Политика отјерала инвестиције из БиХ

- И домаће и стране инвестиције у БиХ су потиснуте, углавном због лошег пословног окружења и политичке неизвјесности која влада у земљи. Укупни капитал на располагању за инвестиције трпи због вишедеценијске запуштености - тврди Европска комисија.

Босна и Херцеговина 12.07.2019 | 08:40
Политика отјерала инвестиције из БиХ
Босна и Херцеговина заостаје због политичке нестабилности, слабе владавине права, комплексне и фрагментиране регулативе, пренадуваног и неефикасног јавног сектора, раширене корупције и неформалног вођења политике, као и великог пореског оптерећења на рад.
 
Ово је упозорење које је издао Директорат за економске и финансијске послове Европске комисије у јуче објављеном Извјештају о програму економских реформи за земље западног Балкана и Турске, који ће послужити као основа за креирање политика према региону од стране Европске комисије и Европског савјета, који чини земље чланице ЕУ.

Међу бројним негативним оцјенама, упозорењима и указивањима на недостатке и неиспуњене обавезе налази се и упозорење да су државна предузећа неефикасна и растрошна, а да држава у њих упумпава новац вишеструко већи од дивиденди које извлачи из удјела власништва.

Посебно оптерећење је економија у сивој зони и нерегистровани радници, уз упозорење да је 30 одсто радника запослено у сивој зони.

Што се тиче страних инвестиција, истичу да су оне најниже у цијелом региону, а у посљедњих пет година просјечни удио страних инвестиција у бруто домаћем производу износи мање од 2,2 одсто.

"И домаће и стране инвестиције су потиснуте, углавном због лошег пословног окружења и политичке неизвјесности која влада у земљи. Укупни капитал на располагању за инвестиције трпи због вишедеценијске запуштености", истиче се у извјештају. 

И у погледу менаџмента државне границе, БиХ је, судећи по извјештају, на дну региона, као и у области администрације, технологија за транспорт и комуникације, а истичу да је потребно радити на узајамном признању сертификата, тестних постројења, система за менаџмент ризика и процесуирање документације прије доласка терета.

"И енергетски сектор трпи због политичког мијешања и фрагментираног и недосљедног правног оквира. Посљедица тога је недовољно инвестиција и недовољна независност регулатора", наглашено је.

Што се тиче мреже аутопутева, истичу да је ограничена, што компанијама отежава извоз и повећава трошкове.

"Транспортним сектором доминирају државна предузећа којима се лоше управља. Власти оклијевају да отворе тржиште жељезница. То је због небезбједне, застарјеле и непоуздане инфраструктуре", истакли су.

За разлику од "класичних" извјештаја Европске комисије, у овом извјештају су аутори све кораке договорених економских реформи оцијенили - од непостојања напретка па до пуне имплементације у пет оцјена. Према њиховим оцјенама, БиХ је у потпуности имплементирала двије мјере, значајно је имплементирала једну мјеру, дјелимично четири, ограничено 11, а уопште није имплементирала четири мјере.

Уколико бисмо превели у бројчане оцјене, БиХ је за економске реформе добила четири јединице, 11 двојки, четири тројке, једну четворку и двије петице.

Синиша Вукелић, власник економског портала Капитал, каже да овакви лоши извјештаји нису никакво изненађење када је економија деценијама талац политике националних вођа, а ЕУ понекад прави компромисе са домаћим политичким елитама. Сматра да је ЕУ требало да грађанима БиХ и других балканских земаља боље објасни које обавезе проистичу из европских интеграција, а да се на примјеру Реформске агенде види да су домаћи политичари покупили заслуге за све оно што је добро проистекло из ње, иако је, како каже, и оно што је постигнуто резултат притиска из Брисела.

"Такав однос Брисела искористили су политичари да чине све што могу да БиХ никада не уђе у ЕУ јер би то значило већу владавину права, и да образованији и способнији буду на функцијама, што знамо да сада није случај", каже Вукелић.

Он додаје да као предсједник Клуба новинара Бањалука зна да притисак из Европе и те како утиче на домаће власти, што се показало кад је МУП РС повукао одредбу о затворском кажњавању фотографисања полицајаца, али да су на неким другим стварима правили компромисе.

"Ми знамо да Брисел нема законско упориште да се мијеша у унутрашње ствари неке земље, али мислим да кад БиХ добије кандидатски статус, они ће тек тада добити могућност да утичу да се неке ствари мијењају. Зато би било важно да статус добијемо што прије, па макар чекали онда годинама да постанемо чланица", закључио је Вукелић.

(Независне новине)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Заједно

12.07.2019 06:51

Све домаце корумпиране политицаре на окупу дрзи и храни их иста та Европска унија. јавно дати такав катастрофалан извјестај, а не предузети ниста је њихова застита домаце банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2019 09:32

Инцко је из забринут прешао у добоко забринут, Вигемарк послије акциза на пут тражи модел да се за наше добро уведу акцизе на струју, Хан би да формира власт јер стоје кредити и провизије, Могерини види напредак ка ЕУ...судство, тендери, корупција, куповна моћ, за њих је то све ОК у БиХ...а како и не би било? За те паре и ствар за коју немају емоција њима је овде Америка, Швица, Малдиви, све у једном.

Name

007 Бонд

12.07.2019 07:13

Јадна вам је та ваша Босна. И биће и све јаднија. Јер Република Српска ће сама себе да јача и развија. Федерација ће такође сама себе да јача и развија. Договор, разум и уједињено мишљење које вам је потребно никад нећете имати. Република Српска и Федерација вам се никад неће понашати као једно, нити ће Срби и Бошњаци, Срби и Хрвати, Бошњаци и Срби, Бошњаци и Хрвати, Хрвати и Срби и Хрвати и Бошњаци моћи заједно као једно да живе, а неће бити ни помирења... Република Српска ће се што више спајати са Србијом, и то у сваком погледу. Хрвати ће увек гледати на Хрватску. А Федерација ће гледати на Турску, а Турска ће на силу да да спаја Бошњаке, Федерацију и Сарајево са Србима... И остаћете тако јадни до даљњег... а и ако Република Српска оде својим путем- питање је шта ће бити са Федерацијом, тј. где ће одна Федерација и како ће јој бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАЛОСНО

12.07.2019 07:55

Е јадна нам је та наса РС кад један цовјек са својом елитом утјерује страх у кости да несмијес изаци градом и просетати са фамилијом. Јел се дивис јаднице са том РС од које само један цовјек имакористи док народ јос мало неце смјети ни по контенерима да рови.Е не могу да сватим да је неко поносан на то да му диктатор има све он сретан сто је ето србин тај који га из дана у дан све висе писа по глави. Мени таква не треба јер нису се наси оцеви и браца борили за такву Републику Српску док су у то вријеме ти исти се богатили на насој муци.

Name

папа

12.07.2019 07:55

Ста рече и жив остаде. Ваљда си прочитао текст? То о чему причаш може само политика, а то је оно што нас уништи. Мислиш да је народима више и важно како им се држава зове? Ваљда им не смета ни кад туђин њима влада и кад порезе опет туђину плаћају. Не смета им ни кад шефа не разумију, јер прича Њемачки нит политичара који земљу води у којој живе. Не смета им ни што гласати не могу нити одлучивати о било чему. Ни што нема музике послије 22.00х ни роштиља сваки викенд. Ал им у БиХ смета све, иако само овдје имају сва права која их сљедују. Иду у сређене државе а не питају се што је домаћин морао поднијети да би ју средио. Ми смо лијена нација и научили смо од комунизма да ће ваљда држава све средити. Демокрација значи владавина народа, само то наш народ још није сконто јер га бивши комунисти убише причом о угрожености, а народ прихваћа сервирано и понаша се као и увијек. "Не дај боже горег, ал оде ја у Њемачку"

Name

Ре 007

12.07.2019 07:59

Иди лијеци се под хитно и не прескаци терапију. Туристи несмију ходат Бања Луком а ти прицас о јацању. Ако будес зив јос за 15 година видјет цес Босну и Херцеговина као дрзаву без ентитета али у њој це зивјет азиланти са истока и педери као сто си ит. Не зато сто то ја казем вец сто је то сценариј који се тебе не пита.

Name

ре

12.07.2019 08:05

Не брини јаране, можеш само сањати нешто такво.

Name

брецало

12.07.2019 08:06

007 бонд А циме со република српска јаца криминалом убиствима претњом стране полиције или мозда тортуром младица неразумијем циме јаца а да мозда странацки јаца док омладина одлази јер у републици српској је све стало као у федерацији незнам само Како си ти видијо да република српа јаца ај кази среце ти немој да се тјесис знасли колико је здравство у дуговима зељезнице рс недобијају редовно плате све дно од дна а ти прицас како јаца

Name

МираИСа

12.07.2019 08:07

Гдје ти покупи сву ту памет? Снови пусти снови..Кад читам твоје коментаре, питам се јесу ли већина као ти или пак мањина...и надам се овом другом.Толико мржње преко тастатуре одавно не прочитах.Нека ти је Бог на помоћи.

Name

гуз

12.07.2019 08:40

Јадан си,.....и болестан од мрзње,казу да мрзња умара,а ти изгледас уморан.

Name

ЦИА снајка

12.07.2019 09:04

Више поштујем поштене и коректне Хрвате и Бошњаке него непоштене Србе, да су ми ћаћа или брат рођени. Ови што нам кроје капу у РС нису прошли поред поштеног Србског домаћина од кад су се окотили,нису се за РС ни борили, зато је овако бездушно и уништавају.

Name

Урош

12.07.2019 07:15

ТО НИЈЕ ПОЛИТИКА НЕГО КРИМИНАЛНИ МИЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравис

12.07.2019 07:22

Ја дизем сидро са фамилијом, а ви инвестирајте у сто год хоцете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецес се покајати

12.07.2019 07:56

Прави потез у право вријеме !!!

Name

Ре

12.07.2019 09:35

Отишли смо, и како ствари стоје тешко да ћемо икад назад.