

Visina globusa sa konstrukcijom iznosi 130 cm, a prečnik same lopte 110 cm.

Model globusa iz 1985. godine predsjednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska njegovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.

Ovaj predmet se i sada čuva u Palati Saveznog izvornog vijeća, danas Palati Srbija, a isti ovakav globus se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxx

14.07.2019 14:45

Bravo .Sa stilom

ODGOVORITE