АБА лига без мјеста у Евролиги од 2020. године!

Деоничари компаније "ЕЦА", која управља елитним континенталним такмичењем, у четвртак су донели веома важне одлуке, које се итекако тичу еx-YУ региона.

Кошарка 11.07.2019 | 22:15
АБА лига без мјеста у Евролиги од 2020. године!
Евролига поново мења рухо!

На састанку деоничара "ЕЦА" (Еуролеагуе Цоммерциал Ассетс), одржаном у Минхену, одлучено је да елитно клупско такмичење и после ове сезоне броји 18 клубова, али је значајно промењен начин на који ће неки клубови стицати право учешћа у Евролиги.

Од наредне сезоне домаће лиге више НЕЋЕ бити квалификационе за Евролигу, па тако ни шампион АБА лиге неће имати гарантовано место међу најбољима на "старом континенту" (више о томе у наставку текста).

Четири места која су била резервисана за првака АБА лиге и најбоље тимове Шпаније, Немачке и ВТБ лиге, не рачунајући власнике "А" лиценце, биће претворене у три "вајлд карда" и другу "визу" за клуб из Еврокупа.

Структура Евролиге у сезони 2020/21 биће, дакле, оваква:

- 11 "А" лиценци (Реал, Барселона, Басконија, Фенербахче, Ефес, Панатинаикос, Олимпијакос, ЦСКА, Макаби, Жалгирис, Армани)

- 2 двогодишња "вајлд карда" (Бајерн, Асвел)

- 3 једногодишња "вајлд карда"

- 2 клуба из Еврокупа (шампион и вицешампион, уз одређене додатне услове)

У саопштењу из Минхена наведено је да ће клуб који освоји АБА лигу имати приоритет приликом доделе специјалних позивница, али тек треба видети како ће то функционисати у пракси.

Јер, чим је гарантовано место претворено у "вајлд кард", значи да то место није сигурно!

Никако не треба искључити могућност да преговарачка моћ, финансије и ко зна шта још, однесу превагу у односу на спортски резултат.

Из промене пропозиција профитираће Еврокуп, који је после много година добио ПОТЕНЦИЈАЛНУ проходност за још један клуб и треба очекивати да друго по значају европско клупско такмичење већ од јесени буде много жешће и атрактивније.

Наравно, Евролига не би била Евролига када просто правило не би закомпликовала.

Од два клуба која дођу из Еврокупа (правило ће се примењивати већ од ове сезоне, на Валенсију и Албу), боље пласирани клуб у Евролиги обезбедиће наступ и у сезони после те (2020/21), под условом да на крају регуларног дела избори учешће у плеј-офу.

Тада би из Еврокупа 2019/20 поново у Евролигу ишао само шампион.

У преводу, учесници Еврокупа ове сезоне треба да "навијају" да Валенсија и Алба у елитном такмичењу буду испод осмог места.

Подсећамо да је жреб групне фазе Еврокупа на програму у петак, а из региона ће учествовати Партизан, Будућност и Цедевита Олимпија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар