Прича: Ко су кандидати за прстен, а ко вријеба шансу?

Брутална конкуренција на Западу, сужен круг на Истоку.  Долазак Расела Вестбрука додатно унео неизвесност, Бостон више није у најужем избору.

Кошарка 13.07.2019 | 23:45
Прича: Ко су кандидати за прстен, а ко вријеба шансу?
Овогодишњи „Фрее Агенцy“ надмашио је сва очекивања јавности и оправдао епитет „најспектакуларнији“, који је добио још уочи самог отварања. Трансфери Ентонија Дејвиса, Расела Вестбрука, Кајрија Ирвинга, Кевина Дуранта и Каваја Ленарда направили су нови поредак у НБА лиги и званично окончао концепт јединственог супер тима у форми Голден Стејта.

Сезона пред нама могла би да буде избалансирана као никада раније у новијој историји најјаче кошаркашке лиге света, а већ сада може се рећи да ће шампионску борбу сигурно водити чак десет клубова. Нису сви, наравно, у кругу највећих фаворита јер њихова снага варира од тима до тима, али свако од њих има своје адуте у намери да се докопа шампионског прстена. На тимове попут Бостона, Мајамија, Торонта и Сан Антонија треба обратити пажњу, али они ће више вребати из другог плана. Уосталом, као и неки састави с листе у наставку текста. Овом темом бавио се шпански спортски дневник Марка, који је велики простор посветио овој теми. 

ЛОС АНЂЕЛЕС ЛЕЈКЕРС
(Леброн Џејмс, Дени Грин, Кајл Кузма, Ентони Дејвис, Демаркус Казинс)



Пошто спортски сектор Лејкерса није успео у намери да креира страшан трилинг где би крај Леброна Џејмса и Ентонија Дејвиса стајао и Кавај Ленард, клуб је повукао неколико конкретних потеза и значајно појачао ростер, тако да има своју дубину. Истина, упитно је здравствено стање Демаркуса Казинса, али су довођењем Ејверија Бредлија Лејкерси направили одличан потез, јер је управо бивши играч Клиперса, накратко и Мемфиса човек који је потребан овом тиму због својих дефанзивних карактеристика. Не треба заборавити да су ту још и Кентавијус Калдвел Поуп, Ражон Рондо и Џавал Мекги, да је пристигао и НБА шампион Дени Грин, ту је и искусни Џаред Дадли... Лејкерси сада имају један од најјачих ростера у НБА лиги.

МИЛВОКИ БАКС
(Ерик Бледсо, Весли Метјуз, Крис Мидлтон, Јанис Адетокунбо, Брук Лопез)



Милвоки је одрадио велики посао овог лета јер је успео да задржи окосницу тима из прошле сезоне. Осетиће се изостанак Малколма Брогдона, али је клуб његов одлазак успео да надокнади тако што су обезбедили више поена с периметра. Ту је Весли Метјуз, који би требало да послужи као џокер тренера Мајка Буденхолзера. Јанис Адетокунбо остаје алфа и омега Бакса, а уз њега ће најближи сарадници бити Крис Мидлтон, Брук Лопез и Џорџ Хил. Ако је континуитет путоказ ка успеху, онда су Бакси на добром путу.

ЛОС АНЂЕЛЕС КЛИПЕРС
(Лендри Шемет, Кавај Ленард, Пол Џорџ, Монтрезл Херел, Ивица Зубац)



Клиперси су право изненађење овогодишњег прелазног рока, можда чак и победници истог. После врло добре прошлосезонске кампање, где су дошли до плеј-офа без изразите звезде у тиму – сетите се говора Дока Риверса после уласка у доигравање – Клиперси су искочили као једни од главних фаворита за освајање шампионског прстена! Реализацијом два фантастична трансфера и довођењем Каваја Ленарда и Пола Џорџа, Клиперси су дефинитивно направили поставу која може да буде конкурентна Лејкерсима и сви сада у Лос Анђелесу с нестрпљењем ишчекују сударе ова два супертима! Монтрезл Херел и Лу Вилијамс имаће јако важне улоге као и раније, а Ивица Зубац би после рашчићавања тима морао да искористи шансу која му се указала.

ДЕНВЕР НАГЕТС
(Џамал Мари, Гери Херис, Џерами Грент, Пол Милсап, Никола Јокић)



Франшиза из Колорада је попут Милвокија уложила максималне напоре да задржи костур и додатно га ојача пред сезону огромних изазова! Нагетси ће свакако покушати да прошла година није била случајност, мада ће конкуренција у предстојећој сезони бити застрашујуће јача. Денвер је овог лета пословао без већих маневара. Џамал Мари је потписан на још четири године, што само потврђује да ће се екипа у наредним сезонама вртети око Николе Јокића и њега. Велика је била и одлука да се задржи и Пол Милсап за суму од 30.000.000 долара, али свима је јасно колико су добро Јокић и он функционисали. Мајк Мелоун је успео да пронађе адекватно појачање у одбрани у лику Џерамија Грента, који ће донети и доста тога доброг у физичком аспекту.

ЈУТА ЏЕЗ
(Мајк Конли, Донован Мичел, Бојан Богдановић, Џо Инглс, Руди Гобер)



Јута је повукла два одлична потеза на тржишту и довела себе у ред озбиљних кандидата високи пласман, а можда и у ред фаворита из сенке. Ангажовањем Мајка Конлија Јута је успела да скине велики притисак с Донована Мичела и пусти га да има већу слободу у обе фазе игре. С Бојаном Богдановићем Џезери су значајно ојачали нападачки арсенал, а хрватски шутер мораће да одради и део посла у одбрамбеном сектору. Нападачки јако потентан састав, видећемо може ли Руди Гобер да изнесе велику дефанзивну одговорност на својим леђима.

БРУКЛИН НЕТС
(Кајри Ирвинг, Спенсер Данвиди, Торен Принс, Кевин Дурант, Џерет Ален)



Да бисмо заиста видели Бруклин потенцијал мораћемо да сачекамо једну пуну годину. Односно, период док се Кевин Дурант не опорави од јако тешке повреде Ахилове тетиве и не буде у пуној снази за предстојеће обавезе. Упркос томе што Дуранта неће бити у тиму, Нетси и даље имају ростер на који треба обратити пажњу захваљујући доласку Кајрија Ирвинга, који ће додати елемент великог искуства уз Спенсера Данвидија, Џерета Алена и Кариса Леверта. Уживање је било гледати Нетсе прошле сезоне, чини се да ће ове бити још боље, иако неће бити Д'Анђела Расела, једног од најзаслужнијих за улазак у прошлосезонски плеј-оф. Без Дуранта није тим за напад на титулу, али ће бити врло тврд орах. 

ФИЛАДЕЛФИЈА СЕВЕНТИСИКСЕРС
(Бен Симонс, Џош Ричардсон, Тобајас Херис, Ал Хорфорд, Џоел Ембид)



Фила је највише профитирала из великог егзодуса најбољих играча из Бостона, а посао ће им олакшати и повреда Кевина Дуранта, те ослабљен ростер Торонта, па је круг фаворита на Истоку значајно сужен. Да, Севентисиксерси су остали без Џимија Батлера и Бобана Марјановића, али су добили још једног Ол стара у лику Ала Хорфорда и сада сви чекају да виде како ће се уклопити са Џоелом Ембидом. Поене Џеј Џеја Редика допунили су „алл-роунд“ играчем и пре свега дефанзивном машином Џошом Ричардсоном, а у јавности се помиње да је Филин главни посао завршен када је сачуван Тобајас Херис. Добра времена за „Процес“.

ПОРТЛАНД ТРЕЈЛБЛЕЈЗЕРС
(Демијан Лилард, Си Џеј Меколум, Родни Худ, Ентони Толивер, Хасан Вајтсајд)



Један од најчвршћих тимова у НБА претходне сезоне. Изузев тандема Демијан Лилард – Си Џеј Меколум, Портланд је успео да састави солидну базу играча за период у којем ће циљ бити остварење барем идентичног резултата прошлогодишњем. Тери Стотс још неко време неће моћи да рачуна на Јусуфа Нуркића, али је у рекету сада присутна дабл-дабл машина Хасан Вајтсајд, који би требало да буде и озбиљно дефанзивно оружје у тиму. Довођењем Марија Хезоње и Ентонија Толивера, те задржавањем Роднија Худаи Скала Лабисјеа Портланд је добио на ширини клупе, сада само треба то Тери Стотс да уклопи лепо.

ХЈУСТОН РОКЕТС
(Расел Вестбрук, Џејмс Харден, Пи Џеј Такер, Кенет Фарид, Клинт Капела)



Хјустон је последњи пробио тржиште завршавањем мегаломанског трансфера Расела Вестбрука у којем је изгубио Криса Пола и будуће пикове, али чини се да у Тексасу не брину много због тога. Однос ЦП3 и Џејмса Хардена био је извештачен и једноставно нису више могли заједно, а Хјустон је решио да једно велико име замени другим. Оклахома неће бити озбиљан такмац бар неко време, а у овом тренутку тешко је предвидети како ће се на паркету снаћи двојица бивших саиграча из Оклахоме. Једно је сигурно – поред њих двојице остали се неће нагледати лопте у нападу. Велика ће одговорност бити на Мајку Д'Антонију да умири два велика ега и прилагоди их да буду подређени тиму.

ГОЛДЕН СТЕЈТ ВОРИОРС
(Стеф Кари, Д'Анђело Расел, Клеј Томпсон, Дрејмонд Грин, Кевон Луни)



Сваки тим који изгуби играча попут Кевина Дуранта вероватно би упао у озбиљну депресију. Осим ако нисте Голден Стејт. Екипа из Оукленда задржала је висок стандард и тиму чију окосницу представљају Стеф Кари, Клеј Томпсон и Дрејмонд Грин додала Д'Анђела Расела. Изгубили су играча који је могао све, али и доста искуства због одласка Андреа Игуодале, али Стив Кер и његови надређени одрадили су неколико добрих послова, рекет појачали Вилијем Коли Стајном и опет имају конкурентан тим. Посебну пажњу треба обратити на српског кошаркаша Алена Смаилагића, који се добрим играма у Летњој лиги изборио за уговор у првом тиму и треба видети какву ће улогу и колику минутажу имати.

Извор: моззартспорт

Графика: Виа Марца

Коментари / 0

Оставите коментар