Priča: Ko su kandidati za prsten, a ko vrijeba šansu?

Brutalna konkurencija na Zapadu, sužen krug na Istoku.  Dolazak Rasela Vestbruka dodatno uneo neizvesnost, Boston više nije u najužem izboru.

Košarka 13.07.2019 | 23:45
Priča: Ko su kandidati za prsten, a ko vrijeba šansu?
Ovogodišnji „Free Agency“ nadmašio je sva očekivanja javnosti i opravdao epitet „najspektakularniji“, koji je dobio još uoči samog otvaranja. Transferi Entonija Dejvisa, Rasela Vestbruka, Kajrija Irvinga, Kevina Duranta i Kavaja Lenarda napravili su novi poredak u NBA ligi i zvanično okončao koncept jedinstvenog super tima u formi Golden Stejta.

Sezona pred nama mogla bi da bude izbalansirana kao nikada ranije u novijoj istoriji najjače košarkaške lige sveta, a već sada može se reći da će šampionsku borbu sigurno voditi čak deset klubova. Nisu svi, naravno, u krugu najvećih favorita jer njihova snaga varira od tima do tima, ali svako od njih ima svoje adute u nameri da se dokopa šampionskog prstena. Na timove poput Bostona, Majamija, Toronta i San Antonija treba obratiti pažnju, ali oni će više vrebati iz drugog plana. Uostalom, kao i neki sastavi s liste u nastavku teksta. Ovom temom bavio se španski sportski dnevnik Marka, koji je veliki prostor posvetio ovoj temi. 

LOS ANĐELES LEJKERS
(Lebron Džejms, Deni Grin, Kajl Kuzma, Entoni Dejvis, Demarkus Kazins)



Pošto sportski sektor Lejkersa nije uspeo u nameri da kreira strašan triling gde bi kraj Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa stajao i Kavaj Lenard, klub je povukao nekoliko konkretnih poteza i značajno pojačao roster, tako da ima svoju dubinu. Istina, upitno je zdravstveno stanje Demarkusa Kazinsa, ali su dovođenjem Ejverija Bredlija Lejkersi napravili odličan potez, jer je upravo bivši igrač Klipersa, nakratko i Memfisa čovek koji je potreban ovom timu zbog svojih defanzivnih karakteristika. Ne treba zaboraviti da su tu još i Kentavijus Kaldvel Poup, Ražon Rondo i Džaval Mekgi, da je pristigao i NBA šampion Deni Grin, tu je i iskusni Džared Dadli... Lejkersi sada imaju jedan od najjačih rostera u NBA ligi.

MILVOKI BAKS
(Erik Bledso, Vesli Metjuz, Kris Midlton, Janis Adetokunbo, Bruk Lopez)



Milvoki je odradio veliki posao ovog leta jer je uspeo da zadrži okosnicu tima iz prošle sezone. Osetiće se izostanak Malkolma Brogdona, ali je klub njegov odlazak uspeo da nadoknadi tako što su obezbedili više poena s perimetra. Tu je Vesli Metjuz, koji bi trebalo da posluži kao džoker trenera Majka Budenholzera. Janis Adetokunbo ostaje alfa i omega Baksa, a uz njega će najbliži saradnici biti Kris Midlton, Bruk Lopez i Džordž Hil. Ako je kontinuitet putokaz ka uspehu, onda su Baksi na dobrom putu.

LOS ANĐELES KLIPERS
(Lendri Šemet, Kavaj Lenard, Pol Džordž, Montrezl Herel, Ivica Zubac)



Klipersi su pravo iznenađenje ovogodišnjeg prelaznog roka, možda čak i pobednici istog. Posle vrlo dobre prošlosezonske kampanje, gde su došli do plej-ofa bez izrazite zvezde u timu – setite se govora Doka Riversa posle ulaska u doigravanje – Klipersi su iskočili kao jedni od glavnih favorita za osvajanje šampionskog prstena! Realizacijom dva fantastična transfera i dovođenjem Kavaja Lenarda i Pola Džordža, Klipersi su definitivno napravili postavu koja može da bude konkurentna Lejkersima i svi sada u Los Anđelesu s nestrpljenjem iščekuju sudare ova dva supertima! Montrezl Herel i Lu Vilijams imaće jako važne uloge kao i ranije, a Ivica Zubac bi posle raščićavanja tima morao da iskoristi šansu koja mu se ukazala.

DENVER NAGETS
(Džamal Mari, Geri Heris, Džerami Grent, Pol Milsap, Nikola Jokić)



Franšiza iz Kolorada je poput Milvokija uložila maksimalne napore da zadrži kostur i dodatno ga ojača pred sezonu ogromnih izazova! Nagetsi će svakako pokušati da prošla godina nije bila slučajnost, mada će konkurencija u predstojećoj sezoni biti zastrašujuće jača. Denver je ovog leta poslovao bez većih manevara. Džamal Mari je potpisan na još četiri godine, što samo potvrđuje da će se ekipa u narednim sezonama vrteti oko Nikole Jokića i njega. Velika je bila i odluka da se zadrži i Pol Milsap za sumu od 30.000.000 dolara, ali svima je jasno koliko su dobro Jokić i on funkcionisali. Majk Meloun je uspeo da pronađe adekvatno pojačanje u odbrani u liku Džeramija Grenta, koji će doneti i dosta toga dobrog u fizičkom aspektu.

JUTA DŽEZ
(Majk Konli, Donovan Mičel, Bojan Bogdanović, Džo Ingls, Rudi Gober)



Juta je povukla dva odlična poteza na tržištu i dovela sebe u red ozbiljnih kandidata visoki plasman, a možda i u red favorita iz senke. Angažovanjem Majka Konlija Juta je uspela da skine veliki pritisak s Donovana Mičela i pusti ga da ima veću slobodu u obe faze igre. S Bojanom Bogdanovićem Džezeri su značajno ojačali napadački arsenal, a hrvatski šuter moraće da odradi i deo posla u odbrambenom sektoru. Napadački jako potentan sastav, videćemo može li Rudi Gober da iznese veliku defanzivnu odgovornost na svojim leđima.

BRUKLIN NETS
(Kajri Irving, Spenser Danvidi, Toren Prins, Kevin Durant, Džeret Alen)



Da bismo zaista videli Bruklin potencijal moraćemo da sačekamo jednu punu godinu. Odnosno, period dok se Kevin Durant ne oporavi od jako teške povrede Ahilove tetive i ne bude u punoj snazi za predstojeće obaveze. Uprkos tome što Duranta neće biti u timu, Netsi i dalje imaju roster na koji treba obratiti pažnju zahvaljujući dolasku Kajrija Irvinga, koji će dodati element velikog iskustva uz Spensera Danvidija, Džereta Alena i Karisa Leverta. Uživanje je bilo gledati Netse prošle sezone, čini se da će ove biti još bolje, iako neće biti D'Anđela Rasela, jednog od najzaslužnijih za ulazak u prošlosezonski plej-of. Bez Duranta nije tim za napad na titulu, ali će biti vrlo tvrd orah. 

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS
(Ben Simons, Džoš Ričardson, Tobajas Heris, Al Horford, Džoel Embid)



Fila je najviše profitirala iz velikog egzodusa najboljih igrača iz Bostona, a posao će im olakšati i povreda Kevina Duranta, te oslabljen roster Toronta, pa je krug favorita na Istoku značajno sužen. Da, Seventisiksersi su ostali bez Džimija Batlera i Bobana Marjanovića, ali su dobili još jednog Ol stara u liku Ala Horforda i sada svi čekaju da vide kako će se uklopiti sa Džoelom Embidom. Poene Džej Džeja Redika dopunili su „all-round“ igračem i pre svega defanzivnom mašinom Džošom Ričardsonom, a u javnosti se pominje da je Filin glavni posao završen kada je sačuvan Tobajas Heris. Dobra vremena za „Proces“.

PORTLAND TREJLBLEJZERS
(Demijan Lilard, Si Džej Mekolum, Rodni Hud, Entoni Toliver, Hasan Vajtsajd)



Jedan od najčvršćih timova u NBA prethodne sezone. Izuzev tandema Demijan Lilard – Si Džej Mekolum, Portland je uspeo da sastavi solidnu bazu igrača za period u kojem će cilj biti ostvarenje barem identičnog rezultata prošlogodišnjem. Teri Stots još neko vreme neće moći da računa na Jusufa Nurkića, ali je u reketu sada prisutna dabl-dabl mašina Hasan Vajtsajd, koji bi trebalo da bude i ozbiljno defanzivno oružje u timu. Dovođenjem Marija Hezonje i Entonija Tolivera, te zadržavanjem Rodnija Hudai Skala Labisjea Portland je dobio na širini klupe, sada samo treba to Teri Stots da uklopi lepo.

HJUSTON ROKETS
(Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Pi Džej Taker, Kenet Farid, Klint Kapela)



Hjuston je poslednji probio tržište završavanjem megalomanskog transfera Rasela Vestbruka u kojem je izgubio Krisa Pola i buduće pikove, ali čini se da u Teksasu ne brinu mnogo zbog toga. Odnos CP3 i Džejmsa Hardena bio je izveštačen i jednostavno nisu više mogli zajedno, a Hjuston je rešio da jedno veliko ime zameni drugim. Oklahoma neće biti ozbiljan takmac bar neko vreme, a u ovom trenutku teško je predvideti kako će se na parketu snaći dvojica bivših saigrača iz Oklahome. Jedno je sigurno – pored njih dvojice ostali se neće nagledati lopte u napadu. Velika će odgovornost biti na Majku D'Antoniju da umiri dva velika ega i prilagodi ih da budu podređeni timu.

GOLDEN STEJT VORIORS
(Stef Kari, D'Anđelo Rasel, Klej Tompson, Drejmond Grin, Kevon Luni)



Svaki tim koji izgubi igrača poput Kevina Duranta verovatno bi upao u ozbiljnu depresiju. Osim ako niste Golden Stejt. Ekipa iz Ouklenda zadržala je visok standard i timu čiju okosnicu predstavljaju Stef Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin dodala D'Anđela Rasela. Izgubili su igrača koji je mogao sve, ali i dosta iskustva zbog odlaska Andrea Iguodale, ali Stiv Ker i njegovi nadređeni odradili su nekoliko dobrih poslova, reket pojačali Vilijem Koli Stajnom i opet imaju konkurentan tim. Posebnu pažnju treba obratiti na srpskog košarkaša Alena Smailagića, koji se dobrim igrama u Letnjoj ligi izborio za ugovor u prvom timu i treba videti kakvu će ulogu i koliku minutažu imati.

Izvor: mozzartsport

Grafika: Via Marca

Komentari / 0

Ostavite komentar