Protest Španaca: Evroliga razbija sportski ekosistem!

Španska Endesa (ACB) liga veoma nezadovoljna odlukama donetim na sastanku "ECA" u Minhenu.

Košarka 12.07.2019 | 15:46
Protest Španaca: Evroliga razbija sportski ekosistem!
Evroliga je u četvrtak u Minhenu bitno promenila način na koji će klubovi - osim 11 vlasnika "A" licence - počev od 2020. godine ulaziti u najkvalitetnije klupsko takmičenje "starog kontinenta".

ABA liga, VTB liga, špansko i nemačko prvenstvo su izgubili po jedno garantovano mesto.

Umesto toga će Evroliga deliti tri specijalne pozivnice i povećati prohodnost iz Evrokupa, sa jednog na dva kluba.

I dok je ex-YU regionu, prema navodima čelnih ljudi ABA lige, obećano da se situacija u praksi neće promeniti, preciznije, da će prvak ABA dobiti jedan od tri "vajld karda", Rusi, Španci i Nemci nisu dobile takve garancije, s obzirom na to da već imaju klub(ove) koji su različitim ugovorima vezani za Evroligu.

Tako je moguće da će u sezoni 2020/21 Španci imati "samo" tri predstavnika u Evroligi - Real, Barselonu i Baskoniju - čime su izrazili otvoreno nezadovoljstvo.

"ACB liga odlučno odbacuje model prohodnosti jednostrano usvojen od strane Evrolige. Naglašavamo potrebu za očuvanjem sportskog ekosistema, u kome se za glavna evropska takmičenja kvalifikuje kroz nacionalne lige. Tako je bilo kroz istoriju evropske košarke i tako je i danas u većini najpopularnijih sportova na kontinentu".

Španci su u saopštenju dodali da je nedopustivo da se "uobičajeni način ulaska u Evroligu menja arbitrarnim sistemom", koji podrazumeva dodelu ukupno pet specijalnih pozivnica.

Podsećamo da se Bajern i Asvel ove jeseni uključuju u Evroligu na osnovu potpisanih dvogodišnjih ugovora, dok je 11 klubova prilikom reforme evroligaškog takmičenja 2016. godine potpisalo ugovore o garantovanom učešću do 2026. godine

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar