Dejo o "usta škrbava": Ne pamtite me po tome!

Dejan Savićević o antologijskom snimku pred meč Hrvatska - SR Jugoslavija u Zagrebu pre 20 godina.

Fudbal 11.07.2019 | 21:18
Dejo o "usta škrbava": Ne pamtite me po tome!
Dejan Savićević, reprezentativac SR Jugoslavije, na ulicama Zagreba, dan pred utakmicu sa Hrvatskom, 9. oktobra 1999. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Holandiji. 

Bila je to prva utakmica reprezentacija Hrvatske i SR Jugoslavije (koju su tada činile Srbija i Crna Gora) posle rata u bivšoj Jugoslaviji i mnogo, mnogo tenzija.

Savićević je davao izjavu jednom novinaru, ispred hotela gde su bili smešteni reprezentativci SR Jugoslavije. 

"Ko su oni? Pa, pričamo o Hrvatima, ne o Makedoncima, nemamo šta ponavljati", rekao je Savićević, odgovarajući na pitanje reportera.

"Ti si gov*o!", začuo se glas sa ulice.

"Je**m te u usta te je** u ta usta škrbava, pi*ko jedna! Dođi ovamo, pi*ko jedna, popu*i ga malo, purgeru", uzvratio je spremno Savićević tom muškarcu koji mu je dobacio.

A potom je nastavio izjavu o utakmici, kao da se ništa pre toga nije dogodilo. "... prema tome, šta da ti kažem, to što mislimo mi, a to što misle oni... bitno je da se utakmica završi".Ovaj snimak postao je antologijski i danas se prepričava, a neretko se i upotrebljavaju psovke koje je tada Savićević odgovorio. Ironično, tu psovku su nedavno upotrebile i pristalice Crvene zvezde koja je bila upućena upravo njemu, legendi kluba - Savićeviću, a sve zbog utakmice reprezentacija Crne Gore i tzv. Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Dvadeset godina od pomenute utakmice Hrvatska - SR Jugoslavija, Dejan Savićević je u intervjuu "Nedeljniku" govorio i o toj situaciji, koja je postala "istorijska".    

"Autor tog dokumentarnog filma bio je kod mene dva dana u Beču. Završio sam mu da priča sa Peđnim (Mijatović) roditeljima, da snima po Podgorici... Mi smo igrali u Zagrebu, a njemu niko nije hteo da da intervju od igrača. Ja sam bio na klupi za rezerve i znao sam da neću igrati. On me je zamolio i ja pristanem. Pričam, pričam... i neki čovek počne da me vređa. Okrenem se i vidim - čovek metar i 65. I izleti mi sve to...", rekao je Savićević.

Nastavio je prisećanje:

"Kažem ja tom što je snimao: 'A ovo ćeš otkinuti' (iseći u montaži, op. aut.). On mi kaže: 'Ma, nema problema'. Možete misliti šta sam njemu onda rekao, kad je objavio sve to".

Savićević ne želi da ostane upamćen po tome.

"Dosta je mojih trofeja, utakmica, golova, a treba da me se sećaju kako vređam uličarski. Ali, kad tebe neko uličarski napadne, moraš da reaguješ, a ako ne reaguješ, onda nisi ni čovek", rekao je "Dejo".

Prisetio se još jednog slučaja:

"Isto me je jedan, primitivno doduše, napao zbog Slobe Miloševića (nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije). Te da sam 'Slobino đubre', da sam 'služio Miloševiću'. Ja se okrenem i pitam ga: 'Druže, šta ti je? Ja, koji sam podržao Mila Đukanovića devedesetih, kakve ja imam veze sa Slobom'. Ti si, kaže on, igrao za Slobinu reprezentaciju'. E, ako je to što sam igrao, e onda jesam. Ma, sve su to gluposti".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vado

11.07.2019 21:56

Ovo je sramota. Ja kao navijac Borca idem gledati i bidriti Radnik. Zanima li Bijeljinu Radnik? Zar ovo nije vijest dana? Zasto u Banjaluku nije doslo 50 autobusa da bodri svoj klub, svoj Grad i svoju Republiku? BN i danas ganja vjestice i Dodika umjesto da je odvezao reportazna kola tamo i citav dan posvetio utakmici. Neka. Navijajte vi za BG klubove sta ce vam sport u vasem gradu. Nek napreduje Beograd.

ODGOVORITE