Одолите нездравом

Најпожељниа храна која саботира дијете: слане грицкалице (чипс, помфрит, смоки…) и слаткиши са високим садржајем шећера и масти (чоколада, сладолед, пралине…)

Здравље 13.07.2019 | 16:06
Одолите нездравом
Жудња и жеља за храном могу бити велики „саботери“ сваке дијете. Упркос стриктном вођењу рачуна о дијети и храни, „препуштање ниским страстима“ – примамљивој храни – може срушити све напоре у спровођењу дијете и смањењу сувишних килограма.

Према истраживању објављеном у часопису „Апетит“, 97% жена и 68% мушкараца воли „нездраву“ храну која гоји. Најпожељниа храна која саботира дијете: слане грицкалице (чипс, помфрит, смоки…) и слаткиши са високим садржајем шећера и масти (чоколада, сладолед, пралине…).

Није изненађујуће што је храна за којом жудимо високо калорична јер је обично укусно зачињена разним додацима

Постоје и добре вести: нездраве жеље могу бити задовољене другим квалитетнијим намирницама са мање масноћа и мање шећера.

Ако су ваша слабост нешто чоколадно, слано, слатко или кремасто – ево бољих опција:

Чоколада

Уместо чоколаде и других слткиша са високим садржајем шећера, боље је:

Воће пресвучено чоколадом (чоколадирано воће). Овим једноставним десертом можете утолити жељу за чоколадом док уживате у укусу и нутритивним предностима воћа. Воће садржи витамина Ц и друге витамине као и влакна и минерале, а све то са мало калорија.

Сами направите „манч мелоу“ тако што ћете на грахам кекс или неки интегрални кекс који садржи мало шећера капнути растопљену црну чоколаду (са мало шећера). Можете урадити исто тако што ћете на кексић ставити пола коцкице тамне чоколаде. Тако ћете добити слаткиш са мало шећера и мало калорија и утолити жељу за чоколадом.

Водите рачуна о томе да и тамна чоколда и кекс буду стварно са мало шећера пошто на тржишту постоје такозвани интегрални кекси и тамне чоколаде који садрже велике количине шећера, чак и до 50%.Неко воли да свакога дана поједе по неколико чоколадних бомбона (пралине) које обично садрже много шећера. Упозорење: „Можете их појести, али само једну или две дневно, а не целу кесицу или пуну кутију“. Понекад само мало укуса чоколаде може да заустави вашу жудњу.

Сладолед

Лети по врућини сви желимо да се расхладимо сладоледом. Нажалост, један омањи сладолед може да садржи и до 500 калорија и 20 грама засићених масти, а ако поједете већи сладолед, онда све то дуплирате!

Потражите воћне сладоледе са мање шећера и мање калорија или уместо тога, покушајте код куће да направите воћни куп са више воћа а мање сладоледа. На тржишту постоје и сендвич сладоледи са мање шећера и мање калорија, али то проверите тако што ћете прочитати шта пише на кесици и етикети.

Со

Да бисте задовољили жудњу за сланим грицкалицама без отварања огромне кесе са чипсом, смокијем или сланим кокицама са преливом, боље пређите на неслани пржени бадем. Студије показују да би кесица бадема могла помоћи да вас прође жеља за сланим висококалоричним грицкалицама, да избегнете гојење и смањите ризик од срчаних обољења. Бадем не само да вам утоли жељу за грицкалицама него вам пружа протеине, влакана и есенцијалне хранљиве материје.

Неслане кокице без прелива пружају вам здраве састојке, а немају непотребне количине соли и калорија (али мања порција).

Шећер

За многе особе важи да када им се једе нешто слатко, ништа их не може зауставити док слаткиш не ставе у уста.

Ево неколико опција које добро функционишу:

Када морате укротити „слатку кризу“, узмите свеже или суво воће. Иако воће садржи пуно шећера, ипак су то природни шећери и есенцијални витамини, минерали и антиоксиданти. Предлажемо вам јабуке, банане или клементине.

Још један начин да испуните своју потребу за слаткишима јесу чврсте бомбоне или жвакаћа гума без шећера. Понекад је мало слатког укуса довољно да угаси жељу за слаткишима.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар