"NIsam uzeo ni votku od Putina"

Blizak savetnik najmoćnijeg političara Italije i lidera evropskih nacionalista Matea Salvinija sedeo je u oktobru više od sat vremena sa italijanskim kolegama i nekim ruskim zvaničnicima u luksuznom hotelu “Metropol” u Moskvi pijući kafu.

 

Svijet 12.07.2019 | 21:53
"NIsam uzeo ni votku od Putina"
Ono što oni nisu znali je da ih posmatraju italijanski novinari, koji su u februaru objavili da je ovo “kafenisanje” u stvari bilo pregovaranje oko tajnog finansiranja Salvinijeve partije Lige ruskim novcem, uoči evropskih izbora. Članak je izazvao interesovanje ali i Salvinijevo uporno poricanje, nakon čega su pitanja utihnula, iako se povećala Salvinijeva podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Sada je, međutim, objavljen audio snimak koji potvrđuje navode italijanskih medija.

Ovaj snimak je drugi u svega nekoliko meseci koji otkriva kako je Putin aktivno tragao za načinima da destabilizuje Evropsku uniju jačanjem nacionalističkih, populističkih partija poput Lige, piše “Njujork tajms” podsećajući da je u maju pala austrijska vlada nakon što je snimak otkrio kako lider desnice Hajnc Kristijan Štrahe priča sa nećakom ruskog milijardera i nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Za sada, u Italiji u kojoj je Salvini izgleda imun na političke povrede, malo je verovatno da će audio snimak ugroziti njegovu moć, ali su sada otvorena nova pitanja o ruskom uplitanju u evropske poslove kao i proruskim nacionalistima u srcu zapadne Evrope koji žele to uplitanje.

NAJAVA TUŽBE

- Finansiranje italijanske političke partije od strane druge države je ilegalno – kaže Emanuel Fijano, demokrata u italijanskom parlamentu.

On je juče pozvao Salvinija da objasni finansijske pregovore koji se čuju na traci. Još dva bivša premijera iz Demokratske partije su pozvana na saslušanje. Salvini, koji je zamenik premijera Italije i ministar unutrašnjih poslova, juče je ponovo porekao da je uzimao fondove od Rusije.

- Već sam tužio ranije i tužiću i danas, sutra i preksutra. Nikada nisam uzeo ni rublju, evro, dolar ili litru votke od Rusije - naveo je on u saopštenju.

 Na snimku – koji još nije nezavisno potvrđen – čuje se kako govori Đanluka Savojini, dugogodišnji Salvinijev savetnik, nezvanična veza sa Rusijom i zagovornik nacionalnog preporoda u Evropi.

- Sledećeg maja su evropski izbori. Mi želimo da promenimo Evropu. Nova Evropa mora biti blizu Rusije kao nekad jer želimo naš suverenitet- rekao je on.

DETALJI PREGOVORA

Nakon nekih sličnih komentara prepustio je kolegama tehničku diskusiju. Tehnički deo je uključio razgovor o tome koliko novca se može tajno prebaciti u džep Salvinijeve partije. Neimenovana ruska naftna kompanija prodala bi preko posrednika najmanje tri miliona metričkih tona goriva tokom godine dana italijanskom gigantu “Eni” za oko 1,5 milijardi dolara. Ruska kompanija bi potom dala popust na gas u vrednosti od oko 65 miliona, a taj novac bi posrednici tajno prebacili Ligi.

Neidentifikovani Italijan rekao je na snimku da taj novac “može podržati kampanju”. Drugi, takođe neidentifikovani Italijan, dodao je da oni “računaju na podršku političke kampanje, koja je na zajedničku korist obe zemlje”.

Delovalo je da su Italijani u žurbi da dobiju novac pre kampanje za evropske izbore, na kojima je Salvini na kraju ostvario odlične rezultate i učvrstio svoju poziciju najmoćnijeg političara u Italiji. Nisu im smetali ni vidni pokušaji Rusa da nešto novca ugrabe i za sebe.

- Nije važno – rekao je Savoini Italijanima u jednom trenutku.

- To je garancija. To znači da će oni uvek to raditi i za nas je to OK.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar