Ministarka sa direktorima škola

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić sastala se danas u Banjaluci sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske. Na sastanku je bilo riječi o nedavno završenoj školskoj godini i o unapređenju obrazovanja u Srpskoj od početka naredne školske godine.

Republika Srpska 10.07.2019 | 15:53
Ministarka sa direktorima škola
Početak procesa reforme obrazovanja u Republici Srpskoj zvanično bi trebao krenuti od nove školske godine. Iz resornog ministarstva kažu da je cilj reforme podići na viši nivo sve obrazovne ustanove, a da to znači prilagoditi ih savremenom sistemu obrazovanja i potrebama tržišta.

„Mi smo upravo u prethodna dva i po mjeseca radili kampanju promocije svih zanimanja koja su obuhvaćena upisnim politikama u srednje škole sa posebnim akcentom za srednje-tehničke i stručne škole koji apsolutno treba da proizvode kadrove koji su potreba tržišta rada,“ kaže ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Uvođenje novih metoda nastave i drugačija upisna politika, dali su bitne razlike već početkom upisa u novu školsku godinu. Sve je više učenika koji se opredjeljuju za stručne i tehničke škole.  

„Kada je u pitanju zvornička Tehnička škola, mnogo više učenika je upisalo ove godine nego recimo Srednjoškolski centar. To je ono što zapravo mijenja i svijest samih roditelja, jer jednostavno razmišljaju o tome gdje će ta djeca kasnije da se zaposle.“, kaže predjsednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić.

Republika Srpska mora da obrati posebnu pažnju jeste činjenica da je u prvom upisnom roku za novu školsku godinu upisano oko 500 prvačića manje nego prethodne školske godine. Nova školska godina neće početi ni za 92 područna odjeljenja širom Republike Srpske, koja neće imati upisanih đaka, tako da su ona ugašena. Upravo to je ključni razlog, zbog koga Republika Srpska neće podržati proces racionalizacije škola, jer bi to bilo pogubno po ruralna područja, koja bi ostala bez đaka", kazala je Trivićeva.

Problem Sarajevsko-romanijske regije, Donjopodrinjske i Starohercegovačke upravo jeste razuđenost prostora. Mi smo teritorijalno vrlo široka regija i za nas bi bilo katastrofalno da se radi racionalizacija škola jer bi to značilo gašenje i sela i gašenje i života u tim lokalnim zajednicama.“, kaže predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda.

Iz resornog ministarstva kažu da od procesa racionalizacije za sada nema ništa, jer Republika Srpska ima dovoljno osposobljen nastavni kadar. Natalija Trivić poručuje da će procesu osposobljavanja obrazovanja pomoći i buduće i nove izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju koje su trenutno u fazi nacrta i u skupštinskoj proceduri.

One bi trebale da definišu minimalan broj učenika u odjeljenju, što će značiti i za ruralna područja i uticati na gašenje područnih odjeljenja.BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

BeLe

10.07.2019 16:05

Jadna nam je majka, ministarstvo sa njom na čelu, o djeci da i ne govorim! Njen predpredhodnik ustaškog porijekla nas je zart’o, prethodnica Fočanka mentalno zaostala satrala.Ona o unapređenju školstva, kao Manda o mud..a! Mada, načistila se ona pištolja u svojoj karijeri strelovitog uspona.....

ODGOVORITE
Name

re

10.07.2019 16:29

Sastanak direktora je skup izgubljenih slučajeva koji ne znaju ni kako ni zašto su se tu našli, došli malo da se provozajo o trošku države vide Banja Luku. Šta mi sve plaćamo, a tek kakve kadrove po školama plaćano, samo kada bi ljudi znali koga sve plaćaju iz svoga džepa sa kupljenim diplomama. I sada ti likovi što rade po školama tri meseca leta primaju punu platu dok kući leže, i to se sve plaća iz novih kredita MMFa,. plate od 1000 KM u osnovnoj do 1300 KM u srednjoj školi., plu s60% doprinosi na PIO i zdravstvo, plus putni troškovli. Pa vi vidite, koga vi sve i koliko plaćate. Ko će to i č im vraćati sa kamatama MMFu?

Name

Re Bele

10.07.2019 16:55

E moj Bele jadniče jadni, lupetaš ko Maxim po diviziji. Ali razumijem te, vjerovatno ti je školska sprema limitirajući faktor. Da ti pojsanim ; limitirajući znači ograničavajući.

Name

Pero

10.07.2019 17:43

Re, re Bele, haha kako te nađe čovjek. Što se ljutiš, kupio si diplomu i naravno da podržavaš ovu bagru...

Name

Žalosti

10.07.2019 16:07

Zalosti živa, ko su nam ministri!

ODGOVORITE
Name

Re

11.07.2019 00:29

Ujedinjena srpska, budućnost u svim gradovima i opštinama ...

Name

Olja

10.07.2019 16:10

E kuku ovom narodu sa takvim direktorima i obrazovanjem

ODGOVORITE
Name

.....

11.07.2019 00:15

Kuku nama i sa roditeljima ovakvim. Kad mu daš ocjenu koju zaslužuje, onda profesor ne valja.

Name

Mrgud

10.07.2019 16:11

Dzaba obilazis ode narod na zapad tam je puno bolje a vise igrajte macke i misa za dvadeset godina bice vise migrantske dece od domace ostace tu samo penzioneri i lopovi od vlasti kak penzioneri pomru lopovi ce list da brste

ODGOVORITE
Name

Veber

10.07.2019 16:14

Danas je bilo govora i daljim planovima uništenja i srozavanja obrazovanja. Kakav je nekompetentan i nestručan kadaro doveden, a direktore postavlja stranka. To je kriterijum. Onda oni privatizuju škole i rade šta hoće, vrši se partijsko zapošljavanje. To su kadrovi koji sad deci predaju u školama. Negativna kadrovska selekcija se sveprisutne, Ogromna većina tih kadrova dovedenih po kriterijum negativne selekcije se dodovorava učenicima poklanjanjem ocena. U školama, uz časne izuzetke nastavnika koji časno i pošteno rade svoj posao koji je 1-2% caruje poklanjanje ocena, naštimavanje proseka, vučenje vukovaca kroz celo šklovanje. Direktori pošto rade šta hoće na konkursima, neretko prodaju radna mesta, onima koji su prethodno na privatnim fakultetima kupili i diplome. Možemo zamisliti kakav je nastava matmatike i fizike onih koji su kupili diplome na privatnim fakultetima i to ministarstvo prosvete sve proznalo. Ko slepci se rukovode pravilnikom o stručnim profilima, ko donese diplomao odgovarajućeg zvanja, pa makar bila i iz Albanije, sve se to ovde priznaje.

ODGOVORITE
Name

RE VEBER

10.07.2019 19:39

Sa komentarom mogu da se složim, samo ne sa procentom. U školama još uvijek ima oko 50% stručnih i karakternih radnika. To je danas užasan posao i teško je opstati dostojanstven. No sve je ovo za duboke analize.. Direktori su katastrofa, najčešće ne razumiju sistem obrazovanja. Osnovni zadatak im je namjestiti eventualni konkurs. Čisto bih volio znati koju srednju školu i fakultet ima Ministarka?

Name

Slavko

10.07.2019 16:25

Ovaj direktor sa tašnicom totalno izgubljen slučaj, ne zna ni zašto je tu ni šta ga je snašlo.

ODGOVORITE
Name

Kole

10.07.2019 16:55

JADNI STE I VI I VAŠA PROSVJETA, SROZALI STE JE KO NIKO DOSAD. POSLANIK U RS KUPIO SREDNJU ŠKOLU A SAD DR. A KOLIKO JE TAKVIH U VLADI, MUP, PORESKOJ I ČUDITE SE ŠTO MLADI ODLAZE IZ OVE PRIVATNE VUKOJEBINE OD DRŽAVE. TI MINISTAR PROSVJETE. U NORMALNOJ DRŽAVI NE BI MOGLA BITI NI ZA NEKIM ŠALTEROM. DNO DNA....

ODGOVORITE
Name

Милан Гојковић

10.07.2019 17:02

Нови старлетизовани ријалити шоу. Васпитно - образовни систем у Републици Српској је дотакао дно, млади са каквим - таквим знањем одлазе на Запад у потрази за бољим животом, и они без уложеног евра добијају кадрове који су им потребни. Данас у школама раде набијеђени професори (част изузецима), а у болницама ће нас ускоро лијечити врачеви и врачаре - куку леле. Уз пут информација - ко стручно лијева страве ?

ODGOVORITE
Name

Profesor

10.07.2019 18:18

Nase obrazovanje je upropasteno davno. Ova dama nista i ne moze uraditi Kasipovic je sminker ulizica i pritom o skoli veze nema pricu ima struka nula ali propalo je rimsko carstvo zasto nebi jedna Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

Zoran

10.07.2019 19:44

Jadna nam majka ko predvodi skolstvo.Takvi su nam i direktori skole a i profesori,svi sa kupljenim diplomama.Odu u Brcko i za jednu godinu postanu profesor fizike .

Name

Zlo Pljušti

10.07.2019 20:09

jel bila ona direktorica iz dubice što je isparala matične knjige a inspekcija sve to pod tepih? škole su crvena legla gdje je knjižica jedini kriterij zapošljavanja

ODGOVORITE