Како Чернобил изгледа данас?

Канџа са једне машине, која се и 33 године после нуклеарне катастрофе налази у шуми у близини Чернобиља, наводно је најсмртоноснији предмет на овој локацији. Стручњаци страхују да би један додир са њом могао да буде фаталан.

Свијет 10.07.2019 | 08:24
Како Чернобил изгледа данас?
У питању је једно од бројних возила које се користило у чишц́ењу нуклеарне катастрофе, након што је много шта морало да буде ископано јер је било контаминирано.

Зарђала машина користила се за чишћење радиоактивног графита који је експлодирао из реактора четири пре 33 године.

Стручњак за зрачење Роб Максвел наишао је на машину приликом обиласка Припјата у Украјини, пише Метро.

Само неколицина људи зна где се канџа налази, након што су је званичници оставили далеко од утабане стазе у удаљеном делу шуме.

Максвел је рекао, да поред одбачене канџе, постоје и читава "гробља" возила која су се користила након катастрофе 1986. године.

- У питању је читаво гробље возила и машина која су се користила непосредно након катастрофе, а која су сада толико радиоактивна да не смеју да се дирају - рекао је он.



Према његовим речима, делови са ових возила не смеју да се узму за резервне делове, не смеју да се користе нити да се возе.

Максвел, археолог који је радио у Чернобиљу током два теренска излета, рекао је да га је приватни водич одвео да види "канџу".

- У зони данас има много ствари које би вас дефинитивно убиле ако бисте дошле у контакт са њима, а канџа је дефинитивно најопаснија од свих зато што није недоступна као и друге опасности - истакао је он.

Према његовим речима, канџа ослобађа 39,8 микросиверта по сату, што значи да би фаталну дозу дала за мање од 20 минута.

Водич који га је одвео до канџе, све време га је упозоравао да јој не прилази и не дира је.

Подручје око чернобиљске фабрике је доживело процват туризма након истоимене хит ТВ серије.

Прошле године посетило га је скоро 72.000 људи, у односу на 50.000 у 2017. години.

(Информер)

Коментари / 0

Оставите коментар