Протест Шпанаца: Евролига разбија спортски екосистем!

Шпанска Ендеса (АЦБ) лига веома незадовољна одлукама донетим на састанку "ЕЦА" у Минхену.

Кошарка 12.07.2019 | 15:46
Протест Шпанаца: Евролига разбија спортски екосистем!
Евролига је у четвртак у Минхену битно променила начин на који ће клубови - осим 11 власника "А" лиценце - почев од 2020. године улазити у најквалитетније клупско такмичење "старог континента".

АБА лига, ВТБ лига, шпанско и немачко првенство су изгубили по једно гарантовано место.

Уместо тога ће Евролига делити три специјалне позивнице и повећати проходност из Еврокупа, са једног на два клуба.

И док је еx-YУ региону, према наводима челних људи АБА лиге, обећано да се ситуација у пракси неће променити, прецизније, да ће првак АБА добити један од три "вајлд карда", Руси, Шпанци и Немци нису добиле такве гаранције, с обзиром на то да већ имају клуб(ове) који су различитим уговорима везани за Евролигу.

Тако је могуће да ће у сезони 2020/21 Шпанци имати "само" три представника у Евролиги - Реал, Барселону и Басконију - чиме су изразили отворено незадовољство.

"АЦБ лига одлучно одбацује модел проходности једнострано усвојен од стране Евролиге. Наглашавамо потребу за очувањем спортског екосистема, у коме се за главна европска такмичења квалификује кроз националне лиге. Тако је било кроз историју европске кошарке и тако је и данас у већини најпопуларнијих спортова на континенту".

Шпанци су у саопштењу додали да је недопустиво да се "уобичајени начин уласка у Евролигу мења арбитрарним системом", који подразумева доделу укупно пет специјалних позивница.

Подсећамо да се Бајерн и Асвел ове јесени укључују у Евролигу на основу потписаних двогодишњих уговора, док је 11 клубова приликом реформе евролигашког такмичења 2016. године потписало уговоре о гарантованом учешћу до 2026. године

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар