Čović o Evroligi: Ništa neočekivano, cilj je poznat!

Predsednik Crvene zvezde rekao da ga nisu iznenadile promene na štetu nacionalnih liga. "Evroliga formira sistem paralelan FIBA sistemu", rekao je u intervjuu za "Sport klub".

Košarka 12.07.2019 | 16:24
Čović o Evroligi: Ništa neočekivano, cilj je poznat!
U Crvenoj zvezdi nisu iznenađeni važnom vešću koja je u čevrtak stigla iz Barselone.

Kompanija "ECA", koja upravlja Evroligom, oduzela je nacionalnim ligama (ABA, Španija, Rusija i Nemačka) pravo da kvalifikuju ekipe za najjače takmičenje i odlučila da ta mesta deli na osnovu "pozivnica", dok će Evrokup od ove sezone "slati" dva tima u elitu.

Predstavnici ovdašnje regionalne lige (koju Evroliga tretira kao nacionalnu) odmah su reagovali i rekli da imaju garanciju da će ABA šampion sledeće tri sezone dobijati "pozivnicu".

Direktor ABA lige Igor Dodik takođe je rekao za MONDO da sada postoje garancije da će "Jadranska" liga i posle isteka aktuelnog ugovora (sledeće sezone) sačuvati predstavnika u najjačem takmičenju, ali i upozorio da ne smeju da se ponavljaju scene iz prošle sezone.

Otprilike istovremeno, u Španiji su ljutito odgovorili Evroligi i odlučno istakli da će braniti integritet svoje lige i njenu prohodnost ka najjačem takmičenju.

Tokom večeri, komentar informacije iz Španije dao je predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović, u intervjuu za Sport klub.

"Što se tiče Crvene zvezde, odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja - Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige - nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu", rekao je Čović i dodao...

"Sve druge priče su mistifikovanje od onih koji ne razumeju šta se dogodilo i za one koji su zlonamerni. To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja, koje će na vrhu piramide imati Evroligu, ispod toga Evrokupa, a na dnu piramide nacionalna prvenstva".

"IZ PRVENSTVA U EVROKUP, PA U EVROLIGU"

Prema Čovićevim rečima, današnja odluka je najava šire strategije Evrolige i kompanije "ECA".

"To znači da će se u dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu", dodao je Čović.

Predsednik Zvezda je naglasio da Evroliga formira sistem koji će biti paralelan sistemu FIBA i još jednom ponovio da su na Malom Kalemegdanu očekivali ovakve vesti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar