Дејо о "уста шкрбава": Не памтите ме по томе!

Дејан Савићевић о антологијском снимку пред меч Хрватска - СР Југославија у Загребу пре 20 година.

Фудбал 11.07.2019 | 21:18
Дејо о "уста шкрбава": Не памтите ме по томе!
Дејан Савићевић, репрезентативац СР Југославије, на улицама Загреба, дан пред утакмицу са Хрватском, 9. октобра 1999. године у квалификацијама за Европско првенство 2000. године у Белгији и Холандији. 

Била је то прва утакмица репрезентација Хрватске и СР Југославије (коју су тада чиниле Србија и Црна Гора) после рата у бившој Југославији и много, много тензија.

Савићевић је давао изјаву једном новинару, испред хотела где су били смештени репрезентативци СР Југославије. 

"Ко су они? Па, причамо о Хрватима, не о Македонцима, немамо шта понављати", рекао је Савићевић, одговарајући на питање репортера.

"Ти си гов*о!", зачуо се глас са улице.

"Је**м те у уста те је** у та уста шкрбава, пи*ко једна! Дођи овамо, пи*ко једна, попу*и га мало, пургеру", узвратио је спремно Савићевић том мушкарцу који му је добацио.

А потом је наставио изјаву о утакмици, као да се ништа пре тога није догодило. "... према томе, шта да ти кажем, то што мислимо ми, а то што мисле они... битно је да се утакмица заврши".



Овај снимак постао је антологијски и данас се препричава, а неретко се и употребљавају псовке које је тада Савићевић одговорио. Иронично, ту псовку су недавно употребиле и присталице Црвене звезде која је била упућена управо њему, легенди клуба - Савићевићу, а све због утакмице репрезентација Црне Горе и тзв. Косова у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Двадесет година од поменуте утакмице Хрватска - СР Југославија, Дејан Савићевић је у интервјуу "Недељнику" говорио и о тој ситуацији, која је постала "историјска".    

"Аутор тог документарног филма био је код мене два дана у Бечу. Завршио сам му да прича са Пеђним (Мијатовић) родитељима, да снима по Подгорици... Ми смо играли у Загребу, а њему нико није хтео да да интервју од играча. Ја сам био на клупи за резерве и знао сам да нећу играти. Он ме је замолио и ја пристанем. Причам, причам... и неки човек почне да ме вређа. Окренем се и видим - човек метар и 65. И излети ми све то...", рекао је Савићевић.

Наставио је присећање:

"Кажем ја том што је снимао: 'А ово ћеш откинути' (исећи у монтажи, оп. аут.). Он ми каже: 'Ма, нема проблема'. Можете мислити шта сам њему онда рекао, кад је објавио све то".

Савићевић не жели да остане упамћен по томе.

"Доста је мојих трофеја, утакмица, голова, а треба да ме се сећају како вређам уличарски. Али, кад тебе неко уличарски нападне, мораш да реагујеш, а ако не реагујеш, онда ниси ни човек", рекао је "Дејо".

Присетио се још једног случаја:

"Исто ме је један, примитивно додуше, напао због Слобе Милошевића (некадашњи председник Србије и СР Југославије). Те да сам 'Слобино ђубре', да сам 'служио Милошевићу'. Ја се окренем и питам га: 'Друже, шта ти је? Ја, који сам подржао Мила Ђукановића деведесетих, какве ја имам везе са Слобом'. Ти си, каже он, играо за Слобину репрезентацију'. Е, ако је то што сам играо, е онда јесам. Ма, све су то глупости".

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вадо

11.07.2019 19:56

Ово је срамота. Ја као навијац Борца идем гледати и бидрити Радник. Занима ли Бијељину Радник? Зар ово није вијест дана? Засто у Бањалуку није досло 50 аутобуса да бодри свој клуб, свој Град и своју Републику? БН и данас гања вјестице и Додика умјесто да је одвезао репортазна кола тамо и цитав дан посветио утакмици. Нека. Навијајте ви за БГ клубове ста це вам спорт у васем граду. Нек напредује Београд.

ОДГОВОРИТЕ