Нова затезања око старих дугова

Бивши чланови Управног одбора Фабрике шећера у стечају на данашњем одржаном припремном рочишту затражили су вансудско поравнање, након што су изнијели доказе у корист потраживања из стечаја. Захтјев ће бити прослијеђен Одбору скупштине повјерилаца и стечајном управнику Фабрика шећера, а уколико не дође до вансудске нагодбе, главно рочиште биће одржано 29. октобра.

Република Српска 10.07.2019 | 14:34
Нова затезања око старих дугова
Након што је бивши стечајни управник Лазо Ђурђевић оспорио потраживања бившим члановима Управног одбора Фабрике шећера, покренут је парнични поступак ради утврђивања парничног потраживања. Бивши чланови Управног одбора сматрају да је Скупштина повјерилаца на челу са актуелним стечајним управником дужна да исплати дуговања за новчану накнаду.

Миле Мирковић, бивши предсједник Надзорног одбора у Фабрици шећера, каже да су на данашњем рочишту расправљали о тим потраживањима, која износе од 25.000 до 30.000 марака, без осталих судских трошкова, затезних камата и осталих накнада.

Према њиховом мишљењу, висина накнаде не може бити спорна, јер је одређена на основу одлуке Владе Српске, и да су чланови Управног одбора лично преговарали са тадашњим ресорним министром Стевом Мирјанићем о висини исплате мјесечне накнаде, која је требала износити 500 конвертибилних марака. Међутим, тужена страна, Фабрика шећера у стечају, на посљедњем рочишту навела је д се ова накнада односи на државна предузећа, а не на акционарска привредна друштва.

Међутим, бивши предсједник Надзорног одбора Миле Мирковић каже да је то била одлука из ранијег периода, која се односила на државна предузећа у којима је већински државни капитал, зато су се и позвали на ту одлуку.

Бивши чланови Управног одбора тврде да је вансудско поравњање најбезболније рјешење у овом случају, али да та могућност зависи искључиво од одлуке Одбора повјерилаца. А уколико овај случај добије такав епилог, тужба ће бити повучена.

Бивши предсједник Надзорног одбора Миле Мирковић додаје, да су још на прошлом рочишту затражили судско поравњање, који су упутили Одбору повјерилаца и стечајном управнику.

За 18 мјесеци рада, као предјседник Управног одбора Миле Мирковић истиче да је урађен огроман посао да би Шећерана кренула са производњом, а све с циљем да фабрика не оде под стечај, што је данас и изнијето као доказни материјал на припремном рочишту. Заступници Фабрике шећера у стечају нису изнијели приједлог доказа, а све остале примједбе изнијеће на главној расправи, која је заказана за 29. октобар.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Микан

10.07.2019 14:46

Мирковић каже да је урађен огроман посао да би Шећерана почела са производњом, а уствари није урађено ама баш ништа.Ова једина Шећера у БиХ не ради већ годинама, објекти и машине пропадају, радници су на улици...Како их, бре, није срамота још да траже накнаду за свој "огромни посао".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

10.07.2019 17:11

Е стварно краја безобразлуку нема. Овог Мирковица је Раде Ракиц довео као у Надзорни Одбор и као треба он ко струцан а унистио предузеце гдје је био директор па несто це он да уради односно уступице своју пропалу памет Фабрици сецера. Ми радници ово висе нити моземо цитати нити имамо снаге се борити са оваквим ненормалном , нереалним , безобразним захтјевима појединаца из цувених Одбора, небитно да ли је из Управног или Надзорног. Мирковицу , срам те било , зар си толико без имало цасти и образа, како те није срамота самог себе да тразис било ста кад сви знамо да ниси уцинио ама бас ниста сто се тице Фабрике сецера. Ти и Раде на све нацине покусавате да извуцете јос коју марку из Сецеране, склоните се висе да вас не гледамо и слусамо по ТВ , зло нам је од вас, сто не рекосте да радници требају да се исплате ша макар и оно најминималније . Само реци конкретно и ти и Раде ста сте уцинили за Фабрику па нек вам исплате и камату, ми радници цемо реци умјесто тебе УНИСТИЛИ СТЕ ДО КРАЈА ФАБРИКУ СЕЦЕРА ЗАЈЕДНО ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуха

11.07.2019 10:09

Господине Миле Мирковиц колико дугује моју плату и допли оброк где су мије дугује Агросемберије Асб срамота ниста ниси платио моју плату од 2014 досад срамота сутис

ОДГОВОРИТЕ