Prokletstvo "devetke" Milana: Skidaju još od Inzagija!

Čuveni broj na dresu slavnog kluba od ovog leta ima novog vlasnika. Ovo je priča o njegovim prethodnicima i velikom teretu koji stavlja na leđa, zajedno sa cifrom "devet".

Fudbal 11.07.2019 | 09:54
Prokletstvo "devetke" Milana: Skidaju još od Inzagija!
Kada se pomene "devetka" Milana, odmah na pamet pada nekoliko imena fudbalskih velikana, kao što su Marko Van Basten, Žorž Vea ili Filipo Inzagi.

Sva trojica su u svoje vreme pisala istoriju italijanskog giganta i ostavila dubok trag među "roso-nerima". 

Primera radi, Holanđanin je sa tim brojem tri puta "Zlatnu loptu" (1988, 1989, 1992), Vea je isti podvig ostvario 1995, dok čuveni "Pipo" to nije uspeo, ali je poput Van Bastena sa Milanom bio šampion Evrope 2007. i to u finalu u kojem je proglašen najboljim igračem.

Ukratko, njih trojica su pozlatili tu "devetku", koja je proteklih godina donosila manje uspeha njihovim naslednicima. 

Ovog leta, to će pokušati da promeni Poljak Kšištof Pjontek (24), kome u klubu prošle zime nisu dovoljno verovali da bi mu poverili broj "devet", ali je sjajnim igrama tokom proleća (11 golova na 21) ipak stekao poverenje šefova. 

Ostavio je tako dobar utisak da je na njega palo da skine "kletvu" broja "devet", koja nije donela sreću napadačima Milana još od kada je 2012. "razdužio" Filipo Inzagi.

Ko je sve nosio tu cifru u međuvremenu?

Za početak, Inzagijev broj nasledio je Alešandre Pato (29), Brazilac koji je u dresu sa brojem "sedam" postao novo Milanovo čudo, ali je sa "devetkom" na leđima odigrao samo jednu, svoju poslednju sezonu među "roso-nerima". Tačnije, taj broj je nosio tek polusezonu, tokom koje je dao samo dva gola, pa otišao u Korintijans.

Naredna "devetka" Milana bio je Alesandro Matri (34), koji je 2013. dočekao da se iz Juventusa vrati u klub u kojem je ponikao, ali je na San Siru postigao samo jedan gol u 19 nastupa.

Posle njega, poverenje stručnog štaba dobio je Matija Destro (28). On je došao među "roso-nere" u januaru 2015. godine na pozajmicu iz Rome, ali se zadržao samo polusezonu. Sa čuvenim brojem na dresu postigao je tri gola na 15 nastupa, pa prešao u Bolonju.

Sledeće ime je verovatno najzvučnije u ovom nizu, jer je naredna "devetka" bio Fernando Tores (35), u pokušaju da posle Čelsija krene ispočetka. Nažalost, nije uspeo, jer je na San Siru takođe proveo samo šest meseci, posle kojih se vratio u Atletiko Madrid.

Njegov učinak u Milanu u prvom delu sezone 2014/15 bio je veoma "mršav" - 10 utakmica i samo jedan gol.

Posle Španca, stigao je i Luiz Adrijano (32), ofanzivac koji je stigao kao jedan od nosilaca igre Šahtjora i reprezentativac Brazila, a sa "devetkom" Milana je postigao šest golova u sezoni 2015/16, pa je promenio tu cifru u "sedmicu". Sa njom je imao još manje uspeha - sedam utakmica (simbolično) i NULA golova.

Onima koji ne prate pažljivo Seriju A verovatno je i promaklo da je naredna "devetka" Milana bio Đanluka Lapadula (29), centarfor koji je stigao iz Peskare za obeštećenje od devet miliona i godišnju platu od milion evra. 

Kao i još nekoliko igrača sa ovog spiska, ni on se nije dugo zadržao među "roso-nerima", jer je narednog leta otišao u Đenovu posle osam golova na 29 mečeva. Najpre je bio pozajmljen "grifonima", a zatim je definitivno napustio Milan.

Posle Italijana, šansu je dobio Andre Silva (23), tada tek svršeni đak Portove akademije i igrač kome i dalje predviđaju daleki domet. I on se uhvatio "u borbu" sa čuvenim brojem i sa njim imao više sreće u Ligi Evrope (osam golova) nego u Seriji A (samo dva).

Prošlog leta, on je bio pozajmljen Sevilji, za koju je dao gol više, a ovih dana počinje novu epizodu u Milanu, koji ga je 2018. platio čak 38 miliona evra.

Za kraj, poslednji Pjontekov prethodnih je takođe veliki centarfor, Gonzalo Iguain (31). On je došao na San Siro iz Juventusa nakon prelaska Kristijana Ronalda u "Staru damu", a u pola godine pre transfera u Čelsi nije ostavio dubok trag.

"Pipita" je za Milan odigrao 22 utakmice, dao osam golova i otišao u London na poziv Mauricija Sarija...

Šest meseci kasnije, red je na Kšištofa Pjonteka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar