ЛШ: "Штикла" Синклера за потоп Сарајева на Кошеву!

Сарајево повело голом Оремуша, али је Селтик у другом полувремену брзо стигао до преокрета. Судбину бордо тима "запечатио" је Синклер прелијепим поготком петом.  Све би било другачије да се игра два пута по шест минута: Селтик окренуо Сарајево, реванш само формалност.  На стадиону Асим Ферхатовић Хасе убедљивих 3:1.

Фудбал 09.07.2019 | 22:50
ЛШ: "Штикла" Синклера за потоп Сарајева на Кошеву!
Сарајево отворио је нову сезону дуелом против Селтика у првом колу квалификација за Лигу шампиона, али није успјело да обрадује своје навијаче који су упркос јакој киши готово до посљедњег мјеста испунили стадион Кошево.

Екипа Хусрефа Мусемића поражена је од Селтика 3:1 у уторак увече и путоваће на реванш у Глазгов за осам дана са два гола минуса.

Сарајево је повело голом Оремуша у 29. минута, али је Џонстон лијепим поготком са дистанце поравнао на 1:1 само шест минута касније. 

Управо толико требало је Селтику у другом полувремену да стигне до потпуног преокрета, голом Едуара.  

Судбину Сарајева запечатио је Скот Синклер пет минута прије краја утакмице. Некадашњи играч Манчестер ситија који је ушао у игру само неколико минута раније, одлично се снашао у петерцу послије убацивања још једног резервисте, Луиса Моргана и сјајним поготком петом поставио коначан резултат. 

САРАЈЕВО - СЕЛТИК 1:3 (1:1)

Екипа Хусрефа Мусемића пружила је солидан отпор фаворизованом Селтику који је дошао у Сарајево по побједу, одиграла добро првих 45 минута, али их је тренутак деконцентрације спријечио да на одмор оду са предношћу и дао вјетар у леђа Шкотима да у наставку направе потпуни преокрет.

Иако су уводне минуте припале гостима, прву праву и то огромну прилику пропустило је Сарајево.

Већ послије осам минута на семафору је могло стајати 1:0, али је Скот Бејн правовременим истрчавањем и интервенцијом на 15 метара од гол-линије спријечио лоб Хебибовића који се одлично убацио иза задње линије и нашао "лицем у лице" са голманом Селтика.

Иако су услови за игру са јаким пљуском и расквашеним тереном били катастрофални Сарајево је у првом полувремену успјело да преузме иницијативу и направи пар шанси, да би у 29. минуту стигло до вођства.

Новајлија у редовима Сарајева Мирко Оремуш одлично се снашао у петерцу послије корнера и "ничију" лопту послао у мрежу за велико славље на трибинама. 

Оно ипак није дуго трајало, јер су Шкоти искористили класичну непажњу  и деконцентрацију противника послије вођства.

Чак четворица фудбалера Сарајева били су око и испред Мајкија Џонстона, али нико од њих није успио да изблокира ударац за изједначење у 35. минуту.

Резултат 1:1 на полувремену био је вјетар у леђа гостима, који су баш као и у првом полувремену кренули са иницијативом од старта и то им се исплатило послије само шест минута игре.

Фудбалери у зелено-бијелом пресјекли су на средини терена лоше додавање из одбране, а потом одлично коминовали за Едуара који погађа за потпуни преокрет.

Након тога Селтик је преузео потпуну контролу, Мусемић је покушавао да измјенама унесе додатну енергију, али лопта је била више на половини домаћих. 

Имало је Сарајево шансу за изједначење, када је Рахмановић оборен искоса на самој ивици шснаестерца, али судија Глен Ниберг из Шведске ништа није свирао. Бх. представник тако је оштећен у најмању руку за слободан ударац јер је прекршај био очигледан, а питање је да ли можда и за једанаестерац, уколико је он био у казненом простору.

Помало ова ситуација, помало умор, а можда мало више и надмоћнији противник допринијели су да Сарајево потпуно стане у финишу утакмице.

Своју улогу у томе обавио је и тренер гостију Нил Ленон, који је у међувреену убацио Моргана и Синклера и управо овај двојац уништио је посљедњу наду да могу до чуда на Кошеву, а потом и у овом двомечу.

Морган се побринуо за продор и центаршут, додуше не идеалан, па је лопта послије реакције одбране завршила на тлу, али је управо тада Синклер показао креативност. Некадашњи фудбалер Манчестер Ситија није много размишљао и без гледања петом је послао лопту у мрежу за "потоп" Сарајева на Кошеву 1:3!

Након овог пораза код куће, пролазак у други круг квалификација за Лигу шампиона биће изузетно тежак задатак, практично немогућа мисија за екипу Хусрефа Мусемића.

Уколико се у сриједу деси чудо на Селтик Парку и Сарајево надокнади два гола заостатка у другом колу играће против бољег из дуела естонског шампиона Номе Каљу и македонске Шкендије, док ће у случају елиминације Сарајево наставити европски наступ у трећем колу квалификација за Лигу Европе.

Јесте Винсент Тан погурао Сарајево до огромног напретка у односу на пре неколико година, али јесте и јаз између шампиона БиХ и Селтика отприлике једнак ономе између просечне плате у Босни и Шкотској. Штета само због тога почекта, заиста је одушевило Сарајево у првих пола сата, али ништа то није вредело против ипак много моћнијег Селтика. На крају 3:1 против гиганта из Глазгова за миран сан пред реванш на Селтик Парку.

Рекосмо, одлично је почео Бордо тим, еуфорија која се претходних дана осећала на Башчаршији пренела се и на екипу Хусрефа Мусемића, није било страха, само жеље да се надиграва са атрактивним ривалом. Из таквог приступа прво шанса за Анела Хебибовића већ у седмом минуту, био је сам пред голманом Скотом Бејном и није успео, а онда у 29. минуту вулкан одушевљења на стадиону “Асим Ферхатовић Хасе“. Корнер за Сарајлије, гужва у петерцу, спретан је Мирко Оремуш, летошње појачање из Изреале, Бордо тим води са 1:0, Федерација сања епски подвиг!

Можда би га и остварила, али да се фудбал игра на два пута по шест минута. И нисмо случајно навели баш тај број. Јер тачно шест минута требало је Мајклу Џонстону да поравна резултат, а кад је почетком другог полувремена Селтик заиста и кренуо свим силама по победу Сарајево је издржало само шест минута пре но што је Одсон Едуард погодио за прекокрет. Едуард је иначе прошлог лета стигао у Глазгов из Пари Сен Жермена у трансферу вредном 10.300.000 евра. Истина, не играју паре, али толико новца Сарајево није потрошило на појачања... Па, откако постоји. И толика разлика морала је негде да исплива на површину. Заиста маестралан погодак. Нажалост по Сарајлије, ни ту није био крај. Селтик просто није дозволио противнику да удахне ваздух и на реванш у Шкотску отпутује са каквим-таквим надама да би могао до сензационалног изненађење. У 85. минуту Скот Синклер се лепо заградио и петом изненадио домаћина за испоставило се коначних 3:1 за Селтик.

Реванш ће бити само формалност, Селтик иде у друго коло квалификација за Лигу шампиона у коме ће га после вечерашњег минималца против естонског Номе Каљуа вероватно сачекати Шкендија. И можемо само да претпоставимо – проћи ће слично као Сарајево. На срце и жељу може се више но што знање дозвољава. Али и срце и жеља имају границе.

Мада би можда другачије рекли фудбалери Валете и Фероникели, јер су и једни и други на гостовањима код Диделанжа, односно велшког Њу Сејнтса, успели да се врате у живот после два гола заостатка и на реванш утакмице на домаћем терену понеду активних 2:2.

ИГА ШАМПИОНА, 1. КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА:

Астана - Клуж 1:0 (0:0)
/Постников  68/

Арарат – АИК  2:1 (2:1)
/Аветисјан 3п, 45 – Обаси 39/

Хелсинки – ХБ Торшавн 3:0 (2:0)
/Лапалајнен 21, 66, О’Шонеси 42/

Номе Каљу - Шкендија 0:1 (0:0)
/Ибраими 81пен/

Сарајево - Селтик 1:3 (1:1)
/Оремуш 29 – Џонстон 35, Едуард 51, Синклер 85/

Диделанж – Валета 2:2 (2:0)
/Бетајеб 26, Штолц 45 – Пакер 64, Борг 70/

Њу Сејнтс – Фероникели 2:2 (0:0)
/Дрејпер 49пен, Едвардс 77 – Зека 89, Фазлију 90пен/

Судува - Црвена звезда 0:0

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар