Лиле свијетле уочи Петровдана

Петровданско лилање обичај је коме се поклања велика пажња, а у уочи Петровдана, у црквеним портама, на сеоским, али и градским раскрсницама, улицама и сокацима, пале се лиле.

Република Српска 11.07.2019 | 13:58
Лиле свијетле уочи Петровдана
По обичају, лиле се праве од сасушене трешњеве коре, која се ставља у расцијепљен дрвени штап, а пале се уочи Петровдана.

У народу се вјерује да лиле имају моћ да својим пламеном спаљују све болести, посебно сточне, те да помажу да у мљекарима и кућама буде доста млијека, сира и кајмака.

На лилању се уочи Петровдана окупи велики број малишана које након лилања, чекају разне мирођије и слаткиши које им припреме баке, родитељи, али и пријатељи и комшије. Овај лијепи обичај доприноси тежњи свих нас да се очувају обичаји и традиција.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДВ

11.07.2019 12:15

Ако лиле буду палили само они који имају стоку бит це их врло мало. У Дворовима код Бијељине мозе се набројати на прсте једне руке куце који имају стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

11.07.2019 13:59

Назалост, много насих обицаја и традиције смо заборавили као и само знацење тих обреда. Многима це послузити лилање да изнесу старе гуме и да их запале а нису ни сами свјесни колику стету наносе у згадјењу зивотне околине. Бар тако раде у околини моје вец презагадјење Бањалуке.

Name

кочо

11.07.2019 12:24

Лијеп наш Обичај, морамо га сачувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лила

11.07.2019 17:59

Траба сто висе људи да пале лиле, поготово они који имају мању дјецу, да се сјецају и одрзавају традицију. Мене лилање испуњава срецом, сјецањем на дјетињство, осјецам да ми се дуса грије, као и сјецање на године прије рата, које су биле безбризне, у односу на овај бесмисао, у којем битисемо дуги низ година.

Name

Софија

11.07.2019 15:35

ДИВНА СЈЕЦАЊА НА ДЈЕТИЊСТВО..

ОДГОВОРИТЕ