"НИсам узео ни вотку од Путина"

Близак саветник најмоћнијег политичара Италије и лидера европских националиста Матеа Салвинија седео је у октобру више од сат времена са италијанским колегама и неким руским званичницима у луксузном хотелу “Метропол” у Москви пијући кафу.

 

Свијет 12.07.2019 | 21:53
"НИсам узео ни вотку од Путина"
Оно што они нису знали је да их посматрају италијански новинари, који су у фебруару објавили да је ово “кафенисање” у ствари било преговарање око тајног финансирања Салвинијеве партије Лиге руским новцем, уочи европских избора. Чланак је изазвао интересовање али и Салвинијево упорно порицање, након чега су питања утихнула, иако се повећала Салвинијева подршка руском председнику Владимиру Путину.

Сада је, међутим, објављен аудио снимак који потврђује наводе италијанских медија.

Овај снимак је други у свега неколико месеци који открива како је Путин активно трагао за начинима да дестабилизује Европску унију јачањем националистичких, популистичких партија попут Лиге, пише “Њујорк тајмс” подсећајући да је у мају пала аустријска влада након што је снимак открио како лидер деснице Хајнц Кристијан Штрахе прича са нећаком руског милијардера и нуди државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци.

За сада, у Италији у којој је Салвини изгледа имун на политичке повреде, мало је вероватно да ће аудио снимак угрозити његову моћ, али су сада отворена нова питања о руском уплитању у европске послове као и проруским националистима у срцу западне Европе који желе то уплитање.

НАЈАВА ТУЖБЕ

- Финансирање италијанске политичке партије од стране друге државе је илегално – каже Емануел Фијано, демократа у италијанском парламенту.

Он је јуче позвао Салвинија да објасни финансијске преговоре који се чују на траци. Још два бивша премијера из Демократске партије су позвана на саслушање. Салвини, који је заменик премијера Италије и министар унутрашњих послова, јуче је поново порекао да је узимао фондове од Русије.

- Већ сам тужио раније и тужићу и данас, сутра и прексутра. Никада нисам узео ни рубљу, евро, долар или литру вотке од Русије - навео је он у саопштењу.

 На снимку – који још није независно потврђен – чује се како говори Ђанлука Савојини, дугогодишњи Салвинијев саветник, незванична веза са Русијом и заговорник националног препорода у Европи.

- Следећег маја су европски избори. Ми желимо да променимо Европу. Нова Европа мора бити близу Русије као некад јер желимо наш суверенитет- рекао је он.

ДЕТАЉИ ПРЕГОВОРА

Након неких сличних коментара препустио је колегама техничку дискусију. Технички део је укључио разговор о томе колико новца се може тајно пребацити у џеп Салвинијеве партије. Неименована руска нафтна компанија продала би преко посредника најмање три милиона метричких тона горива током године дана италијанском гиганту “Ени” за око 1,5 милијарди долара. Руска компанија би потом дала попуст на гас у вредности од око 65 милиона, а тај новац би посредници тајно пребацили Лиги.

Неидентификовани Италијан рекао је на снимку да тај новац “може подржати кампању”. Други, такође неидентификовани Италијан, додао је да они “рачунају на подршку политичке кампање, која је на заједничку корист обе земље”.

Деловало је да су Италијани у журби да добију новац пре кампање за европске изборе, на којима је Салвини на крају остварио одличне резултате и учврстио своју позицију најмоћнијег политичара у Италији. Нису им сметали ни видни покушаји Руса да нешто новца уграбе и за себе.

- Није важно – рекао је Савоини Италијанима у једном тренутку.

- То је гаранција. То значи да ће они увек то радити и за нас је то ОК.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар