Јединствени Невен Суботић...

Оних 222. 000. 000 евра од Нејмара дао бих најсиромашнијима да имају воду, да се образују. . . ! “Некима је фудбал штампарија новца, играју Фифу у реалном животу. Другима је страст”, каже нови штопер Униона.

Фудбал 14.07.2019 | 18:08
Јединствени Невен Суботић...
У Србији као да га полако заборављамо. Ретко ћете у кафани чути да се повела прича о Невену Суботићу. А баш је Невен Суботић човек о коме треба да се прича. И зато што је био изузетан фудбалер. И зато што није био само изузетан фудбалер. Суботић преко своје фондације већ годинама помаже људима из сеоских подручја о најсиромашнијим земљама света, Африци првенствено. И зато не чуди што има помало специфичан поглед на свет око себе.

Зато је уосталом вероватно и пристао да каријеру настави у берлинском Униону, једном сасвим алтернативном клубу, који је чак и у време ДДР-а био – колико је могао - опозиција Штазију. Било је ту дисидентних тонова, било је генијалних идеја, попут оне да навијачи дају крв – буквално – како би сакупили довољно новца да Унион остане у четвртој лиги Немачке.

Али уз сав тај шарм, Унион просто није део овог новог, модерног фудбала какав се запатио широм планете. Па и у Француској, из које је Суботић стигао, а у којој Пари Сен Жермен, како примећује аутор опширног интервјуа у тиражном Билду, пали милионе. ПСЖ и Унион, да ли се они уопште баве истим спортом?

“Свима је јасно шта се дешава у модерном фудбалу. Велики клубови покушавају да одмакну малима. Јер за неке  фудбал је штампарија новца, као да играју Фифу на конзоли, само што то раде у реалном животу. За друге, посебно за навијаче, фудбал је страст, стил живота. Нажалост, они којима је фудбал у срцу не седе често на врху. Али навијачка култура не сме да поклекне. Иако још нисмо пронашли равнотежу између правог фудбала и свог овог новца”, каже Суботић у интервјуу за Билд.

То је такође сасвим јасно. Док већина клубова једва преживљава, ПСЖ је истресао 222.000.000 евра за Нејмара. Шта би Суботић урадио са тим новцем?

“Све бих дао у моју фундацију. Она је моје животно дело. Концетришемо се на сеоска подршка у најсиромашнијим земљама света. Тамо се људи сваког дана сусрећу са невероватним тешкоћама. Жене и деца путују по неколико сати да би пронашли било какав извор воде” , одговара Суботић.

То све доноси и друге проблеме. На која нема одговора. Иако има решења.

“Образовање! Образовање би заиста могло да помогне да се поправи будућност. Зато им обезбеђујемо чисту воду не само у становима, већ и у школама. Бринитемо се о санитарним чворовима како бисмо заштитили и приватност деце”, каже Суботић.

Фудбалер који мисли ван шаблона. Мисли и ван фудбала. И не допада му се увек оно што види. Рецимо, пораст популарности ултрадесничарске Алтернативе за Немачку.

“Као да нам недостају идеје. Сви чекају да се нешто ново појави”, каже Суботић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар