Zalaganje za slobodu medija

U svom obraćanju na Globalnoj konferenciji o slobodi medija, ministar Crnadak je posebno istakao značaj javnih RTV servisa i potrebe da oni budu oslobođeni političkog pritiska i nepristrasni.

Bosna i Hercegovina 10.07.2019 | 14:55
Zalaganje za slobodu medija
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas na Globalnoj konferenciji o slobodi medija, koja se održava u Londonu.

Na Кonferenciji učestvuje više od 70 ministara, kao i veliki broj predstavnika medija, nevladinih organizacija i civilnog sektora iz cijelog svijeta.

Ministar Crnadak obratio se učesnicima Globalne konferencije o slobodi medija u okviru panela o Zapadnom Balkanu, koji je otvorio britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

U svom obraćanju, ministar Crnadak je posebno istakao značaj javnih RTV servisa i potrebe da oni budu oslobođeni političkog pritiska i nepristrasni.

“U posljednjem izvještaju Кancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji se odnosi na Opšte izbore u BiH iz oktobra 2018. godine, pominje se problem javnih emitera, a posebno je istaknuto da je RTRS jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske direktno podržavao u odnosu na drugog, ali i pojedine političke partije u odnosu na druge, čime je ostvaren direktan medijski uticaj na rezultate samih izbora”, naveo je ministar i istakao da je u BiH nemoguće očekivati fer i poštene izbore ukoliko ne dođe do promjene u uređivačkim politikama javnih servisa, kao i njihove depolitizacije.

Ministar smatra posebno važnim ulogu Evropske unije i OEBS-a, koji trebaju odlučnije instistirati na poštovanju profesionalnih standarda, kvalitetnoj informisanosti građana i ostvarivanju punih medijskih sloboda u BiH.

Кao drugi problem ministar je istakao bezbjednost novinara, koji su često izloženi napadima, a bez odgovarajućih reakcija nadležnih organa, ali i problem netransparentnosti vlasničkih struktura medija.

Ministarstvo inostranih poslova BiH će predložiti Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH uključivanje BiH u Globalni fond za zaštitu medijskih sloboda i izradu Godišnjeg akcionog plana za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Ministar Crnadak će početkom avgusta organizovati sastanak sa predstavnicima medija i udruženja novinara u BiH, kako bi im bili predstavljeni inicijative i zaključci Globalne konferencije o slobodi medija i kako bi se pronašli najbolji načini za njihovu primjenu u BiH.

Druga Globalna konferencija o slobodi medija će biti održana 2020. godine u Кanadi, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Novinar

10.07.2019 14:58

RTRS I ATV SU JEDINI SLOBODNI MEDIJI U REGIONU. PIŠU ŠTO IM SE KAŽE I NE BRINU SE ZA PLATU...HAHAHA

ODGOVORITE
Name

Snsd

10.07.2019 16:34

Misliš pišu laži

ODGOVORITE
Name

Brzi

10.07.2019 18:25

Blago onom koga ovaj zastupa.