LŠ: Suduva odoljela srpskom šampionu!

Zaribao napad Zvezde! Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su bez golova sa Suduvom u Litvaniji, u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  Deža vi Zvezde, opet nula - mora bolje! Kao i pre godinu dana u Jurmali - Zvezda nije odigrala naročito dobro u prvoj takmičarskoj utakmici ove sezone u Marijampolu. Ipak, dobro znamo šta se desilo posle toga… Zvezdino ništa, moraće da se vadi na ''Rajku''! Mršav remi bez golova na evropskoj premijeri.

Fudbal 09.07.2019 | 22:40
LŠ: Suduva odoljela srpskom šampionu!
Crveno-beli su dominirali tokom većeg dela meča, konstantno pritiskali odbranu domaćeg tima, ali je zakazala završnica srpskog šampiona.

Od 17 šuteva samo je pet išlo u okvir gola, ali nijedan od tih pet nije bio preterano velika opasnost za golmana Karduma.

Pretili su igrači Zvezde sa svih strana, pokušavali preko Marina, Ivanića, Bena, tukli su sa distance Jovičić i Jovančić, iz drugog plana se ubacivao Rodić, ali je "bunker" Suduve bio neprobojan.

Ričmond Boaći je retko dobijao upotrebljive lopte, a ništa se nije promenilo ni ulaskom Milana Pavkova, kao ni Vukanovića u završnici.

Debitovao je Španac Hose Antonio Kanjs, ali je 20 minuta bilo premalo da pokaže koliko ima da ponudi ovom timu.

S druge strane, Suduva je pokazala "zube" i nekoliko puta opasno zapretila timu Vladana Milojevića, posebno u drugom poluvremenu kada je Čeburin promenio sistem igre i zamenio poziciju ofanzivnim igračima.

U nekoliko navrata je Milan Borjan bio u teškoj situaciji, a imao je i malo srećem, pa je na kraju ostalo 0:0.

Revanš je sledeće sedmice na stadionu "Rajko Mitić", 16. juna od 20.45.

Bolji iz ovog dvomeča će u drugom kolu kvalifikacija igrati sa pobednikom duela između finskog HJK Helsinkija i HB Torshavna sa Farskih ostrva.

Poraženi će u drugog kolo kvalifikacija za Ligu Evrope na megdan ekipi Tre Pene iz San Marina.

Crvena zvezda je i ovogodišnje kvalifikacije za Ligu šampiona počela remijem!

Pre tačno godinu dana igrači Vladana Milojevića gostovali su u letonskoj Jurmali, a nešto više od 250 kilometara odatle, u litvanskom Marijampolu, odigrali su veoma sličnu utakmicu koja se završila identičnim rezultatom.

Za razliku od tog meča, Zvezda je danas više šutirala, iz ne baš sjajnih pozicija, dok je naišla i na boljeg rivala koji je u nastavku u dva navrata zabrinuo Milana Borjana.

Ipak, i prošle godine smo videli kako Zvezda iz meča u meča diže formu, pa će se navijači za sedam dana na stadionu "Rajko Mitić" nadati da će se "deža vi" osećaj nastaviti, pošto je dobro poznato šta se desilo krajem avgusta.

SUDUVA - CRVENA ZVEZDA 0:0

Od početka meča šampion Srbije bio je taj koji je diktirao tempo i najčešće je šutevima sa daljine pokušavao da razbije monotoniju u napadima, pošto se Suduva branila "duboko" sa čak petoricom igrača u zadnjoj lini, kao i zgusnutim veznim redom nedaleko ispred.

Ivanić i Ben su se dobro ubacivali "iza leđa" odbrane Suduve, međutim bile su to teške pozicije, iskosa, za udarac, dok im je falio još jedan igrač koji bi iz drugog plana dobio loptu.

Kardum je bez većih problema odbranio pet udaraca koji su išli u okvir gola, ali se najviše uplašio Benovog na isteku prvog poluvremena, kada je gledaoce kraj TV ekrana možda u jednom trenutku i prevarila slika - delovalo je da je lopta prošla kroz mrežu.

Ipak, samo "malo" pored gola.

Do prve šanse u nastavku Zvezda je morala da sačeka da se Suduva "otvori", a to je učinila nakon njihove najbolje šanse preko Verbickasa - koji je glavom šutirao iz dobre pozicije.

Samo desetak sekundi kasnije to je otvorilo prostor Marku Marinu koji je Bena "spojio" s golom, međutim napadač sa Komorskih Ostrva je probao da "bocne" loptu preko Karduma, ali je golman Suduve to vešto zaustavio i poslao loptu u korner.

Nonšalancija u odbrani Rodića umalo je Zvezdu koštala primljenog gola u 67. kada je samo pogledom ispratio Verbickasa, a agresivni Kerla "napao" loptu i srećom po Zvezdu - promašio je.

Probao je Milojević da "razmrda" ekipu uvođenjem debitanta Kanjasa i "povratnika iz Kine" Pavkova, ali nije to mnogo promenilo odnos snaga na terenu, videli smo još "volej" Rodića i nervozu Marina zbog nedosuđenog penala, dok se i Suduva okuražila u finišu i probala je da dođe do gola, ali se na tome i završilo.

Loša je vest i to da su Jovičić, Jovančić i Babić olako dobili žute kartone, što može da bude problematično u "daljim" fazama.

Zvezda će morati težim putem da pronađe izlaz za Helesinki! Srpski šampion se posle ratničke utakmice u Marijanpolju protiv Suduve bez kapitala vraća u Beograd (0:0). Meč započet domincijom srpskog šampiona na polju tehnike, nastavio je da klizi u samo solidno Zvezdino izdanje, a završio se utakmicom koje zamalo nije donela miris katastrofe iz Ljutice Bogdana.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević savijen u kolenima, sa obe ruke prekrivenog lica gledao je opasne napade Suduve u drugom delu nastavka. Njegov tim izgubio je obrise ozbiljne družine. Laka ispadanja na sredini terena totalno su uništila vidljivu razliku u kvalitetu i donosila opasnost pred Milana Borjana. Pukom srećom crveno-beli su sačuvali živu glavu i nisu kažnjeni za promašaje u prvoom delu.

Jedinu utehu Zvezdine ekspedicija može da pronađe u činjenici da je sličnu premijeru imala i prošle godine. Večeras u Litvaniji tim Vladana Milojević nije imao kreaciju, raspoloženog pojedinca, a potom je izgubio disciplinu i defanzivnu stabilnost, zabrinuvši dobar deo prisutnih navijača. Iz Zvezdine epizode u Marianpulju dobar je jedino rezultat. Samo teško će to skrajnuti brige Vladana Milojevića. Pojedinci su odigrali bez ikakvog ritma, drugima je falio centaršut, trećima je nedostajalo brzine.’

Tek što je počela utakmica nad Marijanpuljom se spustio klasičan baltički pljusak, a u tom intervalu mogle su i morale da pokisnu ambicije domaće publike i igrača da mogu da urade nešto više u sudaru sa Crvenom zvezdom. Oslanjajući se na prefinjeni vezni red srpski šampion je preko Ivanića i Bena imao šansu da po kratkom postupku završi predstavu i ostatku dvomeča pristupi kao odrađivanju posla. Od samog starta meča videli smo klackalicu različitih stilova.

Suduva je gledala da uvede crveno-bele u tuču i dugim loptama na Topčagića i Tadića i najavom dobrih napada raspaljuju domaću publiku. Zvezda je kroz mirnu igru i pas tražila pukotinu u sistemu Vladimira Čeburina. Dve promašane šanse crveno-belih podgili su nivo samopouzdanja domaćem timu i publici. Svaku anarhičnu situaciju na terenu Suduva je kažnjavala preciznim, dugačkim pasovima. Dovoljno da posle 20 minuta Vladan Milojević skoči sa klupe i izda direktnu naredbu.

Jesu igrači Crvene zvezde stalno bili u "trouglu", koristeći prednost koju su im racionalnom igrom na sredini doneli agresivni Jovičić i hladnokrvni Jovančić. Međutim, kao na evropskoj premijeri pre 12 meseci, kada je rival bio Spartaks, nešto je nedostajalo. Ofanzivci Crvene zvezde uvek su imali potez više ili kašnjenje u opsegu od jedne sekunde. Dovoljno da se gusta odbrambena postavka Suduve još malo zbije… Bilo je pokušaja sa distance Jovančića i Bena, Boači se u jednoj situaciji dobrim kretanjem izborio za šut sa 16 metara. Međutim, navijači Crvene zvezde, njih oko 200, sa pomešanim utiskom su dočekali pauzu na poluvremenu.

Nedostajao je crveno-belima gol i majstorstvo nekog od ofanzivca kako bi kompletirali ocenu o vidljivoj razlici u kvalitetu, kao i opservaciji da bi Zvezda morala da bez problema prođe dalje…

Hodala je Crvena zvezda po ivici žileta u dobrom delu drugog poluvremena. Milojević ništa nije menjao, Čeburin je u igru ubacio nezgodnog Sandra Gotela znajući da kontakt igrom može da napravi velki nered u odbrani Crvene zvezde. Koliko je samo domaćin bio blizu vodećeg gola i velike euforije, posle zicer situacija Samira Kerle… Na velika iskušenja Milana Borjana stavio je tinejdžer Glubickas, a domaća publika je navijala sve jače i pored velike prilike Bena na asistenciju Marina. Crvena zvezda je izgubila konce utakmice. Prosto, Suduva je osetila pojedince bez ritma u špaliru Vladana Milojevića.

Ričmond Boaći se više nije dobro ni kreteo, Ivanić je sve radio u drugoj brzini,  pa se sistem Vladana Milojevića havarisao, pojeden nervozom i imprvizacijom Marka Marina. Bez kolektivne igre crveno-beli su želeli da dođu do spasonosnog gola. Ali kao da su Suduvini mišići u tim trenucima bili jači, počeli su domaći igrači savršeno da trče u tranizciji i na kraju - da dođu do više nego solidnog rezultata za meč u Beogradu.

SUDUVA – CRVENA ZVEZDA 0:0

Stadion: Suduve u Marijampolu. Gledalaca: 3.500. Sudija: Jergen Burhart (Danska). 
Žuti kartoni: Čađenović (Suduva), Jovičić, Babić (Crvena zvezda)

Suduva (5-3-2): Kardum – Švrljuga, Kerla, Jankauskas, Živanović, Slavickas – Matulevičijus (od 58. Golubickas), Čađenović, Verbickas – Topčagić, Tadić (od 46. Gotal)

Crvena zvezda (4-3-3): Borjan – Gobeljić, Babić, Milunović, Rodić – Jovančić, Jovičić (od 69. Kanjas), Ivanić – Marin, Boaći (od 71. Pavkov), Ben (od 86. Vukanović).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar