Залагање за слободу медија

У свом обраћању на Глобалној конференцији о слободи медија, министар Црнадак је посебно истакао значај јавних РТВ сервиса и потребе да они буду ослобођени политичког притиска и непристрасни.

Босна и Херцеговина 10.07.2019 | 14:55
Залагање за слободу медија
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествовао је данас на Глобалној конференцији о слободи медија, која се одржава у Лондону.

На Конференцији учествује више од 70 министара, као и велики број представника медија, невладиних организација и цивилног сектора из цијелог свијета.

Министар Црнадак обратио се учесницима Глобалне конференције о слободи медија у оквиру панела о Западном Балкану, који је отворио британски министар за Европу Алан Данкан.

У свом обраћању, министар Црнадак је посебно истакао значај јавних РТВ сервиса и потребе да они буду ослобођени политичког притиска и непристрасни.

“У посљедњем извјештају Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), који се односи на Опште изборе у БиХ из октобра 2018. године, помиње се проблем јавних емитера, а посебно је истакнуто да је РТРС једног кандидата за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске директно подржавао у односу на другог, али и поједине политичке партије у односу на друге, чиме је остварен директан медијски утицај на резултате самих избора”, навео је министар и истакао да је у БиХ немогуће очекивати фер и поштене изборе уколико не дође до промјене у уређивачким политикама јавних сервиса, као и њихове деполитизације.

Министар сматра посебно важним улогу Европске уније и ОЕБС-а, који требају одлучније инстистирати на поштовању професионалних стандарда, квалитетној информисаности грађана и остваривању пуних медијских слобода у БиХ.

Као други проблем министар је истакао безбједност новинара, који су често изложени нападима, а без одговарајућих реакција надлежних органа, али и проблем нетранспарентности власничких структура медија.

Министарство иностраних послова БиХ ће предложити Савјету министара БиХ и Предсједништву БиХ укључивање БиХ у Глобални фонд за заштиту медијских слобода и израду Годишњег акционог плана за унапређење стања у овој области.

Министар Црнадак ће почетком августа организовати састанак са представницима медија и удружења новинара у БиХ, како би им били представљени иницијативе и закључци Глобалне конференције о слободи медија и како би се пронашли најбољи начини за њихову примјену у БиХ.

Друга Глобална конференција о слободи медија ће бити одржана 2020. године у Канади, наведено је у саопштењу из Министарства иностраних послова БиХ. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Новинар

10.07.2019 14:58

РТРС И АТВ СУ ЈЕДИНИ СЛОБОДНИ МЕДИЈИ У РЕГИОНУ. ПИШУ ШТО ИМ СЕ КАЖЕ И НЕ БРИНУ СЕ ЗА ПЛАТУ...ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

10.07.2019 16:34

Мислиш пишу лажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.07.2019 18:25

Благо оном кога овај заступа.