Вјежбајте увијек

Сезона купања за неке је време када жале што са тренинзима нису кренули на време, док други ипак, због великих врућина, вежбање одлажу за јесен или зиму. Да ли лети заиста треба избегавати физичку активност?

Здравље 13.07.2019 | 15:14
Вјежбајте увијек
Тешко је почети, лако одустати, а најтеже до витког тела стићи уз изговоре. Да високе температуре не буду оправдање за физичку неактивност, стручњаци саветују да вежбамо стално, али да смањимо интезитет током врелих дана и да дозволимо телу да се аклиматизује.

А када се и затворени простор климатизује, нема разлога да се тренинг избегава.

„Сви спортови који су захтевали дворане за своје извођење попут гиманстике или неких дисциплина у атлетици су морали да направе паузу из простог разлога што те дворане у којима су се тренинзи одвијали нису биле погодне јер се није могла контролисати температура и влажност ваздуха.

Препорука може бити и бициклизам, али опет у тим раним јутарњим или касним вечерњим сатима где стално струјање ваздуха у близини тела помаже да се та топлота одводи и на тај начин имамо природно расхлађење самог тела. Савет је и да се рекреативци мало више окрену и спортовима у води“, истакла је Биљана Ђурић, специјализант медицине спорта.

Управо се за спортове у води, због посећености, може рећи да су „сезонски“ иако се спортови не деле на зимске и летње.

„Више људи вежба лети пошто на отвореном базену држимо тренинге и то им се свиђа, више користе у том временском периоду, а зими вежбају људи који су фанови овог програма и онда је теже да се дође зими, скине, дође на базен да се мало расхлади, тако да су зими прави вежбачи, а лети вежбамо сви заједно“, каже Јована Јованчевић, тренер аква динамика. 

А прави вежбачи знају да резултати не долазе преко ноћи па у зависности од жељног циља, бирају и интезитет тренинга који им одговара. Онима који ће то тек постати, савет тренера је да буду редовни и да постепено улазе у свет спорта.

„Рекраетивци би требало да се баве кросфитом, не одмах на интензивном нивоу него постепено док не стекну кондицију за те јаче нивое тренинга“, поручио је Ђорђе Стојковић, тренер кросфита.

За тренинг је најмање битно годишње доба у које се крене већ како избећи изговоре и пронаћи мотив. Који год тренинг да се одабере најбитнија је упорност па временом и немогуће постане могуће.
 
РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар