WБ: Класик у 1/2-финалу, Федерер - Надал након 11 година!

Велико ривалтво добија 40. епизоду! Класик у полуфиналу, Федерер – Надал после 11 година на Вимблдону! Велико ривалтво добија 40. епизоду.  Надал "почистио" Кверија за полуфинале с Федерером! Рафаел Надал победио је Сема Кверија у три сета, у четвртфиналу Вимблдона.  Федерер преко Нишикорија до 13. полуфинала Вимблдона! Роџер Федерер пласирао се у полуфинале Вимблдона, пошто је после четири сета победио Кеија Нишикорија – 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.  Роџер - Рафа: Меч који се чека од оног финала 2008. године! Роџер Федерер - Рафаел Надал на Вимблдону, четврти пут! У петак ћемо гледати први "класик" на трави после 11 година.

Тенис 10.07.2019 | 20:26
WБ: Класик у 1/2-финалу, Федерер - Надал након 11 година!
На опште одушевљење љубитеља тениса широм света, у полуфиналу Вимблдона ћемо гледати калсик између Роџера Федерера и Рафаела Надала који су данас лако прескочили четвртфиналне препреке.

Федерер се мучио за нијансу више од Надала. Швајцарац је за нешто више од два и по сата сломио отпор Кеија Нишикорија – 3:1 (4:6. 6:1, 6:4, 6:4). Трудио се Јапанац, пружао отпор колико је могао, запретио после освојеног првог сета, али није могао против најбољег у историји Вимблдона. Федерер је дозволио Нишикоријубрејк само у првом сету и то га је коштало губитка првог сета. Али је зато у наставку узвратио још јаче. Почистио је Нишикорија у другом сету, а потом у наредна два по једном направио брејк што му је било довољно за пласман у полуфинале. Нишикори је у трећем и четвртом сету имао укупно једну брејк шансу коју наравно није искористио.

Надал је много лакше него што се очекивало изашао на крај са Семом Кверијем и његовом топовским сервисима. Шпанац је славио са убедљивих 3:0 (7:5, 6:2, 6:2). У првом сету је рано направио брејк, потом сервирао за сет и баш тада дозволио Кверију рибрејк и да му једини пут на мечу одузме сервис. Али брзо се Рафа исправио и већ у следећем гему опет „брејкнуо“ Американца после чега је рутински освојио сет. У наредне два сета је Квери имао само две брејк лопте и није их искористио, а Надал јесте чак четири од осам и заказао је окршај са Роџером у полуфиналу.  

Највеће ривалство у исторји тениса ће тако добити 40. наставак. У досадашњих 39 дуела је Надал победио 24 пута, а Федерер 15. Међутим, на Вимблдону Федерер води 2:1. Играли су три пута заредом у финалима од 2006. до 2008. године и биће им ово први дуел на трави Лондона после 11 година и оног епског финала у којем је Надал салвио после пет сетова и скоро пет сати борбе. Пре тога је Федерер имао две везане победе над Федерером у финалима Вимблдона.

Други тенисер света одиграо је одличан меч и за пласман у полуфинале било му је потребно два сата и девет минута – 7:5, 6:2, 6.2.

Шпански тенисер у борби за финале играће против Роџера Федерера, што значи да нас очекује 40. тениски класик. Надал води са 24:15 и припао му је последњи међусобни меч, који је одигран у полуфиналу овогодишњег Ролан Гароса.

Када је реч о мечу Надал и Кверија, пресудан је био први сет који је Рафа после велике борбе добио са 7:5. "Бик с Маљорке" имао је рани брејк предности, али је Квери успео да се врати у десетом гему и изједначи на 5:5.

Након тога је уследио нови брејк Надала (6:5), а високи Американац је у тринаестом гему имао три шансе да поново врати брејк. Није успео у тој намери, и у другом и трећем сету постојао је само један играч на терену.

Шпанац други период игре добија са 6:2, односно трећи истим резултатом.

Трећи тенисер света одиграо је веома добар меч, ако изузмемо први сет у којем је допустио Јапанцу да направи брејк, а потом и сет.

Нишикори је играо одличан тенис, погађао је из свих позиција, а Федерер је ушао успавано у меч и резултат тога био је губитак сета.

Лоше одигран први сет као да је наљутио Швајцарца. Федерер други период игре добија за само 23 минута и изједначава на 1-1 (6:1).

Током трећег и четвртог сета било је само питање тренутка када ће Швајцарац одузети сервис Јапанцу. Федерер је у сваком сервис гему Нишикорија имао прилику за брејк и на крају правио по један (брејк), који су му били довољни за тријумф.

Федерер је, између осталог, остварио 100. победу на Вимблдону.

Полуфинала играју се у петак, а у другом се састају Новак Ђоковић и Роберто Баутиста-Агут.

Роџер Федерер и Рафаел Надал састаће се 40. пут у петак поподне на "Централном стадиону", у четвртом окршају на трави и првом још од ОНОГ финала Вимблдона из 2008, када је Шпанац у трећем узастопном "класику" у Лондону коначно успео да победи "непобедивог" Швајцарца и освоји најпрестижнији од четири грен слема.

Претходна два финала, 2006. и 2007. године, припала су осмоструком шампиону, који је архи-ривала позвао на нови окршај победом од 4:6, 6:1, 6:4, 6:4 против (8) Кеија Нишикорија на највећем стадиону, поред ког је Рафа увелико играо са јединим тенисером ван круга носилаца, америчким сервером Семом Кверијем.

За разлику од 38-годишњег ветерана из Базела, освајач Вимблдона из 2008. и 2010. године није изгубио сет ни после четвртфинала - 7:5, 6:2, 6:2.

Ко ће први?

Без обзира на то што је шампион и свјетски "Број 1", Новак ће тешко бити избор организатора за "прајм" поподневни терним мушког полуфинала. За очекивати је да дуел српског аса са Баутистом Ахутом почне у раним поподневним сатима.

Надал је ове сезоне већ савладао Федерера у полуфиналу грен слем турнира, пре месец и по дана било је очекиваних 6:3, 6:4, 6:2 на Ролан Гаросу, који је леворуки ас потом 12. пут победом над Домиником Тимом у финалу.

Шпанац је у Паризу прекинуо неугодну серију од пет пораза од Федерера у периоду од 2014. до 2017, током које је најтрофејнији тенисер свих времена освојио 20 "мејџор" и побегао Надалу (18) и актуелном вимблдонском шампиону, (1) Новаку Ђоковићу (15).

Раније у среду, Ђоковић је убедљиво и брзо изборио пласман у полуфинале, у ком ће му ривал бити 23. носилац, шпански тенисер Роберто Баутиста Агут.

Резултати четвртфинала:

среда

(1) Новак Ђоковић - (21) Давид Гофан 6:4, 6:0, 6:2
(23) Роберто Баутиста - (26) Гвидо Пеља 7:5, 6:4, 3:6, 6:3

(2) Роџер Федерер - (8) Кеи Нишикори 4:6, 6:1, 6:4, 6:4
(3) Рафаел Надал - Сем Квери 7:5, 6:2, 6:2

Парови полуфинала:

петак

(1) Новак Ђоковић - (23) Роберто Баутиста
(2) Роџер Федерер - (3) Рафаел Надал

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар