ABA liga bez mjesta u Evroligi od 2020. godine!

Deoničari kompanije "ECA", koja upravlja elitnim kontinentalnim takmičenjem, u četvrtak su doneli veoma važne odluke, koje se itekako tiču ex-YU regiona.

Košarka 11.07.2019 | 22:15
ABA liga bez mjesta u Evroligi od 2020. godine!
Evroliga ponovo menja ruho!

Na sastanku deoničara "ECA" (Euroleague Commercial Assets), održanom u Minhenu, odlučeno je da elitno klupsko takmičenje i posle ove sezone broji 18 klubova, ali je značajno promenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u Evroligi.

Od naredne sezone domaće lige više NEĆE biti kvalifikacione za Evroligu, pa tako ni šampion ABA lige neće imati garantovano mesto među najboljima na "starom kontinentu" (više o tome u nastavku teksta).

Četiri mesta koja su bila rezervisana za prvaka ABA lige i najbolje timove Španije, Nemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike "A" licence, biće pretvorene u tri "vajld karda" i drugu "vizu" za klub iz Evrokupa.

Struktura Evrolige u sezoni 2020/21 biće, dakle, ovakva:

- 11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)

- 2 dvogodišnja "vajld karda" (Bajern, Asvel)

- 3 jednogodišnja "vajld karda"

- 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion, uz određene dodatne uslove)

U saopštenju iz Minhena navedeno je da će klub koji osvoji ABA ligu imati prioritet prilikom dodele specijalnih pozivnica, ali tek treba videti kako će to funkcionisati u praksi.

Jer, čim je garantovano mesto pretvoreno u "vajld kard", znači da to mesto nije sigurno!

Nikako ne treba isključiti mogućnost da pregovaračka moć, finansije i ko zna šta još, odnesu prevagu u odnosu na sportski rezultat.

Iz promene propozicija profitiraće Evrokup, koji je posle mnogo godina dobio POTENCIJALNU prohodnost za još jedan klub i treba očekivati da drugo po značaju evropsko klupsko takmičenje već od jeseni bude mnogo žešće i atraktivnije.

Naravno, Evroliga ne bi bila Evroliga kada prosto pravilo ne bi zakomplikovala.

Od dva kluba koja dođu iz Evrokupa (pravilo će se primenjivati već od ove sezone, na Valensiju i Albu), bolje plasirani klub u Evroligi obezbediće nastup i u sezoni posle te (2020/21), pod uslovom da na kraju regularnog dela izbori učešće u plej-ofu.

Tada bi iz Evrokupa 2019/20 ponovo u Evroligu išao samo šampion.

U prevodu, učesnici Evrokupa ove sezone treba da "navijaju" da Valensija i Alba u elitnom takmičenju budu ispod osmog mesta.

Podsećamo da je žreb grupne faze Evrokupa na programu u petak, a iz regiona će učestvovati Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar