Nova zatezanja oko starih dugova

Bivši članovi Upravnog odbora Fabrike šećera u stečaju na današnjem održanom pripremnom ročištu zatražili su vansudsko poravnanje, nakon što su iznijeli dokaze u korist potraživanja iz stečaja. Zahtjev će biti proslijeđen Odboru skupštine povjerilaca i stečajnom upravniku Fabrika šećera, a ukoliko ne dođe do vansudske nagodbe, glavno ročište biće održano 29. oktobra.

Republika Srpska 10.07.2019 | 14:34
Nova zatezanja oko starih dugova
Nakon što je bivši stečajni upravnik Lazo Đurđević osporio potraživanja bivšim članovima Upravnog odbora Fabrike šećera, pokrenut je parnični postupak radi utvrđivanja parničnog potraživanja. Bivši članovi Upravnog odbora smatraju da je Skupština povjerilaca na čelu sa aktuelnim stečajnim upravnikom dužna da isplati dugovanja za novčanu naknadu.

Mile Mirković, bivši predsjednik Nadzornog odbora u Fabrici šećera, kaže da su na današnjem ročištu raspravljali o tim potraživanjima, koja iznose od 25.000 do 30.000 maraka, bez ostalih sudskih troškova, zateznih kamata i ostalih naknada.

Prema njihovom mišljenju, visina naknade ne može biti sporna, jer je određena na osnovu odluke Vlade Srpske, i da su članovi Upravnog odbora lično pregovarali sa tadašnjim resornim ministrom Stevom Mirjanićem o visini isplate mjesečne naknade, koja je trebala iznositi 500 konvertibilnih maraka. Međutim, tužena strana, Fabrika šećera u stečaju, na posljednjem ročištu navela je d se ova naknada odnosi na državna preduzeća, a ne na akcionarska privredna društva.

Međutim, bivši predsjednik Nadzornog odbora Mile Mirković kaže da je to bila odluka iz ranijeg perioda, koja se odnosila na državna preduzeća u kojima je većinski državni kapital, zato su se i pozvali na tu odluku.

Bivši članovi Upravnog odbora tvrde da je vansudsko poravnjanje najbezbolnije rješenje u ovom slučaju, ali da ta mogućnost zavisi isključivo od odluke Odbora povjerilaca. A ukoliko ovaj slučaj dobije takav epilog, tužba će biti povučena.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Mile Mirković dodaje, da su još na prošlom ročištu zatražili sudsko poravnjanje, koji su uputili Odboru povjerilaca i stečajnom upravniku.

Za 18 mjeseci rada, kao predjsednik Upravnog odbora Mile Mirković ističe da je urađen ogroman posao da bi Šećerana krenula sa proizvodnjom, a sve s ciljem da fabrika ne ode pod stečaj, što je danas i iznijeto kao dokazni materijal na pripremnom ročištu. Zastupnici Fabrike šećera u stečaju nisu iznijeli prijedlog dokaza, a sve ostale primjedbe iznijeće na glavnoj raspravi, koja je zakazana za 29. oktobar.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mikan

10.07.2019 14:46

Mirković kaže da je urađen ogroman posao da bi Šećerana počela sa proizvodnjom, a ustvari nije urađeno ama baš ništa.Ova jedina Šećera u BiH ne radi već godinama, objekti i mašine propadaju, radnici su na ulici...Kako ih, bre, nije sramota još da traže naknadu za svoj "ogromni posao".

ODGOVORITE
Name

Radnik

10.07.2019 17:11

E stvarno kraja bezobrazluku nema. Ovog Mirkovica je Rade Rakic doveo kao u Nadzorni Odbor i kao treba on ko strucan a unistio preduzece gdje je bio direktor pa nesto ce on da uradi odnosno ustupice svoju propalu pamet Fabrici secera. Mi radnici ovo vise niti mozemo citati niti imamo snage se boriti sa ovakvim nenormalnom , nerealnim , bezobraznim zahtjevima pojedinaca iz cuvenih Odbora, nebitno da li je iz Upravnog ili Nadzornog. Mirkovicu , sram te bilo , zar si toliko bez imalo casti i obraza, kako te nije sramota samog sebe da trazis bilo sta kad svi znamo da nisi ucinio ama bas nista sto se tice Fabrike secera. Ti i Rade na sve nacine pokusavate da izvucete jos koju marku iz Secerane, sklonite se vise da vas ne gledamo i slusamo po TV , zlo nam je od vas, sto ne rekoste da radnici trebaju da se isplate ša makar i ono najminimalnije . Samo reci konkretno i ti i Rade sta ste ucinili za Fabriku pa nek vam isplate i kamatu, mi radnici cemo reci umjesto tebe UNISTILI STE DO KRAJA FABRIKU SECERA ZAJEDNO ....

ODGOVORITE
Name

Gluha

11.07.2019 10:09

Gospodine Mile Mirkovic koliko duguje moju platu i dopli obrok gde su mije duguje Agrosemberije Asb sramota nista nisi platio moju platu od 2014 dosad sramota sutis

ODGOVORITE