WB: Klasik u 1/2-finalu, Federer - Nadal nakon 11 godina!

Veliko rivaltvo dobija 40. epizodu! Klasik u polufinalu, Federer – Nadal posle 11 godina na Vimbldonu! Veliko rivaltvo dobija 40. epizodu.  Nadal "počistio" Kverija za polufinale s Federerom! Rafael Nadal pobedio je Sema Kverija u tri seta, u četvrtfinalu Vimbldona.  Federer preko Nišikorija do 13. polufinala Vimbldona! Rodžer Federer plasirao se u polufinale Vimbldona, pošto je posle četiri seta pobedio Keija Nišikorija – 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.  Rodžer - Rafa: Meč koji se čeka od onog finala 2008. godine! Rodžer Federer - Rafael Nadal na Vimbldonu, četvrti put! U petak ćemo gledati prvi "klasik" na travi posle 11 godina.

Tenis 10.07.2019 | 20:26
WB: Klasik u 1/2-finalu, Federer - Nadal nakon 11 godina!
Na opšte oduševljenje ljubitelja tenisa širom sveta, u polufinalu Vimbldona ćemo gledati kalsik između Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji su danas lako preskočili četvrtfinalne prepreke.

Federer se mučio za nijansu više od Nadala. Švajcarac je za nešto više od dva i po sata slomio otpor Keija Nišikorija – 3:1 (4:6. 6:1, 6:4, 6:4). Trudio se Japanac, pružao otpor koliko je mogao, zapretio posle osvojenog prvog seta, ali nije mogao protiv najboljeg u istoriji Vimbldona. Federer je dozvolio Nišikorijubrejk samo u prvom setu i to ga je koštalo gubitka prvog seta. Ali je zato u nastavku uzvratio još jače. Počistio je Nišikorija u drugom setu, a potom u naredna dva po jednom napravio brejk što mu je bilo dovoljno za plasman u polufinale. Nišikori je u trećem i četvrtom setu imao ukupno jednu brejk šansu koju naravno nije iskoristio.

Nadal je mnogo lakše nego što se očekivalo izašao na kraj sa Semom Kverijem i njegovom topovskim servisima. Španac je slavio sa ubedljivih 3:0 (7:5, 6:2, 6:2). U prvom setu je rano napravio brejk, potom servirao za set i baš tada dozvolio Kveriju ribrejk i da mu jedini put na meču oduzme servis. Ali brzo se Rafa ispravio i već u sledećem gemu opet „brejknuo“ Amerikanca posle čega je rutinski osvojio set. U naredne dva seta je Kveri imao samo dve brejk lopte i nije ih iskoristio, a Nadal jeste čak četiri od osam i zakazao je okršaj sa Rodžerom u polufinalu.  

Najveće rivalstvo u istorji tenisa će tako dobiti 40. nastavak. U dosadašnjih 39 duela je Nadal pobedio 24 puta, a Federer 15. Međutim, na Vimbldonu Federer vodi 2:1. Igrali su tri puta zaredom u finalima od 2006. do 2008. godine i biće im ovo prvi duel na travi Londona posle 11 godina i onog epskog finala u kojem je Nadal salvio posle pet setova i skoro pet sati borbe. Pre toga je Federer imao dve vezane pobede nad Federerom u finalima Vimbldona.

Drugi teniser sveta odigrao je odličan meč i za plasman u polufinale bilo mu je potrebno dva sata i devet minuta – 7:5, 6:2, 6.2.

Španski teniser u borbi za finale igraće protiv Rodžera Federera, što znači da nas očekuje 40. teniski klasik. Nadal vodi sa 24:15 i pripao mu je poslednji međusobni meč, koji je odigran u polufinalu ovogodišnjeg Rolan Garosa.

Kada je reč o meču Nadal i Kverija, presudan je bio prvi set koji je Rafa posle velike borbe dobio sa 7:5. "Bik s Maljorke" imao je rani brejk prednosti, ali je Kveri uspeo da se vrati u desetom gemu i izjednači na 5:5.

