Цијена од 2,5 КМ - задовољавајућа

У јеку бербе малина, минимална откупна цијена коју су понудили неки од највећих откупљивача за килограм овог воћа је двије и по марке, а малинари су, након неколико година, донекле тиме задовољни.

Република Српска 11.07.2019 | 07:31
Цијена од 2,5 КМ - задовољавајућа
Наиме, сматрају да, иако им понуђена цијена неће донијети велику добит, макар неће бити на губитку, за разлику од прошле године, када је откупна цијена била 1,5 КМ.

"Малинари на неки начин могу бити задовољни овом цијеном. У суштини нису на губитку", казао је Љубиша Алемпић, малинар и предсједник Удружења "Виламет", које окупља малинаре из Братунца, Сребренице и Милића.

Додао је да је ова година по малинаре генерално била лоша због велике количине падавина, а улагања и трошкови бербе су, како каже, посљедњих годину-двије порасли.

"У суштини с овом цијеном малинари нису у минусу, а нису ни на некој великој добити, али је много боље у односу на прошлу годину, јер када се узме цијена од 1,5 и 2,5 - разлика је марка. Таква је цијена и у Србији, с тм да они органску малину додатно плаћају", појаснио је Алемпић за "Независне" те додао да сматра да цијена неће ићи изнад двије и по марке.

Бојан Бундало, малинар из Бистрице, код Бањалуке, рекао је да је, у односу на прошлу годину, откупна цијена боља.

"Цијена иде за једну марку горе. Од те двије и по марке по килограму за бераче се да од 0,80 до марке. Самим тим одмах видите да то није та цијена коју ми произвођачи можемо да имамо", истакао је Бундало.

Он је додао да је на хектар малине уложио 2.200 марака за заштиту и прихрану.

"Та цијена је далеко боља од прошле године, али не може ни она да нас покрије и да ми имамо неку добит. Нека реална цијена би могла бити три марке, па да бисмо могли пливати у овој води", истакао је Бундало.

Упозорио је да се на терену показало да је актуелно велико сушење по малињацима усљед запуштености и разочарења произвођача, као и кише у мају.

Нагласио је да је понуђена откупна цијена довољна само да произвођач преживи.

Емир Махмутовић, предсједник Удружења произвођача јагодичастог воћа УСК, навео је да овом цијеном малинари могу бити задовољни.

"Уколико је то минимална цијена од двије и по марке мислим да је то у реду, да је у односу на прошлу годину много боље и да би малинари могли бити задовољни. Ми у УСК имамо пола марке подстицаје, тако да изађемо на три марке и то је сасвим коректно", сматра Махмутовић.

Како су навели федерални медији, компанија "Хербос Наутре" из Сарајева, један од највећих откупљивача малина у БиХ, објавила је откупну цијену овог воћа од 2,5 КМ.

Како су раније рекли у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, малинари у овој години, осим премије по килограму за произведену и продату малину, могу рачунати и на регресирани дизел, подстицаје за противградне мреже, наводњавање, пољопривредну механизацију, подизање вишегодишњих засада и слично.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тартуф

11.07.2019 09:00

Ма смијесни смо ми као произвођаци,види Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тартуф

11.07.2019 10:16

Највјероватније да ти и незнас колико си се преварио. Сто се тице малина БиХ производи велике количине посебно средњобосански и зеничко добојски кантон док Српска и остали дио Федерације једва да имају једну трећину производње.

Name

ХИПЕX

11.07.2019 17:20

Хладнаца ХИПЕX из Новог Горазда је понудила аконтативну цијену од 2КМ, ми кооперанти смо одлуцили да ако и они не подигну на са 2 на 2.5КМ да идуце године предамо другим хладњацама јер овај мисли да је Богом дат да он мозе диктирати цијену и угњетавати произвођаче. оним сто је покрао од нас просле године купио је огромну куцу у Висеграду 100 м од старе ћуприје

Name

Владимир

11.07.2019 09:43

Цуј нас пољопривредни, воћар,....задовољан. Када га питају за бербу онда се зали како це бити на позитивној нули, а када трази одстету за временске непогоде онда му је стета 10 пута већа.

ОДГОВОРИТЕ