Igra nerava: PSŽ neće ni da priča bez 222.000.000!

Ali, što bi Barsa dala kad može da sačeka da se Nejmar potpuno smuči Parizu? Šahovska partija uprave dva kluba. . .

Fudbal 10.07.2019 | 23:00
Igra nerava: PSŽ neće ni da priča bez 222.000.000!
Redovi su bili ispred Parka prinčeva, evropska fudbalska aristokratija mogla je samo da se žali Uefi na “novi društveni poredak” započet onog trenutka kad su arapi ušli u Mančester Siti, pa onda i u Pari Sen Žermen. Ali sva ta bomastična pojačanja u Parizu nisu ih zaista brinula. Sve dok se jednog dana nije desilo nezamislivo. Nejmaru se smučilo da bude u senci Lionela Mesija i Pari Sen Žermen je Barsi “oteo” igrača. Ko je tada mogao i da pomisli da će se uloge obrnuti za tako kratko vreme?

U glavnoj roli opet Nejmar, opet nezadovoljan, opet spreman da to nezadovoljstvo pokaže u javnosti. Uz jednu bitnu razliku: za razliku od Španije, gde su klubovi obavezni da u ugovore sa igračima stave i otkupnu klauzulu, u Francuskoj nje ne sme da bude. Tačnije, može se postaviti u civilnim ugovorima, ali u onim profesionalnim, strogo fudbalskim nigde je nećete pronaći. Pa za razliku od leta 2017, kada je PSŽ znao da treba da sakupi 222.000.000 evra kako bi doveo Nejmara, sad svi znaju samo da on hoće da ide i da hoće da ide u Barselonu, te da su Katalonci više nego spremni da ga prihvate širom raširenih ruku.

Međutim, niko ne zna – kako?

Marka pokušava da otkrije i tvrdi: Pari Sen Žermen neće ni da sedne za sto bez ponude od pomenutih 222.000.000 evra koliko je 2017. i platila Nejmara. A to što bi sela ne znao i da bi ga dao za te pare, jer posle svih sporova sa Uefom oko finansijskog fer pleja želi nešto i da zaradi.

Ali ima i kontra strana. Čak se i Parizjen, jer u Francuskoj ne postoji problem kad se mediji stave u ulogu “protivnika” i naglas razmišljaju, pita zašto bi Barselona dala toliko novac za igrača koji jeste sjajan kad mu je dan, ali i igrača koji se u dve poslednje sezone redovno povređivao, koji je suspendovan za tri prve utakmice Lige šampiona, optužen pride za silovanje i još u svađi sa poslodavcem i to ne prvi put?

Parizjen u stvari tako tumači pisanje katalonskih medija, a ko ume da čita između redova shvatiće šta misli Albert Masnou, zamenik urednika tamošnjeg Sporta, kad kaže: “Barselona gleda Nejmara i Pari Sen Žermen kako se ujedaju i samo čeka da plod sazri da ga ubere”.

Igra nerava. Niko tu nije nevin. Parizjen podseća i da je sam PSŽ pre tri nedelje ničim izazvan u medije pustio informaciju da Nejmar može da ide za 300.000.000 evra. Nije to baš tako slučajno, smatraju u Parizu. PSŽ je dobro znao šta mu se sprema. I pokušao je da izazove licitaciju.

Problem je samo što je to ogroman novac čak i u svetu modernog fudbala u kome se sve više troši. Mali broj klubova sme i da pomisli da ide toliko daleko. Real nije zainteresovan posle dovođenja Edena Azaraza 100.000.000 evra. Mančester Siti isto mora da pazi na Uefin finansijski fer plej, pisalo se već da mu izbacivanje iz evropskih takmičenja visi nad glavom. Možda bi Mančester junajted mogao da proba ako zaista proda Pola Pogbu Realu - prema poslednjim informacijama tražiće 180.000.000 evra – ali teško da bi Nejmar u tim koji ne igra Ligu šampiona. Pride, u Engleskoj prelazni rok traje do 9. avgusta. Za mesec dana teško je spremiti i papirologiju za ovoliki transfer, a ne novac.

Ostaje dakle Barselona, koja mudro ćuti. Provocira toliki sukob Nejmara i Pari Sen Žermena koji će postati neizdrživ. Prema poslednjoj anketi Frans Fudbala čak 79 odsto ispitanika u Francuskoj sada bi potpisalo Nejmarovu prodaju Barsi. Samo je 21 odsto protiv.

Barsa bi naravno želela i da spusti cenu time što bi u suprotnom pravcu poslala nekog igrača. Filipe Kutinjo, Usman Dembele, Malkom, Ivan Rakitić… Svakako bi sve njih morala da proda da bi zaradila tih 222.000.000. I za Barsu je tu astronomska suma. Pa nek bira PSŽ. 

Ali PSŽ želi novac. I zbog “klupskog ega” i zbog čiste potrebe da dovede ono što Tomas Tuhel traži. Šesticu. Zadnjeg veznog. Odavno se zna da na Parku prinčeva sanjaju Kazemira. Ili nekog igrača kakav je recimo Rakitić. Ne bi tu Barsi mnogo pala cena, ali ostali igrači jednostavno ne zanimaju Parižane.

Sad tek kreće. Ta igra nerava. Prve varnice sevnule su u Parizu. Nejmar se nije pojavio na početku priprema. I kako javlja Parizjen – jeste on najavio pomenute obaveze u sopstvenom humanitarnom institutu (cilj je pomoć deci), ali je to bilo još pre no što je otpao sa spiska brazilskih reprezentativaca za Kopa Amerika. Da je tamo igrao svakako bi PSŽ morao da mu produži odmor. Ovako, Nejmar je mesec dana plandovao i svejedno zakasnio na početak priprema.

Nije mu pomoglo ni to što je PSŽ u međuvremenu imenovao novog sportskog direktora, a Leonardo, iako zemljak, sve igrače tretira kao zaposlene. On je čovek iz sveta fudbala, svestan je da je teško zadržati nezadovoljnog igrača. Ali je i on spreman za igru. Rekao je već i da se u fudbalu često stvari promene preko noći. Spontano je podsetio i da Nejmar ima ugovor na još tri sezone. A da PSŽ nema konkretnu ponudu.

Svi se kockaju. Svi rizikuju. Poslednja informacija brazilskog UOL-a: PSŽ je već stopirao isplatu 375.000 evra koliko je Nejmaru sledovalo na osnovu “bonusa za moralno ponašanje”. Beznačajna suma na Nejmarovom bankovnom kontu? Ne baš. Ipak je 375.000 evra. I to je samo početak rata.

Pa ko duže izdrži.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar