Неповољна клима за инвеститоре у БиХ

У извјештају се наводи да се инвеститори у БиХ суочавају са корупцијом, компликованим правним и регулаторним оквирима и владиним структурама, нетранспарентним пословним процедурама, недовољном заштитом права на имовину, те слабим правосудним системом.
 

Босна и Херцеговина 13.07.2019 | 15:58
Неповољна клима за инвеститоре у БиХ
Босна и Херцеговина је отворена за стране инвестиције, али економске реформе напредује споро, наводи се у извјештају америчког Стате департмента. На основу овогодишњег извјештаја Свјетске банке о пословању, БиХ има најмање привлачно пословно окружење у југоисточној Европи и налази се на 89. мјесту од 190 глобалних економија, указује се у извјештају. 

У најновијем извјештају Стате департмента о инвестиционој клими наводи се да БиХ има релативно низак степен директних страних инвестиција, које су, према подацима Централне банке БиХ, за девет мјесеци прошле године износиле 458 милиона долара. 

-Америчке инвестиције у БиХ су слабе због малог обима тржишта, релативно малих нивоа примања, удаљености од САД, пословне климе испуњене изазовима и недостатка прилика за инвестиције - наводи се у извјештају. 

Најбоље пословне прилике извозника из САД у БиХ су стварање енергије, телекомуникације, информативно-технолошка опрема, инжињеринг и грађевинске услуге, медицинска опрема и сиров материјал, те хемикалије за хемијску обраду, додаје се у извјештају. 

У извјештају се наводи да се инвеститори у БиХ суочавају са корупцијом, компликованим правним и регулаторним оквирима и владиним структурама, нетранспарентним пословним процедурама, недовољном заштитом права на имовину, те слабим правосудним системом.

Прошле године САД су у БиХ извезле робу у вриједности од 380,5 милиона долара, што је повећање од 13 одсто у односу на 2017. годину, подаци су Агенције за статистику БиХ.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

13.07.2019 14:02

не требају нама никакви инвеститори као што нам нису требали ни претходних 70г. Треба нам држава која ће да гради фабрике, а не држава која праваи климу и абијент, и виче инвеститори инвестиору. Како то изледа када дођу инвеститори пример је термоелектрана станари, ресурси буду отети од народау и припадну страној копорацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одг

13.07.2019 15:27

Исто као да људски живот траје 1000 година, па рекли, адје пустићемо једно 30-40г приватнике нека се иживљавају на народу, да радних места нема, и да сви буди на улици. Људи се овде деле на људе и приватнике.

Name

тачно

13.07.2019 15:57

Још се приватници, пљачкаши овде третирају као спасиоци народа, послодавци који дају посао, Страшно колико је народ бомбардован пропагандом. Умјесто да сви заједно устанемо и кажемо приватику да више неће моћи приватизовати преко људских лежева газити.

Name

Пендула

13.07.2019 16:15

Гдје це бити повољна клима кад сваки дан једни пријете распадом исте .Једи леба мбралееееееее, сто би рекао Кале Дзедај .

Name

ЦРНА РУПА БеХа

13.07.2019 14:20

Не да не постоје неповољни услови, него не постоје НИКАКВИ услови сто је велика разлика. Неповољне услове некада мозете ријесити, а непостојеце не мозес направити постојецим. БиХ ЈЕ ЦРНА РУПА за стране инвеститоре. Познато ми је то из лицног искуства. У БиХ цу долазити само да се видим са родбином и пријатељима, и попијем кафу. А лагано извлацим сву родбину, близу и даљу, из ЦРНЕ РУПЕ звана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали шараф из велике гласачке машинерије

13.07.2019 14:53

У РС је неповољна клима за живот! За инвеститоре, ко те пита...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.07.2019 15:33

Од кад је ова гарнитура на власти и све док они буду на власти биће неповољна клима, разлог једноставан они све инвеститоре условљавају рекетом. Под гарнитуром подразумијевам додик, цовиц и изетбеговиц те по неки из других странака у локалним заједницама. Да има поштења нама странци и нетребају покушати озивјети домаћу привреду, али то могу само поштени људи на власти, сад нису видљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланци и катанци

13.07.2019 20:03

Ста це им рwкет када удрузwно пљацкају, контролису ситуацију у потпуности, од првог до задњег катанца, радницко робље се мало понада, бар за хљеб и резије.....

Name

Оснивач

13.07.2019 21:02

Оваква је пословна клима у РС. Упадне инспектор који је купио диплому у научноистраживачки субјект, одмах с врата саопшти да је дошао да затвори рад и да изрече казну. Показују му се документи о регистрацији и одобрење за рад, али он то баци на под и тражи одобрење за рад као трговинску радњу. Пошаље директора да му донесе ЈИБ и преко отворених врата стави траку са забраном. Послије два дана неко с улице, (трака је била завезана на олук на улици) покида траку, када се појави поново инспектор с два полицајца, прави сада пријаву и за покидану траку одмјерава новчану казну на име директора коме не наводи функцију него пише како се то лице бави недозвољеном трговином. Нити инспектор нити полкицајци се не представљају и кажу да ће се имена сазнати из записника који ће бити накнадно достављен. Министарство укида рјешење инспектора и враћа поступак на почетак. То дописивање траје два мјесеца, Институт не ради, инспектор је покрао новац из Института, оставио све стројеве и лабораторијске апарате упаљене, оставио гријање и климу упљене и забранио да се улази под пријетњом кривичне одговорности. Инспектор изадаје ново рјешење, сада на Институт, Институт се жали и Министарство сада прихвати то рјешење као законито. Претходно директор одлази у Министарство да објасни проблем и да тражи да се умањи штета која нараста на 300.000,00 КМ, али га замјеница министарке, једна фрустрирана госпође изнапада с ријечима: "од куда вам право да дођете у министарство!" Институт пропада, научни сарадници буду растјерани само за то што је начелник инспекције по занимању пропали пилот, по свом другу одредио ракет који је одбијан да се плати. Све се уништава, жалба и молба Предсједнику Владе и ресорном министру за пријем, на захтјев за пријем код самог пропалог пилота такође је прећутан и то је сигурност и пословно окружење у РС. За то савјетујем да се сви покупе и главом без обзира чим даље од ове банде, која се зове Република Српска гдје је полицајац са правоснежном пресудом и купљеном дипломом на челу најважнијег министарства, гдје је полиција рекеташка и без налога упада у фирме и разбије-уништава имовину, гдје се праве кривичне пријаве на власника имовине и капитала на захтјев рекеташа и криминалаца. Сада ми је јасно када су ми рекли да се борим на погрешној страни и да сам требао само да се окренем 1995.године и срушим све што је одбрањено. Тада и мало касније излази на видјело да је генерал криминалац, да је предсједник владе шверцер, да је власт подијељена између криминалаца, да нам разгоне дјецу и праве геноцид над нама, а кажу да су наши.

ОДГОВОРИТЕ