ФИФА објавила рат расизму: Још жешће казне!

Судије ће од сада имати шира овлашћења у случају расистичких дешавања. . .

Фудбал 13.07.2019 | 15:36
ФИФА објавила рат расизму: Још жешће казне!
ФИФА је одлучила да пооштри мјере борбе против расизма!

Сведоци смо тога да све чешће на фудбалским теренима широм планете имамо случајеве расистичког понашања навијача због којих су "таргетирани" фудбалери чак размишљали о томе да напусте меч, као својеврстан начин протеста.

Питање је колико би то промијенило стање ствари, по правилима би чак морали да зараде и суспензију, док би виновници читавог догађаја добили далеко блажу казну.

Одлучнија борба против тога подразумијева промјену правила по којој ће судије убудуће имати право да ПРЕКИНУ УТАКМИЦУ у случају расистичког понашања навијача - односно, она се не би наставила послије паузе, опомена, молби...

Такође, уколико фудбалери буду ти код којих се примијети расистичко понашање, али и вријеђање због сексуалне припадности, религије и слично - слиједи им суспензија на 10 мечева!

"У случају да се преступ понови, могуће је одузимање бодова, 'затварање' трибина за један или више мечева, забрана тимовима да играју на својим стадионима, пораз за зеленим столом и избацивање из такмичења", стоји у новим правилима које је ФИФА усвојила, а све са намјером да превентивно промијени расисте.

Посљедњи у низу оваквих догађаја десио се на пријатељској утакмици између Бохума и Сент Галена. Играча њемачког тима Џордија Осеи-Тутуа вријеђао је противнички фудбалер, због чега је момак афричког поријекла чак и заплакао...

Таквих примјера је нажалост све више, а видјећемо да ли ће ово правило ФИФА, бар на такав начин, убиједити навијаче и играче да је расизам неприхватљив.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар