Politika otjerala investicije iz BiH

- I domaće i strane investicije u BiH su potisnute, uglavnom zbog lošeg poslovnog okruženja i političke neizvjesnosti koja vlada u zemlji. Ukupni kapital na raspolaganju za investicije trpi zbog višedecenijske zapuštenosti - tvrdi Evropska komisija.

Bosna i Hercegovina 12.07.2019 | 08:40
Politika otjerala investicije iz BiH
Bosna i Hercegovina zaostaje zbog političke nestabilnosti, slabe vladavine prava, kompleksne i fragmentirane regulative, prenaduvanog i neefikasnog javnog sektora, raširene korupcije i neformalnog vođenja politike, kao i velikog poreskog opterećenja na rad.
 
Ovo je upozorenje koje je izdao Direktorat za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije u juče objavljenom Izvještaju o programu ekonomskih reformi za zemlje zapadnog Balkana i Turske, koji će poslužiti kao osnova za kreiranje politika prema regionu od strane Evropske komisije i Evropskog savjeta, koji čini zemlje članice EU.

Među brojnim negativnim ocjenama, upozorenjima i ukazivanjima na nedostatke i neispunjene obaveze nalazi se i upozorenje da su državna preduzeća neefikasna i rastrošna, a da država u njih upumpava novac višestruko veći od dividendi koje izvlači iz udjela vlasništva.

Posebno opterećenje je ekonomija u sivoj zoni i neregistrovani radnici, uz upozorenje da je 30 odsto radnika zaposleno u sivoj zoni.

Što se tiče stranih investicija, ističu da su one najniže u cijelom regionu, a u posljednjih pet godina prosječni udio stranih investicija u bruto domaćem proizvodu iznosi manje od 2,2 odsto.

"I domaće i strane investicije su potisnute, uglavnom zbog lošeg poslovnog okruženja i političke neizvjesnosti koja vlada u zemlji. Ukupni kapital na raspolaganju za investicije trpi zbog višedecenijske zapuštenosti", ističe se u izvještaju. 

I u pogledu menadžmenta državne granice, BiH je, sudeći po izvještaju, na dnu regiona, kao i u oblasti administracije, tehnologija za transport i komunikacije, a ističu da je potrebno raditi na uzajamnom priznanju sertifikata, testnih postrojenja, sistema za menadžment rizika i procesuiranje dokumentacije prije dolaska tereta.

"I energetski sektor trpi zbog političkog miješanja i fragmentiranog i nedosljednog pravnog okvira. Posljedica toga je nedovoljno investicija i nedovoljna nezavisnost regulatora", naglašeno je.

Što se tiče mreže autoputeva, ističu da je ograničena, što kompanijama otežava izvoz i povećava troškove.

"Transportnim sektorom dominiraju državna preduzeća kojima se loše upravlja. Vlasti oklijevaju da otvore tržište željeznica. To je zbog nebezbjedne, zastarjele i nepouzdane infrastrukture", istakli su.

Za razliku od "klasičnih" izvještaja Evropske komisije, u ovom izvještaju su autori sve korake dogovorenih ekonomskih reformi ocijenili - od nepostojanja napretka pa do pune implementacije u pet ocjena. Prema njihovim ocjenama, BiH je u potpunosti implementirala dvije mjere, značajno je implementirala jednu mjeru, djelimično četiri, ograničeno 11, a uopšte nije implementirala četiri mjere.

Ukoliko bismo preveli u brojčane ocjene, BiH je za ekonomske reforme dobila četiri jedinice, 11 dvojki, četiri trojke, jednu četvorku i dvije petice.

Siniša Vukelić, vlasnik ekonomskog portala Kapital, kaže da ovakvi loši izvještaji nisu nikakvo iznenađenje kada je ekonomija decenijama talac politike nacionalnih vođa, a EU ponekad pravi kompromise sa domaćim političkim elitama. Smatra da je EU trebalo da građanima BiH i drugih balkanskih zemalja bolje objasni koje obaveze proističu iz evropskih integracija, a da se na primjeru Reformske agende vidi da su domaći političari pokupili zasluge za sve ono što je dobro proisteklo iz nje, iako je, kako kaže, i ono što je postignuto rezultat pritiska iz Brisela.

"Takav odnos Brisela iskoristili su političari da čine sve što mogu da BiH nikada ne uđe u EU jer bi to značilo veću vladavinu prava, i da obrazovaniji i sposobniji budu na funkcijama, što znamo da sada nije slučaj", kaže Vukelić.

On dodaje da kao predsjednik Kluba novinara Banjaluka zna da pritisak iz Evrope i te kako utiče na domaće vlasti, što se pokazalo kad je MUP RS povukao odredbu o zatvorskom kažnjavanju fotografisanja policajaca, ali da su na nekim drugim stvarima pravili kompromise.

"Mi znamo da Brisel nema zakonsko uporište da se miješa u unutrašnje stvari neke zemlje, ali mislim da kad BiH dobije kandidatski status, oni će tek tada dobiti mogućnost da utiču da se neke stvari mijenjaju. Zato bi bilo važno da status dobijemo što prije, pa makar čekali onda godinama da postanemo članica", zaključio je Vukelić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zajedno

12.07.2019 06:51

Sve domace korumpirane politicare na okupu drzi i hrani ih ista ta Evropska unija. javno dati takav katastrofalan izvjestaj, a ne preduzeti nista je njihova zastita domace bande.

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2019 09:32

Incko je iz zabrinut prešao u doboko zabrinut, Vigemark poslije akciza na put traži model da se za naše dobro uvedu akcize na struju, Han bi da formira vlast jer stoje krediti i provizije, Mogerini vidi napredak ka EU...sudstvo, tenderi, korupcija, kupovna moć, za njih je to sve OK u BiH...a kako i ne bi bilo? Za te pare i stvar za koju nemaju emocija njima je ovde Amerika, Švica, Maldivi, sve u jednom.

Name

007 Бонд

12.07.2019 07:13

Јадна вам је та ваша Босна. И биће и све јаднија. Јер Република Српска ће сама себе да јача и развија. Федерација ће такође сама себе да јача и развија. Договор, разум и уједињено мишљење које вам је потребно никад нећете имати. Република Српска и Федерација вам се никад неће понашати као једно, нити ће Срби и Бошњаци, Срби и Хрвати, Бошњаци и Срби, Бошњаци и Хрвати, Хрвати и Срби и Хрвати и Бошњаци моћи заједно као једно да живе, а неће бити ни помирења... Република Српска ће се што више спајати са Србијом, и то у сваком погледу. Хрвати ће увек гледати на Хрватску. А Федерација ће гледати на Турску, а Турска ће на силу да да спаја Бошњаке, Федерацију и Сарајево са Србима... И остаћете тако јадни до даљњег... а и ако Република Српска оде својим путем- питање је шта ће бити са Федерацијом, тј. где ће одна Федерација и како ће јој бити.

ODGOVORITE
Name

ZALOSNO

12.07.2019 07:55

E jadna nam je ta nasa RS kad jedan covjek sa svojom elitom utjeruje strah u kosti da nesmijes izaci gradom i prosetati sa familijom. Jel se divis jadnice sa tom RS od koje samo jedan covjek imakoristi dok narod jos malo nece smjeti ni po kontenerima da rovi.E ne mogu da svatim da je neko ponosan na to da mu diktator ima sve on sretan sto je eto srbin taj koji ga iz dana u dan sve vise pisa po glavi. Meni takva ne treba jer nisu se nasi ocevi i braca borili za takvu Republiku Srpsku dok su u to vrijeme ti isti se bogatili na nasoj muci.

Name

papa

12.07.2019 07:55

Sta reče i živ ostade. Valjda si pročitao tekst? To o čemu pričaš može samo politika, a to je ono što nas uništi. Misliš da je narodima više i važno kako im se država zove? Valjda im ne smeta ni kad tuđin njima vlada i kad poreze opet tuđinu plaćaju. Ne smeta im ni kad šefa ne razumiju, jer priča Njemački nit političara koji zemlju vodi u kojoj žive. Ne smeta im ni što glasati ne mogu niti odlučivati o bilo čemu. Ni što nema muzike poslije 22.00h ni roštilja svaki vikend. Al im u BiH smeta sve, iako samo ovdje imaju sva prava koja ih sljeduju. Idu u sređene države a ne pitaju se što je domaćin morao podnijeti da bi ju sredio. Mi smo lijena nacija i naučili smo od komunizma da će valjda država sve srediti. Demokracija znači vladavina naroda, samo to naš narod još nije skonto jer ga bivši komunisti ubiše pričom o ugroženosti, a narod prihvaća servirano i ponaša se kao i uvijek. "Ne daj bože goreg, al ode ja u Njemačku"

Name

Re 007

12.07.2019 07:59

Idi lijeci se pod hitno i ne preskaci terapiju. Turisti nesmiju hodat Banja Lukom a ti pricas o jacanju. Ako budes ziv jos za 15 godina vidjet ces Bosnu i Hercegovina kao drzavu bez entiteta ali u njoj ce zivjet azilanti sa istoka i pederi kao sto si it. Ne zato sto to ja kazem vec sto je to scenarij koji se tebe ne pita.

Name

re

12.07.2019 08:05

Ne brini jarane, možeš samo sanjati nešto takvo.

Name

brecalo

12.07.2019 08:06

007 bond A cime so republika srpska jaca kriminalom ubistvima pretnjom strane policije ili mozda torturom mladica nerazumijem cime jaca a da mozda stranacki jaca dok omladina odlazi jer u republici srpskoj je sve stalo kao u federaciji neznam samo Kako si ti vidijo da republika srpa jaca aj kazi srece ti nemoj da se tjesis znasli koliko je zdravstvo u dugovima zeljeznice rs nedobijaju redovno plate sve dno od dna a ti pricas kako jaca

Name

MiraISa

12.07.2019 08:07

Gdje ti pokupi svu tu pamet? Snovi pusti snovi..Kad čitam tvoje komentare, pitam se jesu li većina kao ti ili pak manjina...i nadam se ovom drugom.Toliko mržnje preko tastature odavno ne pročitah.Neka ti je Bog na pomoći.

Name

guz

12.07.2019 08:40

Jadan si,.....i bolestan od mrznje,kazu da mrznja umara,a ti izgledas umoran.

Name

CIA snajka

12.07.2019 09:04

Više poštujem poštene i korektne Hrvate i Bošnjake nego nepoštene Srbe, da su mi ćaća ili brat rođeni. Ovi što nam kroje kapu u RS nisu prošli pored poštenog Srbskog domaćina od kad su se okotili,nisu se za RS ni borili, zato je ovako bezdušno i uništavaju.

Name

Uroš

12.07.2019 07:15

TO NIJE POLITIKA NEGO KRIMINALNI MILJE

ODGOVORITE
Name

Bravis

12.07.2019 07:22

Ja dizem sidro sa familijom, a vi investirajte u sto god hocete!

ODGOVORITE
Name

Neces se pokajati

12.07.2019 07:56

Pravi potez u pravo vrijeme !!!

Name

Re

12.07.2019 09:35

Otišli smo, i kako stvari stoje teško da ćemo ikad nazad.