Проклетство "деветке" Милана: Скидају још од Инзагија!

Чувени број на дресу славног клуба од овог лета има новог власника. Ово је прича о његовим претходницима и великом терету који ставља на леђа, заједно са цифром "девет".

Фудбал 11.07.2019 | 09:54
Проклетство "деветке" Милана: Скидају још од Инзагија!
Када се помене "деветка" Милана, одмах на памет пада неколико имена фудбалских великана, као што су Марко Ван Бастен, Жорж Веа или Филипо Инзаги.

Сва тројица су у своје време писала историју италијанског гиганта и оставила дубок траг међу "росо-нерима". 

Примера ради, Холанђанин је са тим бројем три пута "Златну лопту" (1988, 1989, 1992), Веа је исти подвиг остварио 1995, док чувени "Пипо" то није успео, али је попут Ван Бастена са Миланом био шампион Европе 2007. и то у финалу у којем је проглашен најбољим играчем.

Укратко, њих тројица су позлатили ту "деветку", која је протеклих година доносила мање успеха њиховим наследницима. 

Овог лета, то ће покушати да промени Пољак Кшиштоф Пјонтек (24), коме у клубу прошле зиме нису довољно веровали да би му поверили број "девет", али је сјајним играма током пролећа (11 голова на 21) ипак стекао поверење шефова. 

Оставио је тако добар утисак да је на њега пало да скине "клетву" броја "девет", која није донела срећу нападачима Милана још од када је 2012. "раздужио" Филипо Инзаги.

Ко је све носио ту цифру у међувремену?

За почетак, Инзагијев број наследио је Алешандре Пато (29), Бразилац који је у дресу са бројем "седам" постао ново Миланово чудо, али је са "деветком" на леђима одиграо само једну, своју последњу сезону међу "росо-нерима". Тачније, тај број је носио тек полусезону, током које је дао само два гола, па отишао у Коринтијанс.

Наредна "деветка" Милана био је Алесандро Матри (34), који је 2013. дочекао да се из Јувентуса врати у клуб у којем је поникао, али је на Сан Сиру постигао само један гол у 19 наступа.

После њега, поверење стручног штаба добио је Матија Дестро (28). Он је дошао међу "росо-нере" у јануару 2015. године на позајмицу из Роме, али се задржао само полусезону. Са чувеним бројем на дресу постигао је три гола на 15 наступа, па прешао у Болоњу.

Следеће име је вероватно најзвучније у овом низу, јер је наредна "деветка" био Фернандо Торес (35), у покушају да после Челсија крене испочетка. Нажалост, није успео, јер је на Сан Сиру такође провео само шест месеци, после којих се вратио у Атлетико Мадрид.

Његов учинак у Милану у првом делу сезоне 2014/15 био је веома "мршав" - 10 утакмица и само један гол.

После Шпанца, стигао је и Луиз Адријано (32), офанзивац који је стигао као један од носилаца игре Шахтјора и репрезентативац Бразила, а са "деветком" Милана је постигао шест голова у сезони 2015/16, па је променио ту цифру у "седмицу". Са њом је имао још мање успеха - седам утакмица (симболично) и НУЛА голова.

Онима који не прате пажљиво Серију А вероватно је и промакло да је наредна "деветка" Милана био Ђанлука Лападула (29), центарфор који је стигао из Пескаре за обештећење од девет милиона и годишњу плату од милион евра. 

Као и још неколико играча са овог списка, ни он се није дуго задржао међу "росо-нерима", јер је наредног лета отишао у Ђенову после осам голова на 29 мечева. Најпре је био позајмљен "грифонима", а затим је дефинитивно напустио Милан.

После Италијана, шансу је добио Андре Силва (23), тада тек свршени ђак Портове академије и играч коме и даље предвиђају далеки домет. И он се ухватио "у борбу" са чувеним бројем и са њим имао више среће у Лиги Европе (осам голова) него у Серији А (само два).

Прошлог лета, он је био позајмљен Севиљи, за коју је дао гол више, а ових дана почиње нову епизоду у Милану, који га је 2018. платио чак 38 милиона евра.

За крај, последњи Пјонтеков претходних је такође велики центарфор, Гонзало Игуаин (31). Он је дошао на Сан Сиро из Јувентуса након преласка Кристијана Роналда у "Стару даму", а у пола године пре трансфера у Челси није оставио дубок траг.

"Пипита" је за Милан одиграо 22 утакмице, дао осам голова и отишао у Лондон на позив Мауриција Сарија...

Шест месеци касније, ред је на Кшиштофа Пјонтека.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар