FIFA objavila rat rasizmu: Još žešće kazne!

Sudije će od sada imati šira ovlašćenja u slučaju rasističkih dešavanja. . .

Fudbal 13.07.2019 | 15:36
FIFA objavila rat rasizmu: Još žešće kazne!
FIFA je odlučila da pooštri mjere borbe protiv rasizma!

Svedoci smo toga da sve češće na fudbalskim terenima širom planete imamo slučajeve rasističkog ponašanja navijača zbog kojih su "targetirani" fudbaleri čak razmišljali o tome da napuste meč, kao svojevrstan način protesta.

Pitanje je koliko bi to promijenilo stanje stvari, po pravilima bi čak morali da zarade i suspenziju, dok bi vinovnici čitavog događaja dobili daleko blažu kaznu.

Odlučnija borba protiv toga podrazumijeva promjenu pravila po kojoj će sudije ubuduće imati pravo da PREKINU UTAKMICU u slučaju rasističkog ponašanja navijača - odnosno, ona se ne bi nastavila poslije pauze, opomena, molbi...

Takođe, ukoliko fudbaleri budu ti kod kojih se primijeti rasističko ponašanje, ali i vrijeđanje zbog seksualne pripadnosti, religije i slično - slijedi im suspenzija na 10 mečeva!

"U slučaju da se prestup ponovi, moguće je oduzimanje bodova, 'zatvaranje' tribina za jedan ili više mečeva, zabrana timovima da igraju na svojim stadionima, poraz za zelenim stolom i izbacivanje iz takmičenja", stoji u novim pravilima koje je FIFA usvojila, a sve sa namjerom da preventivno promijeni rasiste.

Posljednji u nizu ovakvih događaja desio se na prijateljskoj utakmici između Bohuma i Sent Galena. Igrača njemačkog tima Džordija Osei-Tutua vrijeđao je protivnički fudbaler, zbog čega je momak afričkog porijekla čak i zaplakao...

Takvih primjera je nažalost sve više, a vidjećemo da li će ovo pravilo FIFA, bar na takav način, ubijediti navijače i igrače da je rasizam neprihvatljiv.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar