ЛШ: Судува одољела српском шампиону!

Зарибао напад Звезде! Фудбалери Црвене звезде ремизирали су без голова са Судувом у Литванији, у првом мечу првог кола квалификација за Лигу шампиона.  Дежа ви Звезде, опет нула - мора боље! Као и пре годину дана у Јурмали - Звезда није одиграла нарочито добро у првој такмичарској утакмици ове сезоне у Маријамполу. Ипак, добро знамо шта се десило после тога… Звездино ништа, мораће да се вади на ''Рајку''! Мршав реми без голова на европској премијери.

Фудбал 09.07.2019 | 22:40
ЛШ: Судува одољела српском шампиону!
Црвено-бели су доминирали током већег дела меча, константно притискали одбрану домаћег тима, али је заказала завршница српског шампиона.

Од 17 шутева само је пет ишло у оквир гола, али ниједан од тих пет није био претерано велика опасност за голмана Кардума.

Претили су играчи Звезде са свих страна, покушавали преко Марина, Иванића, Бена, тукли су са дистанце Јовичић и Јованчић, из другог плана се убацивао Родић, али је "бункер" Судуве био непробојан.

Ричмонд Боаћи је ретко добијао употребљиве лопте, а ништа се није променило ни уласком Милана Павкова, као ни Вукановића у завршници.

Дебитовао је Шпанац Хосе Антонио Кањс, али је 20 минута било премало да покаже колико има да понуди овом тиму.

С друге стране, Судува је показала "зубе" и неколико пута опасно запретила тиму Владана Милојевића, посебно у другом полувремену када је Чебурин променио систем игре и заменио позицију офанзивним играчима.

У неколико наврата је Милан Борјан био у тешкој ситуацији, а имао је и мало срећем, па је на крају остало 0:0.

Реванш је следеће седмице на стадиону "Рајко Митић", 16. јуна од 20.45.

Бољи из овог двомеча ће у другом колу квалификација играти са победником дуела између финског ХЈК Хелсинкија и ХБ Торсхавна са Фарских острва.

Поражени ће у другог коло квалификација за Лигу Европе на мегдан екипи Тре Пене из Сан Марина.

Црвена звезда је и овогодишње квалификације за Лигу шампиона почела ремијем!

Пре тачно годину дана играчи Владана Милојевића гостовали су у летонској Јурмали, а нешто више од 250 километара одатле, у литванском Маријамполу, одиграли су веома сличну утакмицу која се завршила идентичним резултатом.

За разлику од тог меча, Звезда је данас више шутирала, из не баш сјајних позиција, док је наишла и на бољег ривала који је у наставку у два наврата забринуо Милана Борјана.

Ипак, и прошле године смо видели како Звезда из меча у меча диже форму, па ће се навијачи за седам дана на стадиону "Рајко Митић" надати да ће се "дежа ви" осећај наставити, пошто је добро познато шта се десило крајем августа.

СУДУВА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Од почетка меча шампион Србије био је тај који је диктирао темпо и најчешће је шутевима са даљине покушавао да разбије монотонију у нападима, пошто се Судува бранила "дубоко" са чак петорицом играча у задњој лини, као и згуснутим везним редом недалеко испред.

Иванић и Бен су се добро убацивали "иза леђа" одбране Судуве, међутим биле су то тешке позиције, искоса, за ударац, док им је фалио још један играч који би из другог плана добио лопту.

Кардум је без већих проблема одбранио пет удараца који су ишли у оквир гола, али се највише уплашио Беновог на истеку првог полувремена, када је гледаоце крај ТВ екрана можда у једном тренутку и преварила слика - деловало је да је лопта прошла кроз мрежу.

Ипак, само "мало" поред гола.

До прве шансе у наставку Звезда је морала да сачека да се Судува "отвори", а то је учинила након њихове најбоље шансе преко Вербицкаса - који је главом шутирао из добре позиције.

Само десетак секунди касније то је отворило простор Марку Марину који је Бена "спојио" с голом, међутим нападач са Коморских Острва је пробао да "боцне" лопту преко Кардума, али је голман Судуве то вешто зауставио и послао лопту у корнер.

Ноншаланција у одбрани Родића умало је Звезду коштала примљеног гола у 67. када је само погледом испратио Вербицкаса, а агресивни Керла "напао" лопту и срећом по Звезду - промашио је.

Пробао је Милојевић да "размрда" екипу увођењем дебитанта Кањаса и "повратника из Кине" Павкова, али није то много променило однос снага на терену, видели смо још "волеј" Родића и нервозу Марина због недосуђеног пенала, док се и Судува окуражила у финишу и пробала је да дође до гола, али се на томе и завршило.

Лоша је вест и то да су Јовичић, Јованчић и Бабић олако добили жуте картоне, што може да буде проблематично у "даљим" фазама.

Звезда ће морати тежим путем да пронађе излаз за Хелесинки! Српски шампион се после ратничке утакмице у Маријанпољу против Судуве без капитала враћа у Београд (0:0). Меч започет доминцијом српског шампиона на пољу технике, наставио је да клизи у само солидно Звездино издање, а завршио се утакмицом које замало није донела мирис катастрофе из Љутице Богдана.

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић савијен у коленима, са обе руке прекривеног лица гледао је опасне нападе Судуве у другом делу наставка. Његов тим изгубио је обрисе озбиљне дружине. Лака испадања на средини терена тотално су уништила видљиву разлику у квалитету и доносила опасност пред Милана Борјана. Пуком срећом црвено-бели су сачували живу главу и нису кажњени за промашаје у првоом делу.

Једину утеху Звездине експедиција може да пронађе у чињеници да је сличну премијеру имала и прошле године. Вечерас у Литванији тим Владана Милојевић није имао креацију, расположеног појединца, а потом је изгубио дисциплину и дефанзивну стабилност, забринувши добар део присутних навијача. Из Звездине епизоде у Марианпуљу добар је једино резултат. Само тешко ће то скрајнути бриге Владана Милојевића. Појединци су одиграли без икаквог ритма, другима је фалио центаршут, трећима је недостајало брзине.’

Тек што је почела утакмица над Маријанпуљом се спустио класичан балтички пљусак, а у том интервалу могле су и морале да покисну амбиције домаће публике и играча да могу да ураде нешто више у судару са Црвеном звездом. Ослањајући се на префињени везни ред српски шампион је преко Иванића и Бена имао шансу да по кратком поступку заврши представу и остатку двомеча приступи као одрађивању посла. Од самог старта меча видели смо клацкалицу различитих стилова.

Судува је гледала да уведе црвено-беле у тучу и дугим лоптама на Топчагића и Тадића и најавом добрих напада распаљују домаћу публику. Звезда је кроз мирну игру и пас тражила пукотину у систему Владимира Чебурина. Две промашане шансе црвено-белих подгили су ниво самопоуздања домаћем тиму и публици. Сваку анархичну ситуацију на терену Судува је кажњавала прецизним, дугачким пасовима. Довољно да после 20 минута Владан Милојевић скочи са клупе и изда директну наредбу.

Јесу играчи Црвене звезде стално били у "троуглу", користећи предност коју су им рационалном игром на средини донели агресивни Јовичић и хладнокрвни Јованчић. Међутим, као на европској премијери пре 12 месеци, када је ривал био Спартакс, нешто је недостајало. Офанзивци Црвене звезде увек су имали потез више или кашњење у опсегу од једне секунде. Довољно да се густа одбрамбена поставка Судуве још мало збије… Било је покушаја са дистанце Јованчића и Бена, Боачи се у једној ситуацији добрим кретањем изборио за шут са 16 метара. Међутим, навијачи Црвене звезде, њих око 200, са помешаним утиском су дочекали паузу на полувремену.

Недостајао је црвено-белима гол и мајсторство неког од офанзивца како би комплетирали оцену о видљивој разлици у квалитету, као и опсервацији да би Звезда морала да без проблема прође даље…

Ходала је Црвена звезда по ивици жилета у добром делу другог полувремена. Милојевић ништа није мењао, Чебурин је у игру убацио незгодног Сандра Готела знајући да контакт игром може да направи велки неред у одбрани Црвене звезде. Колико је само домаћин био близу водећег гола и велике еуфорије, после зицер ситуација Самира Керле… На велика искушења Милана Борјана ставио је тинејџер Глубицкас, а домаћа публика је навијала све јаче и поред велике прилике Бена на асистенцију Марина. Црвена звезда је изгубила конце утакмице. Просто, Судува је осетила појединце без ритма у шпалиру Владана Милојевића.

Ричмонд Боаћи се више није добро ни кретео, Иванић је све радио у другој брзини,  па се систем Владана Милојевића хаварисао, поједен нервозом и импрвизацијом Марка Марина. Без колективне игре црвено-бели су желели да дођу до спасоносног гола. Али као да су Судувини мишићи у тим тренуцима били јачи, почели су домаћи играчи савршено да трче у транизцији и на крају - да дођу до више него солидног резултата за меч у Београду.

СУДУВА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:0

Стадион: Судуве у Маријамполу. Гледалаца: 3.500. Судија: Јерген Бурхарт (Данска). 
Жути картони: Чађеновић (Судува), Јовичић, Бабић (Црвена звезда)

Судува (5-3-2): Кардум – Шврљуга, Керла, Јанкаускас, Живановић, Славицкас – Матулевичијус (од 58. Голубицкас), Чађеновић, Вербицкас – Топчагић, Тадић (од 46. Готал)

Црвена звезда (4-3-3): Борјан – Гобељић, Бабић, Милуновић, Родић – Јованчић, Јовичић (од 69. Кањас), Иванић – Марин, Боаћи (од 71. Павков), Бен (од 86. Вукановић).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар