Човић о Евролиги: Ништа неочекивано, циљ је познат!

Председник Црвене звезде рекао да га нису изненадиле промене на штету националних лига. "Евролига формира систем паралелан ФИБА систему", рекао је у интервјуу за "Спорт клуб".

Кошарка 12.07.2019 | 16:24
Човић о Евролиги: Ништа неочекивано, циљ је познат!
У Црвеној звезди нису изненађени важном вешћу која је у чевртак стигла из Барселоне.

Компанија "ЕЦА", која управља Евролигом, одузела је националним лигама (АБА, Шпанија, Русија и Немачка) право да квалификују екипе за најјаче такмичење и одлучила да та места дели на основу "позивница", док ће Еврокуп од ове сезоне "слати" два тима у елиту.

Представници овдашње регионалне лиге (коју Евролига третира као националну) одмах су реаговали и рекли да имају гаранцију да ће АБА шампион следеће три сезоне добијати "позивницу".

Директор АБА лиге Игор Додик такође је рекао за МОНДО да сада постоје гаранције да ће "Јадранска" лига и после истека актуелног уговора (следеће сезоне) сачувати представника у најјачем такмичењу, али и упозорио да не смеју да се понављају сцене из прошле сезоне.

Отприлике истовремено, у Шпанији су љутито одговорили Евролиги и одлучно истакли да ће бранити интегритет своје лиге и њену проходност ка најјачем такмичењу.

Током вечери, коментар информације из Шпаније дао је председник КК Црвена звезда Небојша Човић, у интервјуу за Спорт клуб.

"Што се тиче Црвене звезде, одлуке Скупштине Евролиге су очекиване. Ми дуго пратимо развој Евролиге и то у смислу два највећа европска такмичења - Евролиге и Еврокупа. За нас није неочекивано да је Скупштина Евролиге на предлог менаџмента Евролиге укинула уговоре са три лиге - немачком, ВТБ лигом и АБА лигом. Морам да нагласим да АБА лига овим формално ништа није изгубила јер АБА лига уместо уговора има загарантован вајлд-кард, а он ће се доделити према оствареном резултату", рекао је Човић и додао...

"Све друге приче су мистификовање од оних који не разумеју шта се догодило и за оне који су злонамерни. То је реорганизација и фаза ресетовања Евролиге, на путу ка крајњем циљу, а крајњи циљ је успостављање пирамидалног такмичења, које ће на врху пирамиде имати Евролигу, испод тога Еврокупа, а на дну пирамиде национална првенства".

"ИЗ ПРВЕНСТВА У ЕВРОКУП, ПА У ЕВРОЛИГУ"

Према Човићевим речима, данашња одлука је најава шире стратегије Евролиге и компаније "ЕЦА".

"То значи да ће се у догледно време из националних првенстава ићи у Еврокуп, из Еврокупа у Евролигу, а из Евролиге испадати у Еврокуп. То је крајњи циљ. Ипак, постоје и новине. То су Удружење играча, Удружење тренера и преузимање ингеренција везаних за арбитражу", додао је Човић.

Председник Звезда је нагласио да Евролига формира систем који ће бити паралелан систему ФИБА и још једном поновио да су на Малом Калемегдану очекивали овакве вести.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар