Lile svijetle uoči Petrovdana

Petrovdansko lilanje običaj je kome se poklanja velika pažnja, a u uoči Petrovdana, u crkvenim portama, na seoskim, ali i gradskim raskrsnicama, ulicama i sokacima, pale se lile.

Republika Srpska 11.07.2019 | 13:58
Lile svijetle uoči Petrovdana
Po običaju, lile se prave od sasušene trešnjeve kore, koja se stavlja u rascijepljen drveni štap, a pale se uoči Petrovdana.

U narodu se vjeruje da lile imaju moć da svojim plamenom spaljuju sve bolesti, posebno stočne, te da pomažu da u mljekarima i kućama bude dosta mlijeka, sira i kajmaka.

Na lilanju se uoči Petrovdana okupi veliki broj mališana koje nakon lilanja, čekaju razne mirođije i slatkiši koje im pripreme bake, roditelji, ali i prijatelji i komšije. Ovaj lijepi običaj doprinosi težnji svih nas da se očuvaju običaji i tradicija.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DV

11.07.2019 14:15

Ako lile budu palili samo oni koji imaju stoku bit ce ih vrlo malo. U Dvorovima kod Bijeljine moze se nabrojati na prste jedne ruke kuce koji imaju stoku.

ODGOVORITE
Name

Rade

11.07.2019 15:59

Nazalost, mnogo nasih obicaja i tradicije smo zaboravili kao i samo znacenje tih obreda. Mnogima ce posluziti lilanje da iznesu stare gume i da ih zapale a nisu ni sami svjesni koliku stetu nanose u zgadjenju zivotne okoline. Bar tako rade u okolini moje vec prezagadjenje Banjaluke.

Name

кочо

11.07.2019 14:24

Лијеп наш Обичај, морамо га сачувати.

ODGOVORITE
Name

Lila

11.07.2019 19:59

Traba sto vise ljudi da pale lile, pogotovo oni koji imaju manju djecu, da se sjecaju i odrzavaju tradiciju. Mene lilanje ispunjava srecom, sjecanjem na djetinjstvo, osjecam da mi se dusa grije, kao i sjecanje na godine prije rata, koje su bile bezbrizne, u odnosu na ovaj besmisao, u kojem bitisemo dugi niz godina.

Name

Sofija

11.07.2019 17:35

DIVNA SJECANJA NA DJETINJSTVO..

ODGOVORITE