Игра нерава: ПСЖ неће ни да прича без 222.000.000!

Али, што би Барса дала кад може да сачека да се Нејмар потпуно смучи Паризу? Шаховска партија управе два клуба. . .

Фудбал 10.07.2019 | 23:00
Игра нерава: ПСЖ неће ни да прича без 222.000.000!
Редови су били испред Парка принчева, европска фудбалска аристократија могла је само да се жали Уефи на “нови друштвени поредак” започет оног тренутка кад су арапи ушли у Манчестер Сити, па онда и у Пари Сен Жермен. Али сва та бомастична појачања у Паризу нису их заиста бринула. Све док се једног дана није десило незамисливо. Нејмару се смучило да буде у сенци Лионела Месија и Пари Сен Жермен је Барси “отео” играча. Ко је тада могао и да помисли да ће се улоге обрнути за тако кратко време?

У главној роли опет Нејмар, опет незадовољан, опет спреман да то незадовољство покаже у јавности. Уз једну битну разлику: за разлику од Шпаније, где су клубови обавезни да у уговоре са играчима ставе и откупну клаузулу, у Француској ње не сме да буде. Тачније, може се поставити у цивилним уговорима, али у оним професионалним, строго фудбалским нигде је нећете пронаћи. Па за разлику од лета 2017, када је ПСЖ знао да треба да сакупи 222.000.000 евра како би довео Нејмара, сад сви знају само да он хоће да иде и да хоће да иде у Барселону, те да су Каталонци више него спремни да га прихвате широм раширених руку.

Међутим, нико не зна – како?

Марка покушава да открије и тврди: Пари Сен Жермен неће ни да седне за сто без понуде од поменутих 222.000.000 евра колико је 2017. и платила Нејмара. А то што би села не знао и да би га дао за те паре, јер после свих спорова са Уефом око финансијског фер плеја жели нешто и да заради.

Али има и контра страна. Чак се и Паризјен, јер у Француској не постоји проблем кад се медији ставе у улогу “противника” и наглас размишљају, пита зашто би Барселона дала толико новац за играча који јесте сјајан кад му је дан, али и играча који се у две последње сезоне редовно повређивао, који је суспендован за три прве утакмице Лиге шампиона, оптужен приде за силовање и још у свађи са послодавцем и то не први пут?

Паризјен у ствари тако тумачи писање каталонских медија, а ко уме да чита између редова схватиће шта мисли Алберт Масноу, заменик уредника тамошњег Спорта, кад каже: “Барселона гледа Нејмара и Пари Сен Жермен како се уједају и само чека да плод сазри да га убере”.

Игра нерава. Нико ту није невин. Паризјен подсећа и да је сам ПСЖ пре три недеље ничим изазван у медије пустио информацију да Нејмар може да иде за 300.000.000 евра. Није то баш тако случајно, сматрају у Паризу. ПСЖ је добро знао шта му се спрема. И покушао је да изазове лицитацију.

Проблем је само што је то огроман новац чак и у свету модерног фудбала у коме се све више троши. Мали број клубова сме и да помисли да иде толико далеко. Реал није заинтересован после довођења Едена Азараза 100.000.000 евра. Манчестер Сити исто мора да пази на Уефин финансијски фер плеј, писало се већ да му избацивање из европских такмичења виси над главом. Можда би Манчестер јунајтед могао да проба ако заиста прода Пола Погбу Реалу - према последњим информацијама тражиће 180.000.000 евра – али тешко да би Нејмар у тим који не игра Лигу шампиона. Приде, у Енглеској прелазни рок траје до 9. августа. За месец дана тешко је спремити и папирологију за оволики трансфер, а не новац.

Остаје дакле Барселона, која мудро ћути. Провоцира толики сукоб Нејмара и Пари Сен Жермена који ће постати неиздржив. Према последњој анкети Франс Фудбала чак 79 одсто испитаника у Француској сада би потписало Нејмарову продају Барси. Само је 21 одсто против.

Барса би наравно желела и да спусти цену тиме што би у супротном правцу послала неког играча. Филипе Кутињо, Усман Дембеле, Малком, Иван Ракитић… Свакако би све њих морала да прода да би зарадила тих 222.000.000. И за Барсу је ту астрономска сума. Па нек бира ПСЖ. 

Али ПСЖ жели новац. И због “клупског ега” и због чисте потребе да доведе оно што Томас Тухел тражи. Шестицу. Задњег везног. Одавно се зна да на Парку принчева сањају Каземира. Или неког играча какав је рецимо Ракитић. Не би ту Барси много пала цена, али остали играчи једноставно не занимају Парижане.

Сад тек креће. Та игра нерава. Прве варнице севнуле су у Паризу. Нејмар се није појавио на почетку припрема. И како јавља Паризјен – јесте он најавио поменуте обавезе у сопственом хуманитарном институту (циљ је помоћ деци), али је то било још пре но што је отпао са списка бразилских репрезентативаца за Копа Америка. Да је тамо играо свакако би ПСЖ морао да му продужи одмор. Овако, Нејмар је месец дана пландовао и свеједно закаснио на почетак припрема.

Није му помогло ни то што је ПСЖ у међувремену именовао новог спортског директора, а Леонардо, иако земљак, све играче третира као запослене. Он је човек из света фудбала, свестан је да је тешко задржати незадовољног играча. Али је и он спреман за игру. Рекао је већ и да се у фудбалу често ствари промене преко ноћи. Спонтано је подсетио и да Нејмар има уговор на још три сезоне. А да ПСЖ нема конкретну понуду.

Сви се коцкају. Сви ризикују. Последња информација бразилског УОЛ-а: ПСЖ је већ стопирао исплату 375.000 евра колико је Нејмару следовало на основу “бонуса за морално понашање”. Безначајна сума на Нејмаровом банковном конту? Не баш. Ипак је 375.000 евра. И то је само почетак рата.

Па ко дуже издржи.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар