ЕП - "Орлићи" кренули сјајно: Побиједили домаћина!

Одличан почетак српске У-20 репрезентације у Тел Авиву.  Србија штуцала, па убацила у пету брзину: На старту Евробаскета савладан Израел! Домаћин пружио одличан отпор током највећег дела утакмице.

Кошарка 14.07.2019 | 14:01
ЕП - "Орлићи" кренули сјајно: Побиједили домаћина!
Победа, за почетак. И то каква.

Јуниорска репрезентација Србије тријумфално је "отворила" Европско првенство у Израелу, победивши домаћина турнира после велике борбе:

Србија - Израел 92:81 (19:19, 24:14, 21:28, 28:20)

При скору 69:68 за Израел, "орлићи" су додали гас и поготком својих најефикаснијих играча Ранка Симовића и Николе Мишковића кренули у налет који је "преломио" утакмицу.

Тројка Вука Вуликића за 79:73 три минута и 13 секунди пре краја најавила је победу, коју је "оверио" Алекса Ускоковић, такође хицем из даљине на 2:50 до краја.

Следећи меч "орлићи" ће играти већ данас од 15 часова, против Украјине, а потом ће у понедељак од 17-15 играти против Италије.

Прави ролеркостер виђен је у игри репрезентације Србије на отварању Евробаскета за играче до 20 година, али је након доста муке на крају ипак забележена важна победа. Израел је пружио фантастичан отпор и успео је да се врати из амбиса, али је наша селекција предвођена тројком коју су чинили Никола Мишковић, Андрија Марјановић и Марко Пецарски успела да на крају меч преломи у своју корист, 92:81.

Да неће бити лако, видело се већ на старту утакмице. Након уводне тројке Андрије Марјановића, иницијативу у првој четвртини су први преузели Израелци. Ушли су серију од осам узастопних поена, а наши кошаркаши никако нису могли да се повежу, нарочито у нападу где је све изгледало прилично конфузно. Селектор ОливерПоповић морао је да прекине све тајм-аутом, након којег је српска селекција коначно повезала редове. У игру су у тим тренуцима ушли Марко Пецарски и Михаило Јовичић, који су предводили налет репрезентације Србије. Уз надомоћ на офанзивном скоку, кошаркаши у белим дресовима су успели да до краја прве деонице уведу меч у егал, 19:19.

Било је потребно поново времена да кошаркаши српске репрезентације „упале моторе“ у другој четвртини. Израел је боље ушао у других десет минута игре, али је Оливер Поповић поново у правом тренутку зауставио налет домаћина. Након минута одмора, Србија је заиграла знатно ангажованије у одбрани, док је у нападу погађала апсолутно све. Након тројки Вука Вуликића и Ранка Симовића, српски кошаркаши по први пут су дошли и до двоцифрене предности на овом мечу. Предност је у пар наврата ишла и до плус четрнаест, али су Израелци донекле успели да се приберу до полувремена и на велики одмор оду са десет поена заостатка, 43:33.

Најефикаснији након првих 20 минута кошарке били су Андрија Марјановић, који иначе наступа за екипу Меге, са 10 поена, а испратили су га Марко Пецарски из Партизана и Ранко Симовић из ФМП-а са по 8 убачених поена.

Катастрофална игра у одбрани српских кошаркаша је нешто што је обележило трећу деоницу. Вероватно је сам податак да је Израел за осам минута ове четвртине постигао 28 поена довољан да потврди да игра у дефанзиви једноставно није постојала.  Тако је наш ривал од самог старта кренуо да топи предност.

А у нападу је све деловало колико-толико коректно, па је у неколико наврата деловало да ће Србија успети да одбије налет домаћина, нарочито након тројке Николе Мишковића којом се поново одлепила на плус девет. Ипак, то се није десило и Израел је у једном тренутку чак дошао и до резултатске предности коју није сачувао до краја четвртине, јер у последња два минута није постигао ниједан једини поен. Србија је пред последњих десет минута имала минималну предност, 64:61.

Готово као преписано из прве три четвртине, Србија је веома лоше нападачки и одбрамбено отворила и последњу деоницу и брзо допустила Израелу да пређе у водство. Већ након три минута игре Оливер Поповићморао је да тражи минут одмора, јер су ствари полако почеле да измичу контроли. И делује да је поново за то одабрао прави тренутак.

Србија је након тога новом тројком Николе Мишковића и кошем Ранка Симовића прешла у предност. И она је само наставила да расте. Репрезентација наше земље се коначно опустила, играла веома разноврсно у нападу и тако успела да пред последња три минута дође до девет поена предности. До краја утакмице драме није било, српска селекција је чак славила убедљив тријумф резултатом 92:81.

Најефикаснији у редовима наше репрезентације био је Ранко Симовић са 18 убачених поена, а испратио га је Никола Мишковић са 17 поена. Чак шест кошаркаша Србије је било двоцифрено, па су тако 10 поена пребацили још Алекса Ускоковић, Вук Вуликић и Марко Пецарски. Иако није имао добар кошгетерски учинак, сасвим солидну партију пружио је Стефан Момиров, који је уз седам постигнутих поена дошао до чак 13 скокова и седам асистенција, те је био један од кључних играча који су предводили последњи налет српске репрезентације. Код Израелаца убедљиво најбољи је био Јам Мадар са 24 поена.

Репрезентација Србије наредни меч на Европском првенству игра већ данас од 15.00 када ће јој противник бити селекција Украјине која је јуче убедљиво поражена од Италије.

СРБИЈА - ИЗРАЕЛ 92:81

Дворана: „Шолмо Груп Арена“
Гледалаца: 2.500
Судије: Фернандо Калатрава (Шпанија), Георгијос Пурсанидис (Грчка), Оскарс Лучијус (Летонија)

Србија: Мишковић 17, Момиров 7, Симовић 18, Ускоковић 10, Вуликић 11, Ђорђевић, Јовичић 3, Марјановић 13, Матић, Пецарски 11, Стајчић 2, Тадић

Израел: Авдија 14, Кравиц 8, Левинсон, Мадар 24, Порат 10, Адам, Албер 5, Амир, Авиви 10, Ханочи 8, Малка, Сус 2

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар