EP - "Orlići" krenuli sjajno: Pobijedili domaćina!

Odličan početak srpske U-20 reprezentacije u Tel Avivu.  Srbija štucala, pa ubacila u petu brzinu: Na startu Evrobasketa savladan Izrael! Domaćin pružio odličan otpor tokom najvećeg dela utakmice.

Košarka 14.07.2019 | 14:01
EP - "Orlići" krenuli sjajno: Pobijedili domaćina!
Pobeda, za početak. I to kakva.

Juniorska reprezentacija Srbije trijumfalno je "otvorila" Evropsko prvenstvo u Izraelu, pobedivši domaćina turnira posle velike borbe:

Srbija - Izrael 92:81 (19:19, 24:14, 21:28, 28:20)

Pri skoru 69:68 za Izrael, "orlići" su dodali gas i pogotkom svojih najefikasnijih igrača Ranka Simovića i Nikole Miškovića krenuli u nalet koji je "prelomio" utakmicu.

Trojka Vuka Vulikića za 79:73 tri minuta i 13 sekundi pre kraja najavila je pobedu, koju je "overio" Aleksa Uskoković, takođe hicem iz daljine na 2:50 do kraja.

Sledeći meč "orlići" će igrati već danas od 15 časova, protiv Ukrajine, a potom će u ponedeljak od 17-15 igrati protiv Italije.

Pravi rolerkoster viđen je u igri reprezentacije Srbije na otvaranju Evrobasketa za igrače do 20 godina, ali je nakon dosta muke na kraju ipak zabeležena važna pobeda. Izrael je pružio fantastičan otpor i uspeo je da se vrati iz ambisa, ali je naša selekcija predvođena trojkom koju su činili Nikola Mišković, Andrija Marjanović i Marko Pecarski uspela da na kraju meč prelomi u svoju korist, 92:81.

Da neće biti lako, videlo se već na startu utakmice. Nakon uvodne trojke Andrije Marjanovića, inicijativu u prvoj četvrtini su prvi preuzeli Izraelci. Ušli su seriju od osam uzastopnih poena, a naši košarkaši nikako nisu mogli da se povežu, naročito u napadu gde je sve izgledalo prilično konfuzno. Selektor OliverPopović morao je da prekine sve tajm-autom, nakon kojeg je srpska selekcija konačno povezala redove. U igru su u tim trenucima ušli Marko Pecarski i Mihailo Jovičić, koji su predvodili nalet reprezentacije Srbije. Uz nadomoć na ofanzivnom skoku, košarkaši u belim dresovima su uspeli da do kraja prve deonice uvedu meč u egal, 19:19.

Bilo je potrebno ponovo vremena da košarkaši srpske reprezentacije „upale motore“ u drugoj četvrtini. Izrael je bolje ušao u drugih deset minuta igre, ali je Oliver Popović ponovo u pravom trenutku zaustavio nalet domaćina. Nakon minuta odmora, Srbija je zaigrala znatno angažovanije u odbrani, dok je u napadu pogađala apsolutno sve. Nakon trojki Vuka Vulikića i Ranka Simovića, srpski košarkaši po prvi put su došli i do dvocifrene prednosti na ovom meču. Prednost je u par navrata išla i do plus četrnaest, ali su Izraelci donekle uspeli da se priberu do poluvremena i na veliki odmor odu sa deset poena zaostatka, 43:33.

Najefikasniji nakon prvih 20 minuta košarke bili su Andrija Marjanović, koji inače nastupa za ekipu Mege, sa 10 poena, a ispratili su ga Marko Pecarski iz Partizana i Ranko Simović iz FMP-a sa po 8 ubačenih poena.

Katastrofalna igra u odbrani srpskih košarkaša je nešto što je obeležilo treću deonicu. Verovatno je sam podatak da je Izrael za osam minuta ove četvrtine postigao 28 poena dovoljan da potvrdi da igra u defanzivi jednostavno nije postojala.  Tako je naš rival od samog starta krenuo da topi prednost.

A u napadu je sve delovalo koliko-toliko korektno, pa je u nekoliko navrata delovalo da će Srbija uspeti da odbije nalet domaćina, naročito nakon trojke Nikole Miškovića kojom se ponovo odlepila na plus devet. Ipak, to se nije desilo i Izrael je u jednom trenutku čak došao i do rezultatske prednosti koju nije sačuvao do kraja četvrtine, jer u poslednja dva minuta nije postigao nijedan jedini poen. Srbija je pred poslednjih deset minuta imala minimalnu prednost, 64:61.

Gotovo kao prepisano iz prve tri četvrtine, Srbija je veoma loše napadački i odbrambeno otvorila i poslednju deonicu i brzo dopustila Izraelu da pređe u vodstvo. Već nakon tri minuta igre Oliver Popovićmorao je da traži minut odmora, jer su stvari polako počele da izmiču kontroli. I deluje da je ponovo za to odabrao pravi trenutak.

Srbija je nakon toga novom trojkom Nikole Miškovića i košem Ranka Simovića prešla u prednost. I ona je samo nastavila da raste. Reprezentacija naše zemlje se konačno opustila, igrala veoma raznovrsno u napadu i tako uspela da pred poslednja tri minuta dođe do devet poena prednosti. Do kraja utakmice drame nije bilo, srpska selekcija je čak slavila ubedljiv trijumf rezultatom 92:81.

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Ranko Simović sa 18 ubačenih poena, a ispratio ga je Nikola Mišković sa 17 poena. Čak šest košarkaša Srbije je bilo dvocifreno, pa su tako 10 poena prebacili još Aleksa Uskoković, Vuk Vulikić i Marko Pecarski. Iako nije imao dobar košgeterski učinak, sasvim solidnu partiju pružio je Stefan Momirov, koji je uz sedam postignutih poena došao do čak 13 skokova i sedam asistencija, te je bio jedan od ključnih igrača koji su predvodili poslednji nalet srpske reprezentacije. Kod Izraelaca ubedljivo najbolji je bio Jam Madar sa 24 poena.

Reprezentacija Srbije naredni meč na Evropskom prvenstvu igra već danas od 15.00 kada će joj protivnik biti selekcija Ukrajine koja je juče ubedljivo poražena od Italije.

SRBIJA - IZRAEL 92:81

Dvorana: „Šolmo Grup Arena“
Gledalaca: 2.500
Sudije: Fernando Kalatrava (Španija), Georgijos Pursanidis (Grčka), Oskars Lučijus (Letonija)

Srbija: Mišković 17, Momirov 7, Simović 18, Uskoković 10, Vulikić 11, Đorđević, Jovičić 3, Marjanović 13, Matić, Pecarski 11, Stajčić 2, Tadić

Izrael: Avdija 14, Kravic 8, Levinson, Madar 24, Porat 10, Adam, Alber 5, Amir, Avivi 10, Hanoči 8, Malka, Sus 2

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar