LŠ: "Štikla" Sinklera za potop Sarajeva na Koševu!

Sarajevo povelo golom Oremuša, ali je Seltik u drugom poluvremenu brzo stigao do preokreta. Sudbinu bordo tima "zapečatio" je Sinkler prelijepim pogotkom petom.  Sve bi bilo drugačije da se igra dva puta po šest minuta: Seltik okrenuo Sarajevo, revanš samo formalnost.  Na stadionu Asim Ferhatović Hase ubedljivih 3:1.

Fudbal 09.07.2019 | 22:50
LŠ: "Štikla" Sinklera za potop Sarajeva na Koševu!
Sarajevo otvorio je novu sezonu duelom protiv Seltika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali nije uspjelo da obraduje svoje navijače koji su uprkos jakoj kiši gotovo do posljednjeg mjesta ispunili stadion Koševo.

Ekipa Husrefa Musemića poražena je od Seltika 3:1 u utorak uveče i putovaće na revanš u Glazgov za osam dana sa dva gola minusa.

Sarajevo je povelo golom Oremuša u 29. minuta, ali je Džonston lijepim pogotkom sa distance poravnao na 1:1 samo šest minuta kasnije. 

Upravo toliko trebalo je Seltiku u drugom poluvremenu da stigne do potpunog preokreta, golom Eduara.  

Sudbinu Sarajeva zapečatio je Skot Sinkler pet minuta prije kraja utakmice. Nekadašnji igrač Mančester sitija koji je ušao u igru samo nekoliko minuta ranije, odlično se snašao u petercu poslije ubacivanja još jednog rezerviste, Luisa Morgana i sjajnim pogotkom petom postavio konačan rezultat. 

SARAJEVO - SELTIK 1:3 (1:1)

Ekipa Husrefa Musemića pružila je solidan otpor favorizovanom Seltiku koji je došao u Sarajevo po pobjedu, odigrala dobro prvih 45 minuta, ali ih je trenutak dekoncentracije spriječio da na odmor odu sa prednošću i dao vjetar u leđa Škotima da u nastavku naprave potpuni preokret.

Iako su uvodne minute pripale gostima, prvu pravu i to ogromnu priliku propustilo je Sarajevo.

Već poslije osam minuta na semaforu je moglo stajati 1:0, ali je Skot Bejn pravovremenim istrčavanjem i intervencijom na 15 metara od gol-linije spriječio lob Hebibovića koji se odlično ubacio iza zadnje linije i našao "licem u lice" sa golmanom Seltika.

Iako su uslovi za igru sa jakim pljuskom i raskvašenim terenom bili katastrofalni Sarajevo je u prvom poluvremenu uspjelo da preuzme inicijativu i napravi par šansi, da bi u 29. minutu stiglo do vođstva.

Novajlija u redovima Sarajeva Mirko Oremuš odlično se snašao u petercu poslije kornera i "ničiju" loptu poslao u mrežu za veliko slavlje na tribinama. 

Ono ipak nije dugo trajalo, jer su Škoti iskoristili klasičnu nepažnju  i dekoncentraciju protivnika poslije vođstva.

Čak četvorica fudbalera Sarajeva bili su oko i ispred Majkija Džonstona, ali niko od njih nije uspio da izblokira udarac za izjednačenje u 35. minutu.

Rezultat 1:1 na poluvremenu bio je vjetar u leđa gostima, koji su baš kao i u prvom poluvremenu krenuli sa inicijativom od starta i to im se isplatilo poslije samo šest minuta igre.

Fudbaleri u zeleno-bijelom presjekli su na sredini terena loše dodavanje iz odbrane, a potom odlično kominovali za Eduara koji pogađa za potpuni preokret.

Nakon toga Seltik je preuzeo potpunu kontrolu, Musemić je pokušavao da izmjenama unese dodatnu energiju, ali lopta je bila više na polovini domaćih. 

Imalo je Sarajevo šansu za izjednačenje, kada je Rahmanović oboren iskosa na samoj ivici šsnaesterca, ali sudija Glen Niberg iz Švedske ništa nije svirao. Bh. predstavnik tako je oštećen u najmanju ruku za slobodan udarac jer je prekršaj bio očigledan, a pitanje je da li možda i za jedanaesterac, ukoliko je on bio u kaznenom prostoru.

Pomalo ova situacija, pomalo umor, a možda malo više i nadmoćniji protivnik doprinijeli su da Sarajevo potpuno stane u finišu utakmice.

Svoju ulogu u tome obavio je i trener gostiju Nil Lenon, koji je u međuvreenu ubacio Morgana i Sinklera i upravo ovaj dvojac uništio je posljednju nadu da mogu do čuda na Koševu, a potom i u ovom dvomeču.

Morgan se pobrinuo za prodor i centaršut, doduše ne idealan, pa je lopta poslije reakcije odbrane završila na tlu, ali je upravo tada Sinkler pokazao kreativnost. Nekadašnji fudbaler Mančester Sitija nije mnogo razmišljao i bez gledanja petom je poslao loptu u mrežu za "potop" Sarajeva na Koševu 1:3!

Nakon ovog poraza kod kuće, prolazak u drugi krug kvalifikacija za Ligu šampiona biće izuzetno težak zadatak, praktično nemoguća misija za ekipu Husrefa Musemića.

Ukoliko se u srijedu desi čudo na Seltik Parku i Sarajevo nadoknadi dva gola zaostatka u drugom kolu igraće protiv boljeg iz duela estonskog šampiona Nome Kalju i makedonske Škendije, dok će u slučaju eliminacije Sarajevo nastaviti evropski nastup u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Jeste Vinsent Tan pogurao Sarajevo do ogromnog napretka u odnosu na pre nekoliko godina, ali jeste i jaz između šampiona BiH i Seltika otprilike jednak onome između prosečne plate u Bosni i Škotskoj. Šteta samo zbog toga počekta, zaista je oduševilo Sarajevo u prvih pola sata, ali ništa to nije vredelo protiv ipak mnogo moćnijeg Seltika. Na kraju 3:1 protiv giganta iz Glazgova za miran san pred revanš na Seltik Parku.

Rekosmo, odlično je počeo Bordo tim, euforija koja se prethodnih dana osećala na Baščaršiji prenela se i na ekipu Husrefa Musemića, nije bilo straha, samo želje da se nadigrava sa atraktivnim rivalom. Iz takvog pristupa prvo šansa za Anela Hebibovića već u sedmom minutu, bio je sam pred golmanom Skotom Bejnom i nije uspeo, a onda u 29. minutu vulkan oduševljenja na stadionu “Asim Ferhatović Hase“. Korner za Sarajlije, gužva u petercu, spretan je Mirko Oremuš, letošnje pojačanje iz Izreale, Bordo tim vodi sa 1:0, Federacija sanja epski podvig!

Možda bi ga i ostvarila, ali da se fudbal igra na dva puta po šest minuta. I nismo slučajno naveli baš taj broj. Jer tačno šest minuta trebalo je Majklu Džonstonu da poravna rezultat, a kad je početkom drugog poluvremena Seltik zaista i krenuo svim silama po pobedu Sarajevo je izdržalo samo šest minuta pre no što je Odson Eduard pogodio za prekokret. Eduard je inače prošlog leta stigao u Glazgov iz Pari Sen Žermena u transferu vrednom 10.300.000 evra. Istina, ne igraju pare, ali toliko novca Sarajevo nije potrošilo na pojačanja... Pa, otkako postoji. I tolika razlika morala je negde da ispliva na površinu. Zaista maestralan pogodak. Nažalost po Sarajlije, ni tu nije bio kraj. Seltik prosto nije dozvolio protivniku da udahne vazduh i na revanš u Škotsku otputuje sa kakvim-takvim nadama da bi mogao do senzacionalnog iznenađenje. U 85. minutu Skot Sinkler se lepo zagradio i petom iznenadio domaćina za ispostavilo se konačnih 3:1 za Seltik.

Revanš će biti samo formalnost, Seltik ide u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona u kome će ga posle večerašnjeg minimalca protiv estonskog Nome Kaljua verovatno sačekati Škendija. I možemo samo da pretpostavimo – proći će slično kao Sarajevo. Na srce i želju može se više no što znanje dozvoljava. Ali i srce i želja imaju granice.

Mada bi možda drugačije rekli fudbaleri Valete i Feronikeli, jer su i jedni i drugi na gostovanjima kod Didelanža, odnosno velškog Nju Sejntsa, uspeli da se vrate u život posle dva gola zaostatka i na revanš utakmice na domaćem terenu ponedu aktivnih 2:2.

IGA ŠAMPIONA, 1. KOLO KVALIFIKACIJA:

Astana - Kluž 1:0 (0:0)
/Postnikov  68/

Ararat – AIK  2:1 (2:1)
/Avetisjan 3p, 45 – Obasi 39/

Helsinki – HB Toršavn 3:0 (2:0)
/Lapalajnen 21, 66, O’Šonesi 42/

Nome Kalju - Škendija 0:1 (0:0)
/Ibraimi 81pen/

Sarajevo - Seltik 1:3 (1:1)
/Oremuš 29 – Džonston 35, Eduard 51, Sinkler 85/

Didelanž – Valeta 2:2 (2:0)
/Betajeb 26, Štolc 45 – Paker 64, Borg 70/

Nju Sejnts – Feronikeli 2:2 (0:0)
/Drejper 49pen, Edvards 77 – Zeka 89, Fazliju 90pen/

Suduva - Crvena zvezda 0:0

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar