Министарка са директорима школа

Министар просвјете и културе РС Наталија Тривић састала се данас у Бањалуци са директорима основних и средњих школа из Републике Српске. На састанку је било ријечи о недавно завршеној школској години и о унапређењу образовања у Српској од почетка наредне школске године.

Република Српска 10.07.2019 | 15:53
Министарка са директорима школа
Почетак процеса реформе образовања у Републици Српској званично би требао кренути од нове школске године. Из ресорног министарства кажу да је циљ реформе подићи на виши ниво све образовне установе, а да то значи прилагодити их савременом систему образовања и потребама тржишта.

„Ми смо управо у претходна два и по мјесеца радили кампању промоције свих занимања која су обухваћена уписним политикама у средње школе са посебним акцентом за средње-техничке и стручне школе који апсолутно треба да производе кадрове који су потреба тржишта рада,“ каже министар просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Увођење нових метода наставе и другачија уписна политика, дали су битне разлике већ почетком уписа у нову школску годину. Све је више ученика који се опредјељују за стручне и техничке школе.  

„Када је у питању зворничка Техничка школа, много више ученика је уписало ове године него рецимо Средњошколски центар. То је оно што заправо мијења и свијест самих родитеља, јер једноставно размишљају о томе гдје ће та дјеца касније да се запосле.“, каже предјседник Актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић.

Република Српска мора да обрати посебну пажњу јесте чињеница да је у првом уписном року за нову школску годину уписано око 500 првачића мање него претходне школске године. Нова школска година неће почети ни за 92 подручна одјељења широм Републике Српске, која неће имати уписаних ђака, тако да су она угашена. Управо то је кључни разлог, због кога Република Српска неће подржати процес рационализације школа, јер би то било погубно по рурална подручја, која би остала без ђака", казала је Тривићева.

Проблем Сарајевско-романијске регије, Доњоподрињске и Старохерцеговачке управо јесте разуђеност простора. Ми смо територијално врло широка регија и за нас би било катастрофално да се ради рационализација школа јер би то значило гашење и села и гашење и живота у тим локалним заједницама.“, каже предсједница Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије Данијела Мрда.

Из ресорног министарства кажу да од процеса рационализације за сада нема ништа, јер Република Српска има довољно оспособљен наставни кадар. Наталија Тривић поручује да ће процесу оспособљавања образовања помоћи и будуће и нове измјене и допуне Закона о основном образовању које су тренутно у фази нацрта и у скупштинској процедури.

Оне би требале да дефинишу минималан број ученика у одјељењу, што ће значити и за рурална подручја и утицати на гашење подручних одјељења.



БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

БеЛе

10.07.2019 14:05

Јадна нам је мајка, министарство са њом на челу, о дјеци да и не говорим! Њен предпредходник усташког поријекла нас је зарт’о, претходница Фочанка ментално заостала сатрала.Она о унапређењу школства, као Манда о муд..а! Мада, начистила се она пиштоља у својој каријери стреловитог успона.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.07.2019 14:29

Састанак директора је скуп изгубљених случајева који не знају ни како ни зашто су се ту нашли, дошли мало да се провозајо о трошку државе виде Бања Луку. Шта ми све плаћамо, а тек какве кадрове по школама плаћано, само када би људи знали кога све плаћају из свога џепа са купљеним дипломама. И сада ти ликови што раде по школама три месеца лета примају пуну плату док кући леже, и то се све плаћа из нових кредита ММФа,. плате од 1000 КМ у основној до 1300 КМ у средњој школи., плу с60% доприноси на ПИО и здравство, плус путни трошковли. Па ви видите, кога ви све и колико плаћате. Ко ће то и ч им враћати са каматама ММФу?

Name

Ре Беле

10.07.2019 14:55

Е мој Беле јадниче јадни, лупеташ ко Маxим по дивизији. Али разумијем те, вјероватно ти је школска спрема лимитирајући фактор. Да ти појсаним ; лимитирајући значи ограничавајући.

Name

Перо

10.07.2019 15:43

Ре, ре Беле, хаха како те нађе човјек. Што се љутиш, купио си диплому и наравно да подржаваш ову багру...

Name

Жалости

10.07.2019 14:07

Залости жива, ко су нам министри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2019 22:29

Уједињена српска, будућност у свим градовима и општинама ...

Name

Оља

10.07.2019 14:10

Е куку овом народу са таквим директорима и образовањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

10.07.2019 22:15

Куку нама и са родитељима оваквим. Кад му даш оцјену коју заслужује, онда професор не ваља.

Name

Мргуд

10.07.2019 14:11

Дзаба обилазис оде народ на запад там је пуно боље а висе играјте мацке и миса за двадесет година бице висе мигрантске деце од домаце остаце ту само пензионери и лопови од власти как пензионери помру лопови це лист да брсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

10.07.2019 14:14

Данас је било говора и даљим плановима уништења и срозавања образовања. Какав је некомпетентан и нестручан кадаро доведен, а директоре поставља странка. То је критеријум. Онда они приватизују школе и раде шта хоће, врши се партијско запошљавање. То су кадрови који сад деци предају у школама. Негативна кадровска селекција се свеприсутне, Огромна већина тих кадрова доведених по критеријум негативне селекције се додоворава ученицима поклањањем оцена. У школама, уз часне изузетке наставника који часно и поштено раде свој посао који је 1-2% царује поклањање оцена, наштимавање просека, вучење вуковаца кроз цело шкловање. Директори пошто раде шта хоће на конкурсима, неретко продају радна места, онима који су претходно на приватним факултетима купили и дипломе. Можемо замислити какав је настава матматике и физике оних који су купили дипломе на приватним факултетима и то министарство просвете све прознало. Ко слепци се руководе правилником о стручним профилима, ко донесе дипломао одговарајућег звања, па макар била и из Албаније, све се то овде признаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ВЕБЕР

10.07.2019 17:39

Са коментаром могу да се сложим, само не са процентом. У школама још увијек има око 50% стручних и карактерних радника. То је данас ужасан посао и тешко је опстати достојанствен. Но све је ово за дубоке анализе.. Директори су катастрофа, најчешће не разумију систем образовања. Основни задатак им је намјестити евентуални конкурс. Чисто бих волио знати коју средњу школу и факултет има Министарка?

Name

Славко

10.07.2019 14:25

Овај директор са ташницом тотално изгубљен случај, не зна ни зашто је ту ни шта га је снашло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

10.07.2019 14:55

ЈАДНИ СТЕ И ВИ И ВАША ПРОСВЈЕТА, СРОЗАЛИ СТЕ ЈЕ КО НИКО ДОСАД. ПОСЛАНИК У РС КУПИО СРЕДЊУ ШКОЛУ А САД ДР. А КОЛИКО ЈЕ ТАКВИХ У ВЛАДИ, МУП, ПОРЕСКОЈ И ЧУДИТЕ СЕ ШТО МЛАДИ ОДЛАЗЕ ИЗ ОВЕ ПРИВАТНЕ ВУКОЈЕБИНЕ ОД ДРЖАВЕ. ТИ МИНИСТАР ПРОСВЈЕТЕ. У НОРМАЛНОЈ ДРЖАВИ НЕ БИ МОГЛА БИТИ НИ ЗА НЕКИМ ШАЛТЕРОМ. ДНО ДНА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Гојковић

10.07.2019 15:02

Нови старлетизовани ријалити шоу. Васпитно - образовни систем у Републици Српској је дотакао дно, млади са каквим - таквим знањем одлазе на Запад у потрази за бољим животом, и они без уложеног евра добијају кадрове који су им потребни. Данас у школама раде набијеђени професори (част изузецима), а у болницама ће нас ускоро лијечити врачеви и врачаре - куку леле. Уз пут информација - ко стручно лијева страве ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

10.07.2019 16:18

Насе образовање је упропастено давно. Ова дама ниста и не мозе урадити Касиповиц је сминкер улизица и притом о сколи везе нема прицу има струка нула али пропало је римско царство засто неби једна Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.07.2019 17:44

Јадна нам мајка ко предводи сколство.Такви су нам и директори сколе а и професори,сви са купљеним дипломама.Оду у Брцко и за једну годину постану професор физике .

Name

Зло Пљушти

10.07.2019 18:09

јел била она директорица из дубице што је испарала матичне књиге а инспекција све то под тепих? школе су црвена легла гдје је књижица једини критериј запошљавања

ОДГОВОРИТЕ