Nakon toga je usledio novi brejk Nadala (6:5), a visoki Amerikanac je u trinaestom gemu imao tri šanse da ponovo vrati brejk. Nije uspeo u toj nameri, i u drugom i trećem setu postojao je samo jedan igrač na terenu.

Španac drugi period igre dobija sa 6:2, odnosno treći istim rezultatom.

Treći teniser sveta odigrao je veoma dobar meč, ako izuzmemo prvi set u kojem je dopustio Japancu da napravi brejk, a potom i set.

Nišikori je igrao odličan tenis, pogađao je iz svih pozicija, a Federer je ušao uspavano u meč i rezultat toga bio je gubitak seta.

Loše odigran prvi set kao da je naljutio Švajcarca. Federer drugi period igre dobija za samo 23 minuta i izjednačava na 1-1 (6:1).

Tokom trećeg i četvrtog seta bilo je samo pitanje trenutka kada će Švajcarac oduzeti servis Japancu. Federer je u svakom servis gemu Nišikorija imao priliku za brejk i na kraju pravio po jedan (brejk), koji su mu bili dovoljni za trijumf.

Federer je, između ostalog, ostvario 100. pobedu na Vimbldonu.

Polufinala igraju se u petak, a u drugom se sastaju Novak Đoković i Roberto Bautista-Agut.

Rodžer Federer i Rafael Nadal sastaće se 40. put u petak popodne na "Centralnom stadionu", u četvrtom okršaju na travi i prvom još od ONOG finala Vimbldona iz 2008, kada je Španac u trećem uzastopnom "klasiku" u Londonu konačno uspeo da pobedi "nepobedivog" Švajcarca i osvoji najprestižniji od četiri gren slema.

Prethodna dva finala, 2006. i 2007. godine, pripala su osmostrukom šampionu, koji je arhi-rivala pozvao na novi okršaj pobedom od 4:6, 6:1, 6:4, 6:4 protiv (8) Keija Nišikorija na najvećem stadionu, pored kog je Rafa uveliko igrao sa jedinim teniserom van kruga nosilaca, američkim serverom Semom Kverijem.

Za razliku od 38-godišnjeg veterana iz Bazela, osvajač Vimbldona iz 2008. i 2010. godine nije izgubio set ni posle četvrtfinala - 7:5, 6:2, 6:2.

Ko će prvi?

Bez obzira na to što je šampion i svjetski "Broj 1", Novak će teško biti izbor organizatora za "prajm" popodnevni ternim muškog polufinala. Za očekivati je da duel srpskog asa sa Bautistom Ahutom počne u ranim popodnevnim satima.

Nadal je ove sezone već savladao Federera u polufinalu gren slem turnira, pre mesec i po dana bilo je očekivanih 6:3, 6:4, 6:2 na Rolan Garosu, koji je levoruki as potom 12. put pobedom nad Dominikom Timom u finalu.

Španac je u Parizu prekinuo neugodnu seriju od pet poraza od Federera u periodu od 2014. do 2017, tokom koje je najtrofejniji teniser svih vremena osvojio 20 "mejdžor" i pobegao Nadalu (18) i aktuelnom vimbldonskom šampionu, (1) Novaku Đokoviću (15).

Ranije u sredu, Đoković je ubedljivo i brzo izborio plasman u polufinale, u kom će mu rival biti 23. nosilac, španski teniser Roberto Bautista Agut.

Rezultati četvrtfinala:

sreda

(1) Novak Đoković - (21) David Gofan 6:4, 6:0, 6:2
(23) Roberto Bautista - (26) Gvido Pelja 7:5, 6:4, 3:6, 6:3

(2) Rodžer Federer - (8) Kei Nišikori 4:6, 6:1, 6:4, 6:4
(3) Rafael Nadal - Sem Kveri 7:5, 6:2, 6:2

Parovi polufinala:

petak

(1) Novak Đoković - (23) Roberto Bautista
(2) Rodžer Federer - (3) Rafael Nadal

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar