Jedinstveni Neven Subotić...

Onih 222. 000. 000 evra od Nejmara dao bih najsiromašnijima da imaju vodu, da se obrazuju. . . ! “Nekima je fudbal štamparija novca, igraju Fifu u realnom životu. Drugima je strast”, kaže novi štoper Uniona.

Fudbal 14.07.2019 | 18:08
Jedinstveni Neven Subotić...
U Srbiji kao da ga polako zaboravljamo. Retko ćete u kafani čuti da se povela priča o Nevenu Subotiću. A baš je Neven Subotić čovek o kome treba da se priča. I zato što je bio izuzetan fudbaler. I zato što nije bio samo izuzetan fudbaler. Subotić preko svoje fondacije već godinama pomaže ljudima iz seoskih područja o najsiromašnijim zemljama sveta, Africi prvenstveno. I zato ne čudi što ima pomalo specifičan pogled na svet oko sebe.

Zato je uostalom verovatno i pristao da karijeru nastavi u berlinskom Unionu, jednom sasvim alternativnom klubu, koji je čak i u vreme DDR-a bio – koliko je mogao - opozicija Štaziju. Bilo je tu disidentnih tonova, bilo je genijalnih ideja, poput one da navijači daju krv – bukvalno – kako bi sakupili dovoljno novca da Union ostane u četvrtoj ligi Nemačke.

Ali uz sav taj šarm, Union prosto nije deo ovog novog, modernog fudbala kakav se zapatio širom planete. Pa i u Francuskoj, iz koje je Subotić stigao, a u kojoj Pari Sen Žermen, kako primećuje autor opširnog intervjua u tiražnom Bildu, pali milione. PSŽ i Union, da li se oni uopšte bave istim sportom?

“Svima je jasno šta se dešava u modernom fudbalu. Veliki klubovi pokušavaju da odmaknu malima. Jer za neke  fudbal je štamparija novca, kao da igraju Fifu na konzoli, samo što to rade u realnom životu. Za druge, posebno za navijače, fudbal je strast, stil života. Nažalost, oni kojima je fudbal u srcu ne sede često na vrhu. Ali navijačka kultura ne sme da poklekne. Iako još nismo pronašli ravnotežu između pravog fudbala i svog ovog novca”, kaže Subotić u intervjuu za Bild.

To je takođe sasvim jasno. Dok većina klubova jedva preživljava, PSŽ je istresao 222.000.000 evra za Nejmara. Šta bi Subotić uradio sa tim novcem?

“Sve bih dao u moju fundaciju. Ona je moje životno delo. Koncetrišemo se na seoska podrška u najsiromašnijim zemljama sveta. Tamo se ljudi svakog dana susreću sa neverovatnim teškoćama. Žene i deca putuju po nekoliko sati da bi pronašli bilo kakav izvor vode” , odgovara Subotić.

To sve donosi i druge probleme. Na koja nema odgovora. Iako ima rešenja.

“Obrazovanje! Obrazovanje bi zaista moglo da pomogne da se popravi budućnost. Zato im obezbeđujemo čistu vodu ne samo u stanovima, već i u školama. Brinitemo se o sanitarnim čvorovima kako bismo zaštitili i privatnost dece”, kaže Subotić.

Fudbaler koji misli van šablona. Misli i van fudbala. I ne dopada mu se uvek ono što vidi. Recimo, porast popularnosti ultradesničarske Alternative za Nemačku.

“Kao da nam nedostaju ideje. Svi čekaju da se nešto novo pojavi”, kaže Subotić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